Stort engagemang!

Jag har precis kommit hem från vårt öppna möte i Nordmaling. Mötet handlade om hur byskolenedläggningarna skulle påverka barnen på tätorten. Mötet var välbesökt och jag är väldigt tacksam över att så många kom! Det vi ville visa var hur det faktiskt kommer se ut vid en eventuell nedläggning av byskolorna.

Idag går 467 elever i skolorna på tätorten. Om majoriteten driver igenom att stänga skolorna så innebär det att 199 elever till ska in i skolorna på tätorten. Det kommer inte bara innebära fler klasser utan också större klasser. Det som jag också hoppas att föräldrar till barn på tätorten inser är att deras barn kommer gå i nya klasser då alla klasser kommer splittras, att de lärare som idag arbetar i Nordmaling inte per automatik kommer vara de som jobbar där efter en eventuell ihopslagning utan att det styrs av hur länge alla har jobbat och vilken behörighet varje lärare har.

Det kommer också bli väldigt svårt att få alla att rymmas i idrottshallen och i matsalen och det här med att man vill samordna stödinsatser kommer inte bli så lätt som man tror. De barn som behöver särskilt stöd i skolan behöver inte samma typ av stöd så det går inte att ge dem det stöd de behöver samtidigt. Sedan diskuterade vi även hur det kommer att bli för åk 5 och 6 som majoriteten vill placera på högstadieskolan i kommunen. Vad ska de göra på sina raster till exempel?

Vi diskuterade även vad det skulle innebära om majoriteten driver igenom att denna stora förändring ska ske redan inför vårterminen. Det är ofattbart att man inte anser att både barnen, lärarna, föräldrarna och lokalerna behöver förberedas och iordningställas. Ser framför mig vilket kaos det kommer bli i januari om majoriteten fortsätter att driva att detta ska genomföras redan efter jul…

Lika förbannad och arg som jag är över vad majoriteten vill göra mot vår kommun lika stolt och glad är jag över det engagemang som så många kommuninvånare visar i denna livsviktiga fråga! Tillsammans fortsätter vi vår enträgna kamp! Vi får inte ge upp! Grip alla halmstrån ni kan få tag på! Påverka så många ni kan! Tillsammans är vi starka!

2 kommentarer

  1. Karin

    Vilket fantastiskt jobb ni gör. Viktigt att de inne i tätorten också får veta konsekvenser vid flytt av många barn. Det är ju inte ”bara”byarna som drabbas. Fanns det någon sådan konsekvensbeskrivning i rapporten från KPML? Jag håller tummarna och hoppas att det blir ett bra beslut i KF och att alla ledamöter känner vilket ansvar de har. Lycka till för ni gör ett helt fantastiskt jobb!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.