Ett gemensamt elområde?

Regeringen och SD vill nu riva upp elzonsindelningen och skapa ett gemensamt elområde. Detta kommer innebära högre priser i norra Sverige.

Det som behövs är fler energieffektiviseringsåtgärder runt om i landet. Och att elproduktionen ökar i södra Sverige. Annars kommer denna åtgärd bara leda till högre priser för oss här.

Men återigen så är det Norrland som får ta smällen för regeringens politik. Det har bara gått någon månad men redan har den här regeringen utmärkts sig för att vara den mest norrlandsfientliga regeringen i mannaminne. Det handlar om 55 miljarder som bara delas ut till södra Sverige i elpriskompensation, hur 10 kronor sänkt bensinpris blev 14 öre, svältandet av välfärd i norra Sverige.

Nu väntar vi bara på att man kommer minska medlen till infrastruktur här uppe till förmån för satsningar i söder. Det har man redan grundat för då man sett till att inte en enda minister bor norr om dalälven.

Som sagt, så här lät det före valet:

9 kommentarer

 1. tjalle

  Ni var ju också ganska duktiga på att lova och inte hålla vid 2 val. Tyvärr har väl både S politiker och politiker från ”andra” sidan lagt så mycket tid åt att mest käbbla om vems fel allt är så ni hade väl inte tid att utföra era löften. Sen har väl de flesta partierna lagt så stort fokus att hålla SD från makten vilket tvärt om skapade grogrund för SD att öka. Hade ni uträttat nåt så hade SD ”självdött”. Jag gissade redan 2014 att på grund av politikers agerande mot SD skulle de få minst 20 % 2022. Hade tyvärr rätt !!

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Det finns nog ingen regeringen som begått så många löftesbrott som den här regeringen. Det är en sak om partier som går in i regeringsställning tvingas kompromissa, men med den här regeringen var de ju överens om vad som skulle göras. Problemet är bara att verkligheten kommit ikapp och avslöjat hur man for med osanningar för att ta över regeringsmakten. Man kan helt enkelt inte leverera på det man lovat och nu offras klimatsatsningar och resurser till skola och omsorg för att göra halvmesyrer. Det är riktigt uselt.

   • Tjalle

    Jag tror inte på denna regering heller, alltså lika lite som på tidigare. Politiken idag är bara ett smutsigt spel ,verkar inte som de som sitter och har suttit inte bryr sig om resultatet .Vill man nåt och det är akut så kan man ju samarbeta mer men det verkar ju omöjligt. Sen tror jag att ni kan vänta lite med att döma ut efter några veckor. Det sa jag även till andra sidan 2014 när de började snacka ner er efter nån vecka. Jag har fått ett fullständigt politikerförakt och ser idag inte vem jag överhuvudtaget vill ha vid makten

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

     Det här sättet att argumentera som du gör, ”whatboutism” möter inte på långa vägar upp de skamlösa löftesbrott som rads upp på område efter område. Finns ingen tidigare regering, socialdemokratisk eller borgerlig som agerat så här.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Ser inte riktigt att det är min uppgift att göra det. Däremot får Edward gärna svara på sin blogg på de norrlandsfientliga förslagen som läggs.

 2. brorson

  Hur många kärnkraftverk har lagts ner i Norrland? Hur många vattenkraftverk? Hur många vindkraftverk har du sett på den skånska landsbygden? Längs Bekingekusten? Jag har sett fler än jag hunnit räkna. Men jag har också sett vindkraftverk – i södra Sverige – som inte har levererat någon ström, eftersom det inte har blåst. Om vindkraft hade varit lösningen, hade södra Sverige haft lika låga elpriser som Norrland. Problemen i södra Sverige beror på nedläggningen av kärnkraft. Det behövs ny kärnkraft.

  Såg du Agenda special i söndags? Hörde du vad Louise Eklund, L, som talade för hela regeringsunderlaget, sa? Hon sa att ett gemensamt elprisområde för hela Sverige inte skulle skapas genom höjda elpriser i Norrland utan enbart genom sänkta elpriser i södra Sverige. På en direkt fråga från programledarna när det kommer att ske, svarade hon att det kommer att dröja.

 3. brorson

  Lennart Holmlund skrev i inlägget ”Det är bråttom…” 13 nov: ”Jag förutsätter att de borgliga ser till att det produceras vindkraft och även andra energiprodutionsanläggningar och att vi Socialdemokrater ställer upp på att kärnkraft ingår i basen för elproduktion. Det gör inget om det produceras mer el än vi behöver för den kommer att gå bra att sälja till andra länder”.

  Jag tror också att de borgerliga kommer att göra det som Holmlund skriver, men håller inte med om att det ska vara mer vindkraft. för det är ju den som är problemet. Allt övrigt i det citerade stycket håller jag med om, även att det är bra att sälja el till andra länder. Men det ska vara el, som de behöver och inte el som ingen behöver.

  Jag tror inte heller att det är jättebråttom, om vi börjar bygga ny kärnkraft NU, eftersom den inhemska efterfrågan kommer att öka succesivt. Och eftersom en tillfällig ökning av koldioxidhalten i atmosfären inte är en katastrof, om ökningen följs av en minskning längre fram, när nya reaktorer har tagits i drift. Varje CO2-molekyl, som släpps ut idag, kommer ju inte att stanna i atmosfären i all evighet, utan kommer förr eller senare att fångas upp av någon växt.

  Dessutom kommer nya artificiella metoder både för infångning av CO2 och för omvandling av den infångade koldioxiden till nya motorbränslen att utvecklas. Ett annat intressant användningsområde för den infångade koldioxiden är ny råmaterial till industrin, vilka kan ersätta framför allt plasten, men även trä och betong som byggmaterial.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se