Första advent i kyrkan

I söndags var det alltså första advent igen, tiden springer verkligen iväg. Jag var med på gudstjänsten i Nordmalings kyrka eftersom årets lucia skulle krönas. Det var en mycket stämningsfull gudstjänst, barnkören sjöng många sånger och den glädje som barn visar då de sjunger är verkligen härlig. Det var Moa Beak som höll i själva gudstjänsten och det gjorde hon som vanligt med den äran.

I slutet av gudstjänsten var det då dags att kröna årets lucia, hon fick skrida fram i altargången medan barnkören sjöng. Sedan hängde jag, å kommunens vägnar, ett Olofsforssmycke runt hennes hals. Åsa Lindström från Olofsfors bruk hängde på henne en cape och placerade kronan på hennes huvud. Kronan är otroligt fin men rätt tung. Jag gav även Madelene Öhlund, som årets lucia heter, en blombukett från kommunen. Moa läste upp motiveringen till valet av Madelene och jag fick avsluta med att säga några ord. Det jag fokuserade på var hur valet av lucia går till i Nordmaling, att det inte är en utseendetävling utan att man blir vald utifrån hur man är som person. Vi söker tjejer som är förebilder på olika sätt. Jag pratade också om det behov av ljus som vi har idag, både på grund av årstiden som är mörk och kall men också på grund av att samhället har blivit kallare, främlingsfientliga krafter sprider sig och vi behöver ljuset som en motpol. Vi behöver ett varmt och öppet samhälle och där kan vår lucia hjälpa till med att sprida sitt ljus runt omkring sig.

Efter kröningen och lite fotografering skyndade jag mig hem för att göra tårta, vår dotter fyllde åtta år i förra veckan och vi skulle ha kalas. Det blev tvära kast mellan mina olika roller och det är verkligen en ynnest att få inneha båda två!

tyras tårtalucia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.