Försörjningsstödet höjs i Umeå

Från och med den 1 januari 2023 höjs riksnormen för försörjningsstöd (ekonomiskt bistånd) med 8,6 procent för att kompensera för inflationen. Det är minst sagt en rejäl höjning. Men situationen är akut för många redan nu, inte minst fattiga barnfamiljer som har höga matkostnader. Därför har vi agerat för att Umeå kommun skyndsamt vidtar åtgärder för att skydda samhällets mest utsatta från inflationens skadeverkningar.

I oktober gavs socialtjänsten, på vårt initiativ, i uppdrag att ta fram förslag för att lindra den ekonomiska situationen för barnfamiljer och ensamhushåll som uppehåller ekonomiskt bistånd nu i höst. Det uppdraget slutrapporterades nu i november med förslag om att implementera den höjda riksnormen redan från december. Vid gårdagens sammanträde med individ- och familjenämnden erhöll förslaget nämndens bifall och nu höjs försörjningsstödet.

Att leva på ekonomiskt bistånd är redan det väldigt tufft. Umeås fattiga barn ska inte behöva gå hungriga i jul.

5 kommentarer

 1. kjell jonsson

  Jag vill inte förringa beslutet om höjning. Du skriver att det är en ” rejäl höjning ” men tar man hänsyn till inflationen så innebär det dock en sänkning med någon procent. Rätt ska vara rätt.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Riksnormen gäller i hela Sverige. Att vi går in tidigare i Umeå och gör detta är väldigt bra och ett exmepel för övriga kommuner att följa efter.

 2. Lena Lundgren

  Höjs taket för hyrorna med? Som ensamstående med ett barn får man bara räkna 6500 kr i hyra..för en trea.. bostadens hyra på en trea för mig är 7800 kr. Så 1300 kr från matpengarna får man ta till hyran. Det är rätt mycket pengar

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Hej Lena, taket höjs inte mer än uppräkningar, utan riksnormen höjs. EN översyn av försörjningsstödet ur ett barnperspektiv är vidare på gång som kommer ge en del ytterligare lättnader.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se