Att vara politiker

 Har ikväll funderat en del över vad det egentligen innebär att vara politiker och jag tror nog att det betyder lite olika saker för olika personer. För mig innebär det i alla fall ett stort ansvar, jag har ju de uppdrag jag har för att folk har röstat på mig. Det känns otroligt stort faktiskt att få den äran att vara förtroendevald, att så många har gett mig förtroendet att företräda dem i vår kommun!

Tyvärr blir det nog för en del väldigt viktigt att få bestämma, att ha makten. Ibland blir det så viktigt att det överskuggar ansvaret och förtroendet vi har fått. Jag ska inte säga att det är ett lätt uppdrag vi har, det är inte lätt att tillmötesgå allas olika åsikter och det är dessutom en omöjlighet, ofta måste man kompromissa och hitta en lösning som majoriteten av befolkningen kan känna sig nöjda med och det är inte lätt. Ofta tror jag att man måste gå på vad magkänslan säger, vad känns rätt innerst inne? Jag har en grundregel som jag går efter och det är att jag ska kunna se mig själv i spegeln och vara nöjd över de förslag jag lägger fram och de beslut jag är med och fattar, jag tror att man tar sig långt med den tanken.

Sen får jag ganska ofta frågan om varför jag är politiker och hur jag orkar med arbetet som det innebär. Varför är ganska lätt att svara på tycker jag. Jag vill vara med och förändra och förbättra vår kommun, jag vill att mina barn ska växa upp i den bästa kommunen i Sverige! När jag ska försöka svara på hur jag orkar så är det en på samma gång lätt och svår fråga. Lätt på det sättet att det är engagemanget som driver mig, jag vill verkligen göra detta och jag tror att jag kan förändra. Sen ska jag inte sticka under stol med att det ibland känns rätt tungt, ska man som politiker göra ett bra jobb anser jag att det kräver en hel del tid, bara att läsa in sig på allt som händer i och utanför vår kommun tar lång tid. Sen innebär mina uppdrag också en hel del möten och om jag vill förändra krävs det också att jag skriver motioner, interpellationer och frågor inför våra möten. Då jag ofta poängterar just det förtroende jag som politiker har fått från våra kommuninvånare innebär mitt uppdrag också att jag på olika sätt har kontakt med de som bor i kommunen. Vore jag heltidspolitiker eller i alla fall deltidspolitiker skulle det så klart underlätta för som det är just nu så har jag ju dessutom ett heltidsjobb och sen har jag och min man ett stort hus och tre små barn.

Men allra oftast är det ändå lätt, det här är något som jag har valt själv, något som jag brinner för och något som jag och min man har diskuterat mycket då det innebär att jag är borta en del hemifrån. Sen tror jag att när man är i full gång så funderar man inte så mycket och det fungerar bra för mig och så länge jag tycker att det är kul, så länge jag tror att jag kan förändra och så länge jag känner att jag har förtroendet kvar så kommer jag att fortsätta.

Jag kan inte låta bli att återkomma till byskolefrågan även i detta inlägg då det är något som upptar mina tankar mest hela tiden. Här hoppas jag att de som röstade på majoriteten i förra valet påtalar för de politikerna att de är förtroendevalda om man nu inte är nöjd med de beslut de vill driva igenom. Jag tycker att man som kommuninvånare ska tänka på att man, när det är val, har makten. Man har makten att påverka vilka som ska styra kommunen och jag tycker att man ska tänka på att inte bara välja parti utan också ta chansen att kryssa för den person som man tycker är bäst lämpad att ta ansvaret för kommunen. Jag tycker också att man som kommuninvånare ska påminna sina politiker om vad de lovade innan valet, lovade man att inte stänga några byskolor som besparingsåtgärd ska man stå för det tycker jag, oavsett om man sa det i en radiointervju eller om det stod i partiets valmanifest! Jag hoppas fortfarande på att majoriteten ska lyssna på alla de personer som engagerar sig i denna viktiga fråga. Ta inga beslut för snabbt utan att se över alla andra besparingsförslag, se inte nedläggning av byskolor som det enda alternativet!

Jag har ända sedan jag började engagera mig politiskt haft en vision om att alla politiker i kommunen ska arbeta tillsammans mot samma mål, att vårt gemensamma mål ska vara att Nordmalings kommun ska bli Sveriges bästa kommun! Då krävs det samarbete över alla partigränser och att prestige läggs åt sidan. Vi behöver ta långsiktiga beslut för en hållbar utveckling!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.