Ett klargörande

Nu har det gått någon månad sedan valet och jag har börjat landa i det fantastiska resultat vi nådde. Igår jobbade jag min första dag som kommunalråd, jag hann få lite ordning på kontoret och jag hann med fyra möten och en intervju under dagen, allt känns riktigt roligt och spännande. Jag vill också tacka alla som jag mötte igår på kommunhuset, vilket positivt mottagande!

Det kan ju dock inte ha undgått någon att en form av turbulens fortsätter i kommunen då socialdemokraterna inte kan komma överens sinsemellan. Lennart Holmlund vill, i sin blogg, som vanligt kasta någon form av skuld på oss, de borgerliga partierna, vilket är helt felaktigt. I måndags var det kommunfullmäktige och ledamöterna till kommunstyrelsen skulle väljas. På förra kommunfullmäktigemötet valdes kommunfullmäktiges valberedning. Valberedningen består av en representant från varje parti och fungerar inte som en vanlig valberedning utan framtagande av valberedningens förslag på ledamöter till kommunstyrelsen går helt enkelt till så att varje representant lägger fram de namn som ska representera varje parti, sedan skrivs förslaget ihop och lämnas som valberedningens förslag på kommunstyrelsens ledamöter.

Det har alltså inte varit så att vi från majoritetens sida har lagt oss i vilka namn som har föreslagits från oppositionens sida i valberedningen. Sedan vill Lennart Holmlund påskina att vi i majoriteten har blivit kontaktade av den grupp av socialdemokrater som ville rösta enligt valberedningens förslag och jag vill klargöra att det stämmer inte. I kommunfullmäktige hanterades valet av ledamöter till kommunstyrelsen genom ett enkelt majoritetsval i enlighet med rekommendationer från SKL. Det innebär att två valsedlar vardera innehållande 13 namn (hela kommunstyrelsen) ställdes emot varandra. Så det är inte så enkelt att Centerpartiets ledamöter röstade på (s) företrädare. Även (s) ledamöter i KF röstade på Centerpartiets kandidater. Istället för att rösta på detta sätt så fanns det också ett annat alternativ, vi hade kunnat begära proportionella val. Då hade förvisso ingen från majoriteten röstat på någon socialdemokrat men socialdemokraterna hade då fått betydligt färre platser i kommunstyrelsen och det om något känns odemokratiskt.

Det är djupt olyckligt att socialdemokraterna inte kunde enas om ett förslag på ledamöter utan istället valde att avgöra frågan i kommunfullmäktige, att Lennart sedan tycks veta hur var och en röstade i kommunfullmäktige är också rätt spännande, det var en sluten omröstning och vem som röstade på vad eller vem som valde att rösta blankt kan varken jag eller Lennart veta. Vill du som läser detta se hur det hela gick till så kan du titta på webbsändningen av kommunfullmäktiges möte här.

 

En kommentar

  1. Pingback: Grundlösa anklagelser från Lennart Holmlund | Mattias Larsson (c)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.