Föreningen för demokrati

Medan Björn Kjellsson(L) fortfarande levde så diskuterade vi ofta demokratins framtid. Björn hade blivit vice ordförande i Individ- och familjenämnden och vi tillhörde olika partier med olika ideologiska utgångspunkter. Men ett sånt här uppdrag vi hade som ordförande och vice ordförande i en socialnämnd så hamnar man i mycket gemensamma möten och får tid över till samtal.

Vi hade en sak väldigt gemensam och det var tron på den liberala demokratin. Vi var båda oroade för utvecklingen i världen och Björn hade gjort viktigt demokratiarbete i Vitryssland mot Lukashenkas diktatur.

En sak som vi återkom till var att hitta ”common ground” kring försvaret för demokratin. Utvecklingen i världen påvisade att det gick inte så bra för demokratin. Världens liberala demokratier blev allt färre och i Sverige var tongångarna från SD djupt oroväckande. Det vi kom fram till var att vi kanske borde starta en förening till demokratins försvar här i Umeå som försökte försvara demokratins ”spelregler”. Med tanken att helt enkelt ”träna” och ”påminna” allmänhet och det politiska systemets företrädare om vad hörnstenarna i den liberala demokratin är. Och att de måste vara okränkbara.

Sen gick Björn hastigt bort och idén rann ut i sanden.

Jag har ofta tänkt på hur kommer det se ut den dag mer auktoritärt och fascisitiskt tankegods får inflytande i samhället. När jag visualiserat hur det ska gå till har jag haft svårt att tänka mig att auktoritära krafter skulle lyckas. Med den historiekunskap vi har om 20-talet och 30-talets uppgång för fascismen så trodde jag att vi var vaccinerade.

Men det jag aldrig tänkte på var hur varje sånt här steg kommer vara tillräckligt ”litet” för att kunna förklaras bort som något annat, samtidigt som så mycket sker samtidigt att det är lätt att inte hinna med. Hur ”goda” politiska krafter som sitter fast i sin partistruktur och känner sig pressade att försvara just sitt partis politik och överenskommelser, försöker bortförklara de inskränkningar som sker.

Det gör det väldigt svårt att bli tagen på allvar. Du får kämpa mot ett system som går i försvar för att det inte själv riktigt ser vad som händer. Och ser man vad som händer så tänker sig partier att detta är kanske olyckligt men av mindre karaktär. Och vad kan jag då göra som enskilt, möjligen blogga och ropa vargen kommer?

Ta detta med förslaget att förbjuda Socialdemokraternas lotteriverksamhet. Här går SD ut och tydligt förklarar att hela syftet handlar om att försvaga socialdemokratin. Därför vill man förbjuda politiska partier att bedriva lotter. Och så skrattar man gott åt ”halverade 1 maj tåg nästa år”.

Och det är just i skärningspunkten här som det blir svårt. I sak kan man ju vara emot att partier ska bedriva lotteriverksamhet för att man vill minska spelandet i samhället. Och det vore ju helt legitimt.

Problemet är ju bara att när intentionen så tydligt handlar om att sabotera för ett demokratiskt sinnat parti i opposition, så blir det ju någonting annat. Där korsas gränsen och det otänkbara uppstår, att en regim försöker tysta demokratiska krafter. Något som i en liberal demokrati är helt otänkbart. Och som de flesta skulle säga att de aldrig skulle stödja.

Ändå är det precis vad som händer just nu. Hur är det egentligen möjligt?

Ja kanske är det så att då alla är pressade från alla håll så blir det lättare för människor att stoppa huvudet i sanden, och bortrationalisera detta. Tänka att det är ”ändå ingen större fara” eller att ”okej det är inte bra men det där kommer inte leda till att demokratin försvagas, finns större frågor”. Att just nu väger vikten av att hålla ihop ett regeringsalternativ större än att ta avstånd på riktigt från knasiga förslag.

Men det är ju just här den stora faran ligger. De små stegen som sammantaget urholkar vad som är acceptabelt och inte. Och vi tänker kanske inte på det vad det släpper på för spärrar.

Och det värsta är att någon som betecknar sig själv som demokrat kan bli bidragande i denna utveckling utan att man själv förstår det. Denne politiker X kan ena dagen stå upp för demokratin på ett fullgott sätt men om den samtidigt blundar för sådant vederbörande anser vara ”mindre förseelser”, så blir det en osäkerhet om vad som är ett hot mot demokratin och vad som inte är det.

Och eftersom allmänhet betraktar politiker X som trovärdig så är det lätt att vaggas in i att allt är som det ska. Och det här vi är just nu.

Ja egentligen kommer det här ner till en och samma sak.

Om vi säger oss vara demokrater så måste vi acceptera det fullt ut. Det går inte att vi ju ibland accepterar demokratin och ibland inte. Och jag vill inte dra några partipolitiska poänger på detta. Men det måste till något mer runt demokratin idag än hur vi behandlas i vårt land. Vi måste sluta oss kring och stå fast vid ett antal spelregler som måste kunna stå sig över tid. Annars kommer demokratin att falla sönder.

Slutligen.

Jag har ibland tänkt på hur jag skulle reagera den dag när utvecklingen går mot en nedmontering av demokratin. Skulle jag våga säga ifrån? Eller skulle jag vara rädd för hot om våld och tortyr och bli en medlöpare? Det finns inget givet svar på det. Jag vet inte vart min gräns går eller när man kommer till stadiet att man ”ger upp”.

Jag vet inte heller hur jag skulle reagera om (S) skulle börja bedriva övergrepp mot oppositionen. Skulle jag vara tyst och tänka att eftersom vi vill ju alla väl så helgar medlen målet? Kanske skulle jag tänka ”rätt åt dem” att detta nu äntligen sker. Eller skulle jag försöka rationalisera bort det i mitt inre och tänka att det ”finns viktigare saker”. Eller skulle jag kanske tänka ”ja men ni då, det var ni som började!”

Men om man tänker efter så kommer allting tillbaka att det börjar med det lilla steget. Att just jag vågar vara modig och säga ifrån när jag ser vad som händer. Och det gäller ju oavsett vilket parti som skulle bli medlöpare i detta, även om det vore mitt eget. Och då behöver vi kanske den här föreningen som jag och Björn talade om. För att diskutera demokratins principer och vaccinera den liberala demokratin mot auktoritära hot.

6 kommentarer

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Ja det stämmer att jag är socialdemokrat. Tillhörande det parti som drev igenom allmän rösträtt i Sverige. Det är inte socialdemokraterna som har något att skämmas för i kampen för demokratin.

      • Drutten

        Ja helt rätt att socialdemokraterna var med och genomförde allmän rösträtt. Det var dom gamla rejäla socialdemokraterna som såg till att det hände och inte den förändrade borgerliga modeeerna socialdemokratin. Tro inte för en sekund att de gamla socialdemokraterna inklusive Per Albin och Erlander skulle vara stolta över dagens S . S har gjort så mycket gott för Sverige genom tiderna men det kan S inte leva på utan börja leverera politik som är till gagn för arbetaren och inte smörja C, MP med allsköns eftergifter för att få behålla statministerposten. Nu har vi facit, högerregering fick vi då S inte ville leverera politik för vanligt arbetarfolk utan det skulle passa stödpartierna. Jag är förbannad då S svikit oss som jobbat hela livet och nu för slicka röven politik för att till fredställa C och MP.

        • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

          Du har rätt i att demokratin är central för såväl gårdagens som dagens socialdemokrater. Försök att inskränka den eller ge sig på oppositionen kommer leda till reaktioner. Sen håller jag med dig om att det behövs fler reformer för vanligt folk, men kom ihåg att vi i nära 20 år haft en högermajoritet i riksdagen.

      • Drutten

        Jämför inte dagens socialdemokrati med Per Albins och Erlanders socialdemokrati var inte så fräck och oförskämd. Men det är klart att du och dagens s k socialdemokrater gärna vill göra det då ni inte levererar politik som går hem. S idag vill gärna leva på gamla merirer och säger det ofta också . Det gamla S var med och förverkligade rösträtten. Hade dagens S funnits då så hade ni motatbetat denna fråga ihärdigt. Räknar inte med att detta inlägg heller publiceras då inte heller mitt förra inlägg togs in. Som riktig gammal S:are får man inte kritisera modeeerna dagens S då anses man som förrädare.

        • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

          Socialdemokraterna är det parti som såg till att allmän rösträtt drevs igenom och fortsätter värna det. I vårt partiprogram står det:

          ”Socialdemokratin vill låta demokratins ideal prägla hela samhället och människors inbördes
          förhållande. Medborgarnas gemensamma vilja, utvecklad i en fri och öppen debatt och
          uttalad i demokratiska val, är alltid överordnad andra maktanspråk och intressen.
          Demokratin har därför företräde före marknaden. Genom demokratin bestämmer
          medborgarna vilka principer som ska styra samhällsutvecklingen och hur uppgifter och
          ansvar ska fördelas mellan det gemensamma och det enskilda, mellan det offentliga och
          marknaden.”

          /-/

          ”Demokrati
          Socialdemokratin tar sin utgångspunkt i de maktskillnader som finns i ett samhälle, och tror
          på politikens förmåga att skapa en bättre framtid. I uppfattningen om demokratins
          företräde och i övertygelsen om alla människors lika och okränkbara värde och rätt har
          socialdemokratin sina djupaste rötter.
          Demokrati handlar om frihet. Den innefattar friheten att få uttrycka sin mening, kritisera,
          upplysa och bilda opinion, liksom rätten och den praktiska möjligheten att tillsammans
          med andra forma framtiden. Dessa demokratiska friheter får inte vara förbehållna vissa
          grupper. Alla har lika rätt att påverka samhällets utveckling.
          Demokrati är mer än en ordning för att fatta och verkställa beslut. Demokrati är ett
          värdesystem, som måste genomsyra hela samhällslivet. De medborgerliga fri- och
          rättigheterna bildar den nödvändiga utgångspunkten, men de är inte tillräckliga: de måste
          också byggas på med rätten till personlig utveckling, till social trygghet och till inflytande
          och delaktighet såväl i arbetslivet som i vardagslivet. Bara då kan människor delta i
          demokratin fullt ut. Därför måste demokratin utvidgas även på det ekonomiska och sociala
          området.
          Demokrati kräver att var och en respekterar andras demokratiska rättigheter, tar sin del av
          ansvaret för samhällsarbetet och följer fattade beslut, även när de går de egna önskningarna
          emot. Demokrati ger rätten att driva sina åsikter och sina intressen, men innebär också
          skyldigheten att lyssna på andra. Den utesluter inte motsättningar och konflikter, men
          kräver av alla en beredskap att lösa motsättningarna i just demokratiska former.
          I principen om demokratins företräde ligger övertygelsen om att samhällsutvecklingen kan
          påverkas och styras. Att skapa denna tilltro, och se till att människor själva kan forma sin
          framtid, tillhör socialdemokratins viktigaste uppgifter”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se