#Nordmalingsproblem

Sommaren är här, även om det inte riktigt känns som det när man kollar på termometern. Med sommaren dyker det upp en hel hög med olika aktiviteter runt om i vår fina kommun och det är ett riktigt #nordmalingsproblem hur man ska hinna vara med på allt roligt. I lördags var det dags för den årliga Rundviksdagen med underhållninng, fiskdamm, hoppborgar, ansiktsmålningar och mycket annat och på Rundviksdagen hade jag den stora äran att invigningstala och jag sa ungefär detta:

Ett år går fort, det är ett helt år sedan jag stod här förra gången, så roligt att se så mycket folk här, till och med solen vill vara med idag på Rundviksdagen. Rundviksdagen som inleder hemvändarveckan, en vecka då många hemvändare är på plats i kommunen men också många besökare och då är det ju fantastiskt att vi får så här fint väder, att Rundvik och Nordmalings kommun får visa upp sig i solskenet. Vi har ju så mycket att visa upp och vara stolta över.

Vad är Rundvik? Om du ställer den frågan till tjugo olika personer får du säkert tjugo olika svar. För mig är Rundvik många saker. För mig är Rundvik en del av min barndom och speciellt mina barndomssomrar eftersom mina kusiner bodde i Rundvik när jag var liten. Tre kusiner som var äldre än mig och som jag verkligen gillade att vara med. Veronica var den jag allra helst ville vara med, förmodligen för att hon också hade tålamod att vara med mig, hon läste sagor för mig och lekte lekar med mig. Rundvik var också platsen där vi gick ner till den fina hamnen, där vi badade och lekte i roliga lekparker och cyklade omkring. Rundvik är platsen där vi hade många släktkalas och där mina kusiners hus stod, det otroligt vackra huset som jag var så avundsjuk på, minns än idag hur det kändes att gå på den vinröda heltäckningsmattan i trappan. Rundviksdagen besökte jag också många gånger när jag var liten, har inte jättemånga skarpa minnen från det förutom att där fanns en tävling där man skulle kasta bollar i olika stora hål och där man vann Mjölkchocko, har ju alltid gillat choklad så det är kanske därför jag minns det.

Min bild av Rundvik idag är en tätort som sprudlar av liv, där många av kommunens viktiga företag finns men där framförallt många av kommunens engagerade kommunmedborgare bor. Om jag googlar på Rundvik finns det en sida på wikipedia, där kan jag läsa att innan sågverket Nordmalings Ångsågs AB startade fanns vid platsen endast en fiskeplats, som kallades för Ronviken. Arbetarbostäder och egna hem byggdes nära fabriken. Befolkningen ökade tillsammans med företagens behov av arbetskraft.

Nordmalings Ångsågs AB bildades 1861 och den var då den första i sitt slag i länet. Produktionen kom igång 1863. År 1891 moderniserades sågen och fick två nya ångmaskiner. Vid sekelskiftet 1900 bodde runt 600 personer i Rundvik, varav ungefär 200 arbetade på sågen. Sågverket moderniserades åter 1921 och överlevde därmed den så kallade sågverksdöden på 1920-talet.

Nu bor det ca 800 personer i tätorten Rundvik. Rundvik har haft ett ofärtjänt dåligt rykte, många som sprider det har aldrig ens satt sin fot i detta vackra samhälle. Bilden av Rundvik håller på att förändras, huspriserna går upp, vilket är väldigt positivt för går priserna upp skapar det också bättre förutsättningar för husägare att renovera sina hus, det är  lättare när man vet att det går att få ut lite pengar för huset den dag man vill eller behöver sälja huset. Åker man runt här i Rundvik ser man också att det i princip överallt är väldigt fint med fina hus och trädgårdar, det finns några få hus som vi måste försöka göra något åt. Rundvik är också ett samhälle fyllt av företag, två av kommunens största arbetsgivare finns här, SCA samt Masonite Beams, två företag som har gamla anor och är oerhört viktiga för kommunen. Men det finns också många mindre företag här som också är väldigt viktiga för kommunen, företag som LE Entreprenad, Rundviks stuveri, Rundviks svets, Utbildningscentrum i Rundvik, Timna, Ortolab, Gustavssons åkeri, Maskin och industriteknik för att nämna några, många av dessa har jag besökt och de gör allihop ett fantastiskt jobb och hjälper till med att sätta Rundvik och Nordmalings kommun på kartan. Nu tar vi också nästa steg för näringslivet i kommunen genom att bygga en omlastningsterminal vid Botniabanan här i Rundvik, en stor investering för kommunen med hjälp av tillväxtverket och region Västerbotten och en otroligt viktig satsning både för de företag som kan ta emot och skicka gods via terminalen men också för de företag som kan vara med och drifta terminalen. Omlastningsterminalen är viktig både för de företag som redan finns här i kommunen men också för nyetableringar, det är en satsning för framtiden.

Rundvik är också alla som bor här. Rundvik är alla som engagerar sig på olika sätt, intresseföreningen, Rundviks båtklubb, folkets hus, Hardy Eriksson, Anders Dewall, Kent Jonsson som är ordförande för Rundviks IF, som kämpar på med ett mål i sikte, att aktivera människor och skapa aktiviteter, Rundviks IF skulle jag säga ligger i framkant, idrotten är oerhört viktig och jag skulle säga att idrotten förändras, det är inte alla ungdomar som numera vill delta i lagsport, nya idrotter och aktiviteter växer fram och det har Rundviks IF förstått, nu startas det aikido, klättring och en plats där man kan köra radiostyrda bilar, det viktiga är inte vilken aktivitet människor deltar i utan att de deltar, vi lever mer och mer stillasittande liv och därför är idrottsföreningar såsom Rundviks IF viktigare än någonsin.

Allt detta är Rundvik och som sagt, alla har vi olika bilder och upplevelser av Rundvik, och minnen skapas hela tiden, fokusera på det positiva, självklart ska vi jobba med det andra också men jag ber er att fokusera på det positiva, var ambassadörer och hjälp till att sprida den positiva bilden av Nordmalings kommun och Rundvik, tillsammans utvecklar vi kommunen. Jag är stolt över Rundvik och Nordmalings kommun och det hoppas jag att alla ni också är och med det öppnar vi officiellt Rundviksdagen, ha en trevlig dag allihop!

Igår åkte jag och en vän längs Formstråket, en annan helt fantastisk aktivitet där flera kreativa aktörer tillsammans skapar ett väldigt välbesökt evenemang, har du inte besökt Öre Gårdsbageri, Pjöller, Humlebäck, Den gamla butiken, Maria Lundström och Åbrånets Limousin så är det verkligen på tiden, allihop är väl värda besök!

Ikväll, precis som varje torsdag i juli och den första i augusti, är det dags för Sommarcafé med loppis här i Mullsjö, väldigt trevligt, ikväll är jag med och serverar fika. Det är också sommarcaféer i många andra av kommunens byar, speciellt nu under hemvändarveckan. Imorgon fredag startar också den årliga marknaden i Nordmaling, då kan du, om du vill, träffa mig i Centerpartiets monter eller i kommunens. Som ni ser så är det inte brist på aktiviteter i vår fina kommun, det som jag har lyft nu är bara en bråkdel av allt som händer, ett riktigt #nordmalingsproblem är det dock att hinna med allt! Bjuder på lite bilder från Rundviksdagen och Formstråket.

rundviksdagenformstråket

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.