Äntligen dags för boendestöd!

Socialdemokraterna i Individ- och familjenämnden har initierat att vi ska ta fram en ny insats, boendestöd, för personer som har hjälp via socialpsykiatrin. Nu på onsdag den 21 juni tas äntligen beslutet om att inför boendestöd vid nämndens sammanträde.

Detta är en av de största jämlikhetsreformer som jag är med om att skapa under min tid som förtroendevald. Detta kommer att innebära att människor med en psykisk funktionsnedsättning får ett anpassat stöd, skräddarsytt efter deras behov. Idag utförs deras insatser som hemtjänst vilket är helt fel insats, samt att de står och betalar en hemtjänstavgift de förhoppningsvis ska få slippa då Socialdemokraternas inställning är att stödet ska vara kostnadsfritt.

Beslutet att införa boendestöd är också av stor strategisk vikt då vi vet att ett sammanhållet boendestöd kommer att vara av central betydelse med samsjuklighetsutredningen som om ett par år kommer ställa om förutsättningarna för hela beroendevården.

Boendestöd finns i de flesta av Sveriges kommuner och syftar till att skräddarsy stödet för personer med psykisk funktionsnedsättning och personer i beroende. Det handlar om den enskildes självständighet och att få leva ett liv som alla andra. Att Umeå inte haft detta beror på att man genom åren valt att utföra detta som hemtjänst och därefter utfört det som LOV vilket är ett helt unikt system nationellt.

Det har varit en lång resa att få till detta men nu är vi framme vid beslut.

Andreas Lundgren, ordförande
Individ- och familjenämnden

2 kommentarer

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Hej, nej det finns inte. Det är he tjänst som utförs liknande boendestöd, men det var inte boendestöd. Inom funktionshinderomsorgen har man erbjudits hemtjänst och inom individ- och familjeomsorg har man erbjudits peronligt stöd. Detta ändrar vi nu på och inför en gemensam ny insats.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se