Putins nyttiga idioter

Näste person ut att slira kring Ukrainas självbestämmande blev Gudrun Schyman. I en radiointervju så lyckas hon med konststycket att förklara att den enda vägen framåt är ”kompromisser från båda sidor” för att stoppa kriget. På frågan om vad Ukraina i så fall skulle kompromissa om så hade vederbörande inget svar.

Schyman sällar sig därmed till raden av personer som agerar nyttiga idioter åt Vladimir Putins anfallskrig. Dessa kännetecknas av att man aningslöst och ogenomtänkt uttalar sig på så sätt som om båda sidor vore lika dåliga kålsupare.

Den ende som gynnas av dessa utspel är Vladimir Putin som skrattar gott hela vägen till trollfabriken.

Låt oss rekapitulera. Vi har här en stat(Ryssland) som invaderat en annan stat(Ukraina). Det är ett solklart brott mot folkrätten och mot de erkända gränserna från 1991 för nationen Ukraina.

Till råga på allt så är det en diktatur som gör detta mot en demokratisk stat. Alla varningsklockor bör ringa hos fredligt sinnade demokrater att grannlandets olycka är vår olycka. Om varningsklockorna inte ringer så har man missat rätt mycket i 1900-talets historiekunskaper.

Man kan ju tycka att den enda rimliga linjen är att Ukraina själv väljer sin fred och att vi stöttar dem i detta. Men det här tycker inte Gudrun Schyman och andra som agerar nyttiga idioter till Kreml.

Det är också påfallande hur ofta dessa ”nyttiga idioter” tycks härstamma från gamla vänsterkommunistiska sammanhang. Som om det vore vänster att inte fullt ut ge stöd till ett angripet demokratiskt land. Det är fullständigt sjukt och bottnar i en nån slags ”fantomreflex” mot NATO och amerikansk imperialism. Man kan undra om Schyman hade varit lika förlåtande mot ett imperialistiskt USA om det landet invaderat Kanada. Hade Schyman då bett Kanada kompromissa?

Tillåt mig tvivla.

Sen finns det vid sidan av dessa ”nyttiga idioter” också dem som principiellt inte tycker att exempelvis Sverige ska stödja Ukraina med vapen. Här finns folk ur fredsrörelsen som av ideologiska skäl är emot, men också rena politiska partier med varierande argumentation. Här lokalt i Umeå har vi bland annat de gamla trotskisterna i Arbetarpartiet(Ap) som via sin ordförande Jan Hägglund aviserat att Sverige enbart ska skicka sjukvårdsmateriel och inte vapen.

Men det svåra är att det Ukraina behöver och som de ber om är just våra vapen! Vem ska skicka hjälp för att försvara barn från att bombas sönder och samman då uppenbarligen inte vi ska göra det?

Ukraina är en demokrati som är under attack och det här är vapen som Sverige särskilt har och där vi kan göra en insats. Då ska vi banne mig stå upp med resten av Europa för Ukraina och inte vika undan vårt ansvar.

Avslutningsvis. Skulle du fråga människor i världen om de hellre lever i en demokrati eller en diktatur så är svaret enkelt. Folk vill kunna säga vad de tycker och ha oberoende domstolar och media. De vill inte vara rädda för sitt lands regim.

Världens demokratier är under attack. Både från ledare som Vladimir Putin men även av auktoritära ledare som vi sett i Ungern och från Trump i USA. Demokratin är skör, redan idag lever de flesta människor i världen i andra styrelseskick än liberala demokratier. Och de demokratiska länderna måste börja stå upp för varandra när man attackeras och stå upp mot interna tendenser att kullkasta demokratin.

Kom ihåg att demokrati är den svages starkaste vapen. Ingen gång är vi så jämlika som vid röstsalen där den fattiges röst väger lika tungt som miljardären. Däri ligger hela fundamentet till alla människors lika värde. Att inte stå upp för det när demokratin hotas är ett historiskt misstag. Därom vittnar hela 1900-talet.

4 kommentarer

  1. brorson

    Är du Bidens nyttiga idiot? Vad vet du vad den mannen har haft för sig? Hur lyckades Obama och hans vicepresident Biden med att bomba fram demokrati i Afghanistan? Hur lyckades demokratiseringen av Vietnam med napalm? Hur mycket vet du om förspelet till det nuvarande kriget i Ukraina? Bra att européer dödar européer, så länge inga amerikanska liv går till spillo? Jag tror att du är för ung för att se mönstren bakåt.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Det sätt du argumenterar på nu kallas ”whataboutism”. Det här har inget med Biden att göra utan handlar om folkrätten och Ukrainas rätt att försvara sig. Folkrättsvidriga handlingar ska fördömas oavsett vem som är avsändaren.

      • brorson

        Just det, och Ukraina är ingen demokrati, utan en diktatur, som styrs av oligarker och begår vidriga brott mot sitt eget folk. Men att dra fram det är kanske också ”whatabourism”? Om Ukraina är en demokrati med en demokratiskt vald president, så är Ryssland det också. Och Turkiet … Minns du något från Vietnamkriget, medan det pågick, och debatten i Sverige? I början av kriget stöddes USA av 97% av svenskarna. Mot slutet av kriget högst 10 %. Bland dem kanske nu gamla moderatstofiler såsom Carl Bildt och Gunnar Hökmark, vilka verkar vara dina sanningskällor. Visst har Biden med Ukeraina-kriget att göra. Det är ju ett amerikanskt proxykrig. Som jag skrev: européer dödar européer för att inga amerikanska liv ska gå till spillo och sänka väljarstödet för den amerikanske presidenten..Nu har han visst problem med gömda dokument sedan vicepresident-tiden.

        • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

          Och du får samma svar på ditt inlägg som på det förra: Det här har inget med Biden att göra utan handlar om folkrätten och Ukrainas rätt att försvara sig. Folkrättsvidriga handlingar ska fördömas oavsett vem som är avsändaren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se