Tingshuset i Nyåker

I början av förra veckan fick jag ett samtal från en man i Nyåker som efterlyste en gammal bibel, som tidigare tillhört Tingshuset i Nyåker och som nu skulle finnas i kommunens arkiv. Jag fick frågan om jag skulle kunna försöka lokalisera den innan söndagen då det skulle vara öppet hus i Tinghuset, som numera är ett museum. Om jag ska vara ärlig så tänkte jag först oj, hur ska vi hinna hitta den? Jag och en person från kansliet gick ner i arkivet och döm om min förvåning då vi nästan direkt hittade bibeln! Mannen som hade ringt blev väldigt glad då jag ringde tillbaka och meddelade att vi hade hittat den. En lånehandling utfärdades och i söndags överlämnade jag bibeln till Tingshuset. Har ni inte besökt Tingshuset i Nyåker så rekommenderar jag verkligen ett besök! På övervåningen har de samlat ihop saker som tidigare funnits i Tingshuset, domarstolen, domarbordet, handbojor, fotbojor, en del av skranket och en massa annat. På nedervåningen finns en stor mängd historiska föremål som Elsy Fredlander har lagt ner ett oerhört stort jobb på att samla in och ställa i ordning. Sådana eldsjälar som Elsy Fredlander och Lars Nygren, mannen som ringde mig, det är de som driver utvecklingen framåt och håller hela kommunen levande! Sådana personer har vi överallt i kommunen och de förtjänar verkligen vår uppskattning! Jag tog lite kort på själva bibeln och på cellerna och lite annat i Tingshuset, se nedan.

tingshuset1tinghuset2tingshuset3tingshuset4tingshuset5tingshuset6tingshuset7tingshuset8

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.