Hur mår barnen?

 Ikväll när jag skulle lägga min sexåring så frågade hon mig om det är imorgon som jag ska på mötet där det ska bestämmas om hon får ha kvar sin skola, jag svarade då att det är nästa vecka och så sa vi god natt och jag gick därifrån.

Känslan av vårt samtal dröjer sig dock kvar, en känsla som nog många föräldrar i Nordmalings kommun kan känna igen, känslan av att inte kunna skydda sina barn från att må dåligt. Jag gör verkligen mitt yttersta för att mina barn inte ska behöva känna det som jag känner just nu.Jag försöker att inte diskutera hotet om skolnedläggning så mycket när de är i närheten, tyvärr är det svårt då denna fråga upptar mycket av min tid både privat och poltiskt. Jag vill att mina barn ska kunna längta till sommarlovet och sedan också till starten av höstterminen utan att behöva vara oroliga för hur det kommer att bli. Min sexåring som fyller sju i höst längtar otroligt mycket efter att få börja i åk 1, det har hon gjort i snart ett år. Alla elever i hennes klass har varit och hälsat på i klass 1-2 på skolan två gånger denna termin alldeles själva, det har verkligen varit högtidsstunder för min dotter. 

Då min nioåring nu går i klass 1-2 så känner vi redan läraren i klassen och det känns väldigt tryggt, nu går han vidare till klass 3-4 och får en ny lärare som han dock redan känner eftersom skolan är liten och han har henne i matematik ibland. Det är för mig en av de stora fördelarna med våra byskolor, alla barn känner både varandra och alla lärare. Min fasta övertygelse är att storleken på skolan påverkar hur synliga barnen är, det är lättare att ta plats och vara synlig om inte klasserna består av för många elever och om skolan inte är så stor. Vi har ju, som jag tidigare har skrivit, aktivt valt att bo i en by och placera våra barn i en byskola. Rent logistiskt skulle det underlätta för oss föräldrar att ha våra barn i Nordmaling då vi båda jobbar där, men vi har valt Gräsmyr trots att jag i och med det kör flera mil extra per dag, det är det dock värt!

Tänk om jag kunde säga till mina barn att de inte behöver känna oro, att de med längtan kan se fram emot även nästa termin i Gräsmyr och nästa…om jag fick bestämma så skulle vi istället för att lägga ner våra skolor satsa på dem och marknadsföra oss som den kommun som låter våra kommuninvånare välja själva. Om du liksom jag är övertygad om att byskolorna behövs tycker jag att du ska gå med i gruppen på facebook som redan har samlat över 700 medlemmar. Jag hoppas också att du som läser detta har möjlighet att delta i demonstrationen som genomförs i Nordmaling på söndag, vi samlas 12.00 på parkeringen vid kommunhuset, jag hoppas vi ses där!

8 kommentarer

 1. Petra

  Blir så ledsen när jag läser om Tyras funderingar! Det är klart man vill att alla barn ska njuta av sommaren och inte ligga och grubbla! Lilla tjoppan, åh vad jag önskar att jag kunde komma hem till er och säga: ”-Du! Det är lungt, njut av ditt sommarlov till hösten börjar du etta; I GRÄSMYR”!!!!!

  Kram, vi ses!
  /Petra

 2. Mattias Baudin

  Förstår precis vad du menar Madelaine! Våra egna barn har samma funderingar – byaskolorna är essentiella för Nordmaling!

  Nordmalings kommun har marknadsfört sig med lite olika koncept genom åren; ett Annorlunda klimat, Sveriges bästa kranvatten och Hoppet finns alltid… men tänk OM;

  Nordmaling kunde satsa på byaskolorna istället! Vilken marknadsföringsgrej!I Nordmaling kan du bo och ha nära till jobb (30 min) i Övik och i Umeå. Du kan bo på ”landet”, nära havet eller varför inte nära en oreglerad älv (Öre-, Lögde-älv) med laxfiske inpå knuten. Bra byaskolor, bra barnomsorg och låga huspriser!

  Nordmaling har allt.
  /Matte

 3. Elly Norén

  Följer din blogg med intresse. Undrar om politikerna har diskuterat skattehöjning? För mig som kommuninnevånare är jag beredd att betala för det jag vill ha, alltså att byaskolorna blir kvar. Fast mina barn är vuxna, anser jag att det är viktigt att byarna är attraktiva för barnfamiljer, så att de vill bo här. Vad skulle det göra i kronor räknat?/ Elly

 4. Ingrid

  Hej! Vi hade visning av vårt hus i onsdags. Det kom 5 familjer och alla är spekulanter. Vi har också annonserat i Tyskland och fått flera svar. Vad är bäst för vår kommun: en barnfamilj med 2 barn och det tredje på gång eller en tysk familj, som vill ha det som sommarställe? Nästan allt beror ju på om Lögdeå skola blir kvar. Det kanske inte blir någotdera – vem vet? Men att de ”styrande” inte begriper byskolornas stora betydelse för inflyttning är ofattbart!
  Kram till Tyra från mig!

 5. Madelaine Jakobsson

  Svar till Elly Norén (2013-06-03 14:55)
  Vad kul att du läser vad jag skriver Elly! Ja skattehöjningar är diskuterat och jag kommer inte på rak arm ihåg vad det ger. Det ger mer pengar det år som man höjer skatten och så klart framöver men kostnaderna ökar ju också i och med lönepåslag indexuppräkningar etc men det är klart att det är möjligt.

 6. Madelaine Jakobsson

  Svar till Mattias Baudin (2013-06-03 00:19)
  Håller med dig till fullo Mattias, jag har hela tiden tryckt på det, alltså att vi borde marknadsföra oss som den kommun som verkligen satsar på byskolorna, precis som du tar upp så har vi ju fantastiska förutsättningar i vår kommun och vi behöver vända befolkningstrenden, jag tror att en nedläggning av våra skolor får motsatt effekt. Det är ju bara att se var inflyttning sker, jo just i de byar där skolorna finns…/Madde

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.