Gott nytt år och god fortsättning!

ord

Oj, vad tiden går fort! Nu sitter jag här igen och ska försöka sammanfatta året som gått. Här ovan kan man se de ord som jag har använt mest på Facebook under året, också en typ av sammanfattning. Det har varit ett väldigt händelserikt år och det år då jag har rest flest gånger utomlands. Året började med att jag blev antagen till European Women Academy, ALDE:s utbildning. Verkligen en ära, först att bli nominerad av mitt parti och sedan att bli utvald av ALDE att få vara en av de femton som fick gå utbildningen. Det är verkligen den bästa utbildning som jag har gått och jag fick vänner för livet! EWA tog mig två gånger till Tallin och en gång till Berlin. Tillsammans med maken och två goda vänner reste jag till Edinburgh, en helt fantastisk stad, där firade jag och maken att vi har varit tillsammans i tjugo år, vilket känns ofattbart, vart har tiden tagit vägen? Jag återvände sedan till Edinburgh tillsammans med Region Västerbotten och deltagare från länets alla kommuner. Vi besökte bland annat parlamentet, riktigt intressant! I december åkte jag till Amsterdam och ALDE:s kongress, såg inte så mycket av staden men träffade många av mina vänner från EWA-utbildningen, träffade en hel del andra människor och deltog i ett Liberal Mayors’ summit, det var jag och 14 män, lärorikt och intressant.

I kommunen har det också hänt mycket under året. Vi har bland annat tagit beslut om att bygga en omlastningsterminal vid Botniabanan i Rundvik och vi har tagit beslut om att bygga en ny förskola med sex avdelningar. Flera tjänstepersoner har gått i pension och någon har slutat vilket innebär att vi har flera nya personer på plats. Det innebär att nya tankar och perspektiv kommer in samtidigt som en del erfarenhet försvinner, en utmaning, men vi har bra personer på plats. Sedan i juni har vi haft en tillförordnad kommunchef, Johan Tegnhed, på plats under rekryteringen av en ny. Han slutar nu i slutet av januari och Ulf Månsson börjar i början på januari. Johan har gjort ett fantastiskt jobb och kommer vara saknad, jag är dock övertygad om att Ulf också kommer klara uppdraget galant.

Vi har fortsatt med våra företagskontakter, både via våra företagsbesök men också via frukostmöten, lunchmöten och andra typer av träffar. Vi fick också i september det glädjande beskedet att vi, i Svenskt näringslivs ranking av företagsklimat, klättrat till plats 44 och därmed är bäst i Norrland, det känns fantastiskt roligt och där spelar vår eminente näringslivsutvecklare Conny Nordendahl en stor roll! 2014 var vi på plats 167 så vi har verkligen gjort en resa de här tre åren. Vi fick också besked om att vi enligt Syna, för andra året i rad, är länet bästa tillväxtkommun! Det innebär att vi, procentuellt, har flest företag som ökar omsättningen, går med vinst samt anställer. Ett stort och varm tack till alla företagare i kommunen, ni är fantastiska!

Jag har också fortsatt med mina verksamhetsbesök och har snart besök alla kommunens verksamheter minst en gång och vid varje besök blir jag så glad. Vi har verkligen en helt fantastisk personal, de gör ett helt enormt arbete, stort tack för det! Det är också roligt att träffa alla härliga barn, alla äldre och alla andra som på olika sätt finns i våra verksamheter.

Flera gånger har jag fått frågan, vad som är bäst med Nordmalings kommun? Det är så klart svårt att välja bara en sak, men när jag måste välja en sak väljer jag alltid människorna, det driv, engagemang och den positivitet som jag möter överallt är oslagbar och det är människorna i kommunen som står för utvecklingen, i det stora och i det lilla. Stort tack till alla som jag mött under året!

Nu går vi mot ett nytt år och vad väntar oss där? 2018 är det valår och det kommer nog prägla året på flera sätt, jag hoppas att det i kommunen blir en bra valrörelse utan smutsiga inslag. Vi har tillsammans arbetat för och skapat ett bra politiskt klimat och jag hoppas att det kommer finnas kvar även under valåret. Jag kommer i alla fall arbeta hårt för det. Som i de flesta andra kommuner har vi också ett kärvare ekonomiskt läge och det kommer vi få jobba mycket med. När det gäller näringslivsarbetet så fortsätter vi på samma sätt, men försöker också hitta nya sätt att jobba på tillsammans med kommunens företagare, det blir spännande! I januari får vi i kommunen besök från en kommun i Finland, de vill se hur vi jobbar med näringslivet och besöksnäringen, det ska bli jättekul! Vi kommer också under året utse nya kulturstipendiater, årets chef och årets anställd samt årets kommunmedborgare, se till att nominera!

Jag hoppas att 2018 kommer vara minst lika intressant som 2017 och ser fram emot att upptäcka det nya året och personligen ser jag fram emot flera saker, jag ska åka Tjejvasan i februari och det ser jag fram emot med skräckblandad förtjusning, jag är egentligen ingen skidåkare. I mars fyller jag jämnt och det ska jag så klart fira. I mars ser jag också fram emot en weekendresa med maken och goda vänner. Sedan är min plan att försöka hinna umgås med familj och vänner så mycket som möjligt, jag jobbar mycket och är borta mycket och då gäller det att hitta tillfällen att bara umgås också. Ska jag ha några nyårslöften så är det väl just det att försöka umgås mer med familj och vänner och att träna mer, vet ju att jag mår bättre då.

Jag vill också passa på att tacka alla politiker i Nordmaling, oavsett parti, för ett gott samarbete under året. Jag vill också tacka alla centerpartister runt om i hela landet som jag har träffat under året, ni är fantastiska! Jag vill avsluta med att önska er alla ett gott nytt år och jag hoppas att 2018 blir precis som du vill!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.