Höstens kyliga vindar…

Höstens kyliga vindar blåser både utomhus och i hjärtat just nu. Jag vet att jag skriver mycket om våra byskolor, men det är den fråga som upptar mest av min tid. Idag har kommunfullmäktige fått en presentation av genomlysningen av BU-nämndens verksamhet. Genomlysningen är genomförd av en konsult från KPMG. Stäng alla byskolor var konsultens budskap, kanske inte helt oväntat. I uppdraget står det att han ska presentera förslag på alternativa kostnadsneddragningar inom barn – och utbildning, jag måste säga att jag inte hittar några alternativ i rapporten. Konsulten har bara föreslagit att byskolorna ska stängas.

Han tar upp det förslag om att flytta två en-avdelningsförskolor till Levarskolan som vi la upp på bordet tidigare. Han anser att det vore bra både för elever och personal men säger samtidigt att majoriteten inte vill det då det skulle blockera nedläggningen av alla byskolor. Han menar också att konsekvenserna av nedläggningarna av byarnas skolor bör utredas ur byarnas perspektiv, vad händer i byn då skolan försvinner? För mig är det en av de allra viktigaste frågorna. Vad skulle en nedläggning av byskolorna innebära för kommunens inflyttningssiffror och tillväxt? Vi kan ju inte hela tiden utgå från att befolkningen ska minska utan vi måste satsa för att utvecklingen ska gå framåt!

Förra veckan var Fredrick Federley på besök i vår kommun. Det var en riktigt bra dag med många fina möten. Vi inledde vår dag på Lögdeå skola där vi både fick äta i deras prisbelönta skolmatsal samt besöka en av klasserna. Klassen som vi besökte hade förberett frågor som de ställde både till Fredrick och oss andra. Den fråga som återkom i flera varianter var den fråga som handlade om deras skola. De ville veta varför deras skola, där de har den bästa maten och så bra skolresultat, skulle stängas, ja vad svarar man på det? Vi svarade så klart att om vi får bestämma kommer inte skolan stängas och vi sa att vi kommer fortsätta kampen för våra byars överlevnad!

En kommentar

  1. Ingrid H

    I natt var jag vaken en hel del och funderade på vad man kunde ha gjort – frågat igår. Bl.a. borde jag frågat om det blir ett nytt extra KF för att vi skall få reda på vilka andra förslag det finns. Majoriteten kan ju inte få sätta stopp för ett förslag på att använda Levarskolan till barnomsorgscentrum. Förslaget med uträkningar och konsekvenser måste ju få finnas – och sedan väljer man det förslag man tycker är bäst. Vet (S) inget om demokrati? Bra att du bloggar om så viktiga frågor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.