Ett nytt decennium!

Av , , Bli först att kommentera 1

Tänk vad tiden går fort, nu skriver vi 2020 och ett nytt decennium är igång. Det ska bli spännande att se vad de kommande åren kommer innebära. Det föregående decenniet kan jag sammanfatta så här, 2010 innebar att mitt politiska engagemang utökades, jag tog plats i kommunstyrelsen. 2011 så föddes barn nummer tre och familjen blev komplett med vår envise, rolige och fantastiske Oskar. 2012 och 2013 lunkade livet på och sakta men säkert tog mitt politiska engagemang allt större plats. 2013 genomgick också min pappa en lungtransplantation som lyckades men inte hela vägen visade det sig tidigt 2014 för då lämnade min älskade pappa oss och livet blev sig aldrig likt igen. 2014 var också året då min man, tillsammans med två kollegor, startade sitt företag. 2014 var också året då jag tog tjänstledigt från mitt jobb som lärare och valdes till kommunalråd/KSO i Nordmalings kommun. Därefter följde intensiva år som fylldes av politiska möten, verksamhetsbesök, företagsbesök och medborgarkontakter blandad med vigslar, luciakröningar och mycket annat roligt. Det här uppdraget är verkligen fantastiskt, så roligt och givande att varje dag, tillsammans med så många engagerade personer, få arbeta för kommunens bästa. 2018 blev jag omvald och fick den stora äran att få fortsätta med detta uppdrag, jag är så glad över det gäng vi är i politiken både i majoritet och i opposition, det är viktigt med ett bra samtalsklimat och det är något som vi tillsammans har jobbat hårt för. I Nordmalings kommun, precis som i övriga kommunsverige, är ekonomin tuff och det var extra tydligt under decenniets sista år, 2019 präglades av arbete med ekonomin och det kommer fortsätta in i det nya decenniet. Under 2019 var det också val till Europaparlamentet vilket var spännande och det innebar en intensiv valrörelse för min del med flera debatter i länet. Jag blev också invald i SKR (fd SKL), i utbildningsberedningen, vilket är riktigt intressant, det känns viktigt att i den nationella utbildningspolitiken få lyfta den lilla kommunens förutsättningar och att kunna använda mig av mina erfarenheter som lärare.

2020 är ännu ett rätt oskrivet blad, vi vet att arbetet kring ekonomi kommer fortsätta men vi måste också blicka framåt och fortsätta utveckla kommunen tillsammans, det ser jag fram emot!

Bli först att kommentera

Ett hårdare klimat

Av , , 2 kommentarer 13

Är det ok att skriva exakt vad som helst om någon annan person eller en grupp av personer? För mig så är svaret enkelt, självklart kan man inte skriva vad som helst och jag önskar verkligen att tonen i kommentarsfält och i sociala medier kommer lugna ner sig. Det som är skrämmande är också att det är vuxna personer som uttrycker sig otroligt illa om andra människor, vad sänder det för signaler till våra barn och unga? Barn gör inte som vi vuxna säger utan de gör som vi gör. Vill de vuxna som uttrycker sig på detta sätt verkligen att deras barn ska göra detsamma?

Skärmen som man sitter bakom när dessa otrevliga kommentarer skrivs verkar fungera som någon form av avskärmning från verkligheten, jag tror inte att det känns lika lätt att säga samma sak om man träffar personerna i fråga. Det som också är viktigt att komma ihåg är att det är en människa bakom alla roller vi har i kommuner, regioner och på nationell nivå, det kan ju vara bra att fundera på hur det känns för dessa personer att läsa det som skrivs, eller hur det känns för deras barn att läsa det som skrivs om deras föräldrar.

Jag menar inte att debatten ska bort eller att man inte ska uttrycka sin åsikt, jag tror att det är bra att vi har olika åsikter och att det finns forum för att diskutera dessa. Tyvärr blir det dock snabbt personangrepp och så otrevliga kommentarer att jag och många med mig verkligen drar oss för att delta i den typen av forum. Jag ser människor runt om i hela landet som kämpar med detta, att å ena sidan vilja vara med och diskutera och å andra sidan må så dåligt över de påhopp debatten skapar. Varför går det inte att ha en sansad debatt utan att tala om att någon är dum i huvudet, borde bytas ut och än värre saker? Det här är en verklighet för otroligt många politiker och tjänstepersoner och det är till och med personer som slutar eller funderar på att sluta med sina uppdrag på grund av debatten i framför allt sociala medier. Då det gäller politiker så är ju dessutom de allra flesta politiker det man brukar kalla fritidspolitiker, dvs man har ett annat jobb eller sysselsättning och så är man politiker vid några tillfällen i månaden. Sen är det ju rätt enkelt idag att faktiskt engagera sig politiskt och själv driva de frågor man tycker är viktiga, jag anser att det är en bättre väg att gå än att bara kasta skit. Jag hoppas verkligen att tonen och ordvalen förändras och att alla faktiskt tänker på att det är människor man skriver om.

2 kommentarer

Ny energi och konsten att ladda batterierna

Av , , Bli först att kommentera 2

Sedan jag startade den här bloggen har jag nog aldrig haft så långt uppehåll mellan två inlägg som nu. Det senaste jag skrev handlade om valet till Europaparlamentet, det gick bra för Centerpartiet och det känns toppenbra, nu har jag två kompetenta vänner i Bryssel, både Fredrick Federley och Abir Alsahlani. Valrörelsen var en intensiv period där jag var upptagen de flesta kvällar och helger samtidigt som vi i kommunen på dagtid och en del kvällstid jobbade med ekonomin. Vi befinner oss i en riktigt tuff ekonomisk situation främst beroende på att skatteintäkterna minskar, demografin i många små kommuner ställer till det. Vår personal och våra tjänstepersoner jobbade extremt hårt för att få fram förslag på besparingsåtgärder och nedskärningar. I politiken var vi rätt överens om de beslut som fattades och det känns bra även om det känns tufft, allra tuffast är det så klart för alla i våra verksamheter som kommer känna av dessa åtgärder. Nu gäller att fortsätta jobba framåt, följa upp hur det går med alla beslut samt se vad vi ytterligare kan göra. Nu aviserar regeringen att utjämningssystemet ska införas vid årsskiftet, det vore toppen för Nordmalings kommun, vi får hålla tummarna för det. Det har varit en del reaktioner både under processen och efteråt och jag tycker att det är bra att diskussionen pågår och jag svarar gärna på frågor kring detta, en önskan dock är en saklig debatt utan personangrepp, oavsett var debatten är.

Nu är vi igång igen efter sommaruppehåll, ett uppehåll som i år var mer än välbehövligt, jag fick lite tid för att samla batterierna tillsammans med familjen, vi var mest på hemmaplan, badade och njöt av att vara lediga. Med tanke på hur våren såg ut så var det fantastiskt, familjen ser inte alltid så mycket av mig hemma och då behöver vi den tid sommaren ger. Just den tiden ger mig mycket energi och jag ser verkligen fram emot hösten och vintern nu med laddade batterier. Rätt mysigt att kunna tända ljus på kvällarna nu när det börjar bli lite mörkare. Ett annat sätt för mig att se till att batterierna är laddade är att träna regelbundet och även det är jag återigen igång med efter ett uppehåll, brukar träna innan jobbet, jobbar på att få till rutinen kring det.

Bli först att kommentera

Gå och rösta!

Av , , Bli först att kommentera 4

Nu är det dags för val igen, eftersom regeringsförhandlingarna ganska nyligen avslutades så känns det ju som att vi nyss hade val och valrörelse. Nu är det dock val till Europaparlamentet som närmar sig och förtidsröstningen har redan startat, valdagen är den 26/5. Att ha möjlighet att rösta är grundpelaren i vår demokrati, en rättighet men också en skyldighet tycker jag. Om inte du använder din röst så lämnar du över ansvaret till någon annan som kanske inte alls tycker som du. EU och Bryssel kan kännas långt bort men påverkar oss mer än många tror. Ungefär hälften av alla beslut som fattas av kommunfullmäktige påverkas av besluten som tas i EU.

Precis som höstens val så är också detta val ett viktigt värderingsval, kalla, högerpopulistiska vindar blåser genom Europa och vi måste stå upp för medmänskligheten. Jag vill se ett öppet, varmt och medmänskligt Europa. EU var från början ett fredsprojekt och det får vi inte glömma bort, vi kan inte ta demokratin för given utan den måste vi kämpa för varje dag. Sund och säker mat är ett viktigt budskap för Centerpartiet i EU-valet, vi måste som land fortsätta att gå före i dessa frågor och vi måste fortsätta driva djurskyddsfrågorna och se till att antibiotika till djur i förebyggande syfte inte används.Miljö och klimatfrågorna är också väldigt viktiga för Centerpartiet i EU, utsläpp ser inga landsgränser utan ska vi få resultat av detta arbete så måste vi göra det tillsammans. Centerpartiet står för en pragmatiskt och realistisk miljö – och klimatpolitik där vi tror på människors kraft i detta. Vi måste se till att det blir enkelt att göra rätt, vi ska t.ex inte förbjuda bilar utan se till att utveckla olika former av förnyelsebara alternativ, det kommer krävas en palett av lösningar för att lösa detta. När man bor i vår del av Europa och i vår del av landet så måste vi fortsättningsvis också kunna både köra bil och flyga, men med bra bränslen i tanken.

Fredrick Federley, Centerpartiets eminente europaparlamentariker, har gjort ett fantastiskt arbete i EU under de senaste fem åren, det arbete han har lagt ner har verkligen gett resultat inom en mängd olika områden. Han har tex jobbat hårt för att förstärka arbetet kring utsläppsrätter.Han har lagt över 3000 lagändringsförslag, imponerande! Fler än någon annan svensk europaparlamentariker under denna period. Han behövs i Bryssel och ska absolut bli omvald. Han behöver dock få sällskap av minst en centerpartist till och nummer två på vår lista är Abir Al-Sahlani, en helt fantastisk person som brinner för jämställdhet, mänskliga rättigheter och medmänsklighet. Jag hoppas verkligen att hon blir invald, hon behövs i Bryssel!

Jag står också på Centerpartiets EU-vallista, och så här svarade jag på Centerkvinnornas intervjufrågor inför valet:

Därför kandiderar jag till EU-parlamentet:
Jag vill verka för en större förståelse för EU-samarbetet i Sverige, alla måste förstå hur viktigt detta samarbete är! På kommunnivå påverkas vi väldigt mycket av de beslut som fattas i EU och vi måste se till att påverka i ett tidigt skede. För mig är det oerhört viktigt att få jobba för ett öppet och humanistiskt Europa, arbetet för att stoppa de mörka krafter som sprider sig runt omkring oss måste fortgå och där vill jag vara med och ta ansvar.

Därför skulle jag vara en kraft för jämställdhet i Bryssel:
I och med mitt arbete på kommunnivå har jag insyn i hur det är på lägsta nivå, en insyn som jag tror behövs på högsta nivå och även om situationen för kvinnor ser olika ut i olika länder så kan vi hjälpa varandra genom att lyfta goda exempel. I många länder hotas arbetet med jämställdhet, där behöver EU arbeta tillsammans och jag tror att jag genom mitt nätverk av kvinnor i Europa, kan bidra i det arbetet. Vi kan inte gå bakåt utan vi ska gå framåt för ett mer jämställt Europa.

Tre frågor som jag skulle driva som EU-parlamentariker:

  1. Jag vill arbeta för att sprida informationen och kunskapen om hur EU fungerar, öka insynen och möjligheten för alla att påverka.
  2. Jag vill att den fria rörligheten stärks, inte begränsas. Även i framtiden ska det vara enkelt att passera länders gränser, vi behöver inga murar.
  3. Jag vill vara en stark kraft för jämställdhet och arbetet kring mänskliga rättigheter, ett extra viktigt arbete nu och något vi ständigt måste kämpa för!

Nu är det kampanj som gäller i två veckor innan vi vet hur resultatet ser ut, i helgen har jag deltagit i två debatter, den första anordnad av Vän i Umeå och den handlade om migration, integration och asylfrågor (bild 1) och den andra anordnades av Naturskyddsföreningen och handlade om klimat och biologisk mångfald (bild 2).

Kom ihåg att gå och rösta, din röst räknas och gör skillnad!

debatt vändebatt naturskydd

Bli först att kommentera

Skärpning, Arbetsförmedlingen!

Av , , Bli först att kommentera 2

Idag kom information om att Arbetsförmedlingen lägger ner alla kontor i Västerbotten förutom i städerna. Det här drabbar Nordmalings kommun och det är riktigt illa att Arbetsförmedlingen gör detta innan direktiven för hur omorganisationen ska se ut har kommit från regeringen.

Man visste redan att M/KD-budgeten skulle ställa till det, men man vet också att det är andra direktiv på gång. I januariavtalet pratas det ingenting om att plocka bort alla lokalkontor i mindre kommuner utan från alla ingående partier har den lokala närvaron lyfts fram som viktig. När Arbetsförmedlingen gör på det här sättet så drabbar det alla kommuner som förlorar kontor, medborgarna är alltid kommunens ansvar oavsett statlig närvaro.

Nordmalings kommuns arbetsmarknadsenhet gör redan idag ett fantastiskt jobb med att få människor i sysselsättning och det arbetet fortsätter, de har dock inte möjlighet att ta över alla Arbetsförmedlingens arbetsuppgifter. Är det tanken framöver så måste pengar till det tillföras till kommunen.

En annan aspekt i detta är att det pratas om digitala lösningar, självklart ska vi använda ny teknik och digitala hjälpmedel. Det är dock så att alla inte är digitala och alla kommer heller inte bli det, oavsett hur mycket vi vill det och jobbar för det. De som står långt ifrån arbetsmarknaden idag är ofta inte digitala, många saknar utbildning och/eller det svenska språket. En del är drabbad av ohälsa, ofta psykisk ohälsa, andra har olika funktionsvariationer och kan behöva det extra stöd som den personliga kontakten med Arbetsförmedlingen innebär.

Jag anser att detta förslag borde kastas i papperskorgen, Arbetsförmedlingen behöver invänta regeringens direktiv och göra ett omtag på detta. Bara för att vi bor i en mindre kommun så ska vi inte ha sämre service!

Bli först att kommentera

Fruktansvärt illa av Swedbank!

Av , , 12 kommentarer 11

Idag kom två representanter från Swedbank på besök och berättade att de från och med den 19:e mars stänger sitt kontor i Nordmaling, vi ställs inför fullbordat faktum utan egentlig chans att diskutera frågan. En nedläggning påverkar både privatpersoner och företagare i kommunen. Nu ska alltså de som behöver besöka banken ta sig till stan för att uträtta sina ärenden. De framhåller sina digitala tjänster och självklart gör fler och fler sina bankärenden på det sättet numera, dock inte alla och nu försvårar man ytterligare för de som inte är digitala av olika anledningar. Swedbank styr inte över bankomatens vara eller icke vara men den frågan kommer vi bevaka hårt, det måste gå att få tag på kontanter i kommunen. Vi är många som jobbar för att utveckla Nordmalings kommun och denna nedläggning motarbetar det, det här sänder ut signaler om avveckling istället för utveckling. Många vill vid större ärenden såsom husköp etc träffa en fysisk person för att teckna lån, det vill jag också, ska jag då åka in till Umeå för att göra det? Känns avlägset och jag funderar starkt på att byta bank, Handelsbanken finns ju kvar på orten. Jag tror att Swedbank kommer förlora kunder på att göra på det här sättet, man ska inte underskatta vikten av den personliga servicen. Det man kan fundera på är om det bara är städerna som räknas för Swedbank, vad kommer hända med kontoren i alla andra mindre kommuner? Är inte kunderna i Nordmalings kommun lika mycket värda som de i Umeå? Jag tycker verkligen att detta är fruktansvärt illa och det känns tufft att inte kunna påverka i en så viktig fråga för kommunen!

12 kommentarer

Årets västerbottning 2018, stort grattis Cissi!

Av , , 2 kommentarer 6

Min fina vän, Cecilia Brönemyr är årets Västerbottning 2018! Så välförtjänt, jag är så glad för din skull vännen! Njut nu och känn stolthet, vilken imponerande skara människor du sällar dig till.

Första gången jag träffade Cissi var vi runt 9 år gamla och efter det fortsatte vi träffas varje sommar när vi var i stugan. Hon är en stor orsak till att jag bor där jag bor och under högstadietiden gick vi i samma klass och var oskiljaktiga, vi delade allt och gick igenom mycket tillsammans. Under gymnasietiden gled vi ifrån varandra och under de följande åren tänkte jag mycket på min vän. När jag 2005 på sommaren fick höra att hon var hemma hos sina föräldrar i Gräsmyr bestämde jag mig för att åka dit, eftersom det hade gått några år var vi nästan lite blyga för varandra men vi återupptog kontakten och har haft mycket roligt sedan dess. Jag hade till exempel den stora äran att, tillsammans med hennes äldste bror, få vara värdinna på hennes och Thomas bröllop, en fantastisk dag! Vi träffas inte så ofta, oftare på somrarna dock, men när vi träffas så är vi väldigt nära varandra. Jag kan prata med henne om precis allt och jag finns alltid här för henne om hon behöver mig och jag vet att det är ömsesidigt.

Cissi är en väldigt varm, klok och empatisk person med stort rättvisepatos. Även om hon kanske inte alltid tror det själv så är hon en ledare, en person som får andra med sig. Hon ser alla runt omkring sig och är otroligt duktig på att peppa andra. Så förutom att hon så klart är duktig på sport så är just den egenskapen att hon ser och lyfter andra en stor orsak till att hon verkligen passar som både lagkamrat och idrottsledare. Jag skulle aldrig tveka att lämna mina barn i hennes händer. Hon är också en fantastisk mamma, till båda sina barn, även där är hon otroligt peppande och har stort tålamod. Är också så imponerad över att hon alltid har varit så öppen med att hon är en NPF-mamma, det är så viktigt att vi pratar om det och lär oss mer och det är nåt Cissi verkligen är mån om att göra, hon och hennes man kämpar hårt för att deras son ska få rätt stöd i skolan, och de lägger ner mycket tid på att stötta honom genom både skola och vardag, det är inte alltid lätt och jag tror att det kan betyda mycket för andra att de delar med sig,

Varför är hon då utsedd till årets västerbottning? Ja, förutom att hon är en fantastisk människa så är det just de egenskaper som jag har beskrivit som ger henne titeln, hon vill inte framhäva sig själv så då får vi andra göra det. Hon jobbar som boendehandledare på ett boende för personer med olika funktionsvariationer, på Uttervägen jobbar hon. För några år sedan kläckte hon idén om att de tillsammans skulle springa Toughest! Det var nog inte många som trodde att de skulle klara det men Cissi är envis och de kämpade på. Just hennes peppande ledarskap har betytt mycket i detta. I och med att de fixade detta så fick de mer och mer publicitet, Uttervägens hjältar. De är verkligen ett härligt gäng, jag har haft den stora äran att träffa dem flera gånger. På kort tid ordnade Cissi, med hjälp av andra så klart, också ett Hjältelopp, ett hinderlopp som alla skulle kunna klara av, trots kort varsel var det många som deltog förra året, jag fick hjälpa till på ett hörn och det var fantastiskt att se glädjen hos alla som genomförde loppet. I år var loppet mycket större och det kom deltagare både från Stockholm och Göteborg, en riktig folkfest var det och självklart hjälpte jag till även i år. Efter allt detta föreläser Cissi nu för stora grupper människor, hon som inte ville stå framför klassen i skolan föreläser, det är stort! Hon och de andra inspirerar boenden runt om i hela landet och hon har självklart varit i Nordmaling också, hon och hjältarna är riktiga inspirationskällor. Hon visar verkligen att om vi bara tror på att folk ska klara saker så gör de just det, med stöd och uppmuntran klarar alla det mesta! Tillsammans förändrar de också hur många normalstörda (Cissis ord på oss utan funktionsvariation) ser på personer med olika funktionsvariationer, och det är fantastiskt! Jag är så otroligt glad över att just du är utsedd till årets Västerbottning, kan inte tänka mig någon som är mer värd det än du.En riktig revansch också på de som under åren inte har trott på dig eller gjort dig illa.  Jag är så stolt över dig vännen, se till att fira! Du är en inspiration både för mig och andra och jag ser fram emot vår gemensamma utmaning i februari! Jag älskar dig! Här kan ni läsa mer om Cissi!träningcissicissi1cissi2cissi3cissi4

 

2 kommentarer

Nytt år på ingång! En liten sammanfattning av 2018 i ord och bild.

Av , , Bli först att kommentera 3

Då återstår bara lite drygt ett dygn av detta år, ett otroligt intensivt, intressant, lärorikt och roligt år. Inledde året med en del skidträning och fixade Tjejvasan, faktiskt stolt över det. Fyllde 40 år och firade med fina vänner och släkt. Åkte till Prag med goda vänner under våren och till Finland med andra fina vänner under sommaren. I övrigt präglades året till stor del av valrörelse inför årets val. En otroligt stressig och intensiv valrörelse som var betydligt tuffare än den förra då vi denna gång kämpade för att få behålla majoriteten och till allas vår glädje lyckades vi, 42,45% blev resultatet för Centerpartiet i Nordmaling, surrealistiskt och så roligt att få det kvittot på att många av kommunens invånare är nöjda med det arbete vi gjort. Så tacksam och stolt över det resultatet och så glad över alla de människor som också valde att kryssa mig, tack! Vi har ett starkt lag som tillsammans med alla som bor och verkar i kommunen vill arbeta för fortsatt utveckling av vår fina kommun! Jag är också så tacksam för alla människor som jag har runt omkring mig, min fantastiska familj, mina fina vänner och alla fina centerpartister runt om i landet, tack för att ni finns! Jag är också otroligt tacksam för alla de människor som jag har mött i olika sammanhang under året, tack till alla medborgare, tack till all personal i kommunen och tack till alla företagare, det är alla ni som för utvecklingen framåt!

Jag ser fram emot ännu ett spännande år, ett år då jag återigen ska våga mig på Tjejvasan, ett år där jag hoppas få ännu bättre rutin på tränandet och ett år då jag ser fram emot fortsatt arbete i kommunen. Vi befinner oss i ett tufft ekonomiskt läge så på det sättet blir det tufft, jag lovar att göra mitt allra bästa för Nordmalings kommun även under 2019. Under 2019 är det också val till Europaparlamentet och jag har fått äran att stå på plats 16 på Centerpartiets lista, ser fram emot en spännande valrörelse där jag kommer jobba för att både duktige Fredrick Federley och min fina, duktiga vän Abir Alsahlani kommer till parlamentet. Jag ser också fram emot att hinna umgås med familjen och mina fina vänner. Jag hoppas att 2019 blir ett år med sansad debatt utan personangrepp, både på hemmaplan och nationellt, kom ihåg att oavsett uppdrag så finns det en människa där bakom, en människa som inte ska behöva tåla vad som helst. Jag har själv upplevt en del men tänker ännu mer på min och hela Centerpartiets duktiga partiledare Annie, hon är fantastisk, men får utstå mycket, sansa debatten! Här följer en sammanfattning av mitt år i bilder. Gott nytt år allihop!

finastfamiljpraghelenaministerhjälteloppetsolveigvalcckabirbröllopföretagföretag1företag2företag3tjejvasankröningdörrknackningkarinkarinapatrikvalresultatkärleklevinnnyårkommunchefträninghockey1chrillan

Två fina julklappar till Nordmalings kommun! Stort tack till Region Västerbotten och MSB!

Av , , Bli först att kommentera 5

Många har nog läst om turerna kring den omlastningsterminal kommunen håller på och bygger i Rundvik. En terminal som har diskuterats och planerats sedan 2008 och som vi ansökte om att få bidrag till från Tillväxtverket och Region Västerbotten. Tillväxtverket beviljade oss 23 miljoner och Region Västerboten drygt 5 miljoner i länstransportplanen. Allt har sedan starten flutit på bra tills Trafikverket under senhösten aviserade en rejäl höjning av kostnaden på sin del av projektet, en ökning på 10 miljoner. Det blev så klart jättetufft och efter idogt arbete av kommunens tjänstepersoner valde Trafikverket att stå för 5 av de 10 miljonerna och sedan skickade vi in en ansökan till Region Västerbotten om de kvarvarande 5 miljonerna och i torsdags fick vi besked om att de godkänner den ansökan. Det känns fantastiskt, vilken julklapp, stort tack för det!

Den värme och den torka som vi hade i somras kan ju inte ha undgått någon, Den torkan ledde till många bränder runt om i landet, även i Nordmalings kommun. Den största branden i kommunen var den i Tallberg och den blev rätt omfattande.Tack vare enorma insatser både från kommunens kompetenta räddningstjänst och från privatpersoner blev det ändå inte värre än det blev. Dessa bränder kostade så klart också mycket pengar och alla kommuner kunde efter denna sommar eftersöka dessa medel från MSB, myndigheten för skydd och beredskap, och det vi gjorde vi. I årets ekonomiska prognos var det räknat på att vi skulle få tillbaka 500 000. I fredags fick vi beslutet och kommunen får tillbaka hela 1,4 miljoner, fantastiskt bra, stort tack MSB!

Jag vill med detta inlägg passa på att önska er allihop en riktigt god jul, det har varit ett intensivt år, framför allt sommaren och hösten med valet och allting så jag ser verkligen fram emot några dagars ledigt ihop med min fina familj. Vi får ju också en vit jul så jag ska försöka åka lite skidor eftersom jag ska köra Tjejvasan i februari, annars så ska jag bara njuta av att vara hemma. Julen är en favorittid för mig, det är så mysigt och vi kommer som vanligt fira julafton hemma hos oss med delar av släkten, ser verkligen fram emot det. Jag hoppas att ni alla får en lugn och vilsam jul!

Bli först att kommentera

Tågkompaniet och Norrtåg, gör om, gör rätt!

Av , , 3 kommentarer 9

De senaste dagarna har jag blivit kontaktad av många invånare i kommunen kring pendlingstrafiken på Botniabanan. Från den 9/12 försvinner en tur från Umeå, turen som går 20.14. Det försvårar situationen för många som har oregelbundna arbetstider. Botniabanan och tågtrafiken är oerhört viktiga för Nordmalings kommun och våra invånare. Vi marknadsför oss som en pendlingskommun mitt emellan städerna och om bara tågen går så har vi riktigt bra förutsättningar för fortsatt utveckling och inflyttning. Vi vill ju inte heller att de som redan bor i kommunen ska fundera på att bosätta sig på andra ställen för att kunna ta sig till och från arbete eller studier. Förra vintern var en katastrof då det kommer till tågtrafiken, inställda och försenade tåg i parti och minut. Dålig information och dåligt stöd till våra pendlare. Sedan förra vintern har både Tågkompaniet och Norrtåg jobbat hårt för att se till att kommande vinter inte blir som den förra. Där tycker jag att de har kommit långt, nu återstår att se hur Trafikverket löser sina delar, dem ska jag, och andra kommunalråd från berörda kommuner, träffa om några veckor.

Nu blir alltså problemet istället att en viktig tur försvinner…Jag har pratat med representant för Tågkompaniet idag och han menar att det inte finns något att göra utan att tidtabellsförändringen sker redan den 9/12. Det är klart att det måste gå att ändra sig och det jag tycker är synd är att de inte har fört någon dialog varken med oss som berörd kommun eller pendlarna. De menar att få resenärer använder denna tur, med tanke på hur många som har hört av sig till mig så tvivlar jag på det. Jag har även försökt nå Norrtåg under dagen, där nås jag bara av en telefonröst som säger att de inte kan ta mitt samtal och att röstbrevlådan är full, så jag kan inte ens lämna ett meddelande. Med dialog och samarbete löser man det mesta. Kommunicera med pendlare och berörda kommuner hädanefter så slipper vi sådana här situationer. Återinför turen 20.14 från Umeå, gör om, gör rätt!

 

 

3 kommentarer