Livsviktig läsning!

Forskningsrapport på forskningsrapport visar att läsandet och läsförståelsen hos unga försämras. Den läsande familjen har blivit den surfande familjen och det är förödande. Som svensklärare kan jag direkt se på elevers skrivna texter om de läser böcker. Det är ju inte bara läsflytet och läsförståelsen som tränas upp då man läser utan man utökar också ordförrådet och genom att man ser hur man kan bygga upp texter på olika sätt så utvecklas också skrivandet. Det är också väldigt viktigt att bokläsandet börjar tidigt och det optimala vore att alla hem var till brädden fyllda med böcker. Så är inte fallet och där fyller våra bibliotek en mycket viktig funktion.

I Nordmaling har vi, förutom ett väldigt fint bibliotek vid Artediskolan, något som kallas för bokstationer. Dessa har varit utplacerade i Brattsbacka, Norrfors och i Rundvik. I dessa byar har man i en lokal haft böcker som man lånar från huvudbiblioteket som byborna sedan i sin tur kan låna. Böckerna byts ut några gånger under året för att det ska finnas ett aktuellt utbud. Den tidigare majoriteten tog ett beslut om att lägga ner dessa bokstationer och det tycker jag var synd då de fyller en viktigt funktion som komplement till huvudbiblioteket. Kan vi genom att satsa på dessa bokstationer få fler att förstå hur otroligt roligt det är att läsa så har vi vunnit mycket. Till min glädje så tyckte allmänna utskottet som mig i denna fråga så i måndags beslutade vi oss för att upprätta nya avtal med dessa bokstationer! Har du inte redan besökt någon av dessa bokstationer, så gör det!

4 kommentarer

 1. Birgitta

  Vilket bra beslut! Toppen att nya majoriteten tar fram även de lilla extra för kommuninnevånarna. Fortsatt lycka till!!

 2. Anita Dahlgren

  Håller med dig att läsning är oerhört viktigt. Om föräldrar läser för sina barn när de lägger sig så blir det lätt en vana när barnen kan.läsa själva. Det är inte bara språket utan även den viktiga fantasien som kommer automatiskt när

 3. Roland Larsson

  Toppen! Jag är så glad att biblioteket blir kvar i Rundvik. Jag är själv mycket ivrig bokläsare och hoppas att andra också förstår vilken skatt vi har i våra bibliotekshyllor. Att gå omkring och lukta i ett bibliotek är något alldeles extra. Hoppas fler förstår det! För mig betyder det oerhört mycket, Det är svårt att beskriva vad ett närtillgängligt bibliotek betyder för människor. Böcker ger glädje, hopp, förväntningar, men också tragedi, sorg och framförallt en stundens inlevelse i andra människors omgivning och liv. Att läsa är som att leva en andra gång – något alla bör prova!
  Roland Larsson // Rundvik

  • Madelaine Jakobsson (inläggsförfattare)

   Jag håller med dig till fullo, jag önskar att alla får uppleva böcker på det sättet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.