Nationaldagen

Hur ska vi egentligen fira vår nationaldag? I Nordmalings kommun firar vi i flera timmar med en mängd olika aktiviteter. För mig är det viktigt att vi faktiskt firar, jag är jättestolt över vårt land, över vår kommun och vår flagga, som är så vacker. Nationaldagen är också en dag då jag får möjlighet att bära Nordmalingsdräkten, en dräkt som jag tycker är jättefin och jag är så glad över att äga en. Jag tycker att det är viktigt att vi vågar säga att vi är stolta över vårt land, vår kommun och vår flagga, speciellt då det finns mörka krafter i samhället, rasister, nazister och andra som försöker göra flaggan, folkdräkter etc till sina och då måste vi ta tillbaka dem och visa vilket Sverige vi är stolta över. I Nordmaling började vi firandet med gemensam parad genom samhället, i paraden får alla gå med, många föreningar är representerade och flera fanbärare går i täten, paraden avslutades med flagghissning och att vi tillsammans sjöng nationalsången. Flera föreningar var på plats och erbjöd aktiviteter. Musikskolan och Zumbaföreningens elever uppträdde och motorcykelklubben Silverwings visade upp motorcyklar. Alla personer som hade fått svenskt medborgarskap sedan förra nationaldagen uppmärksammades, i församlingsgården såldes det internationell mat och fika, kommunchefen höll årets högtidstal och jag hade den stora äran att få dela ut utmärkelsen årets kommunmedborgare.

Det är tredje året i rad som vi delar ut den utmärkelsen och jag föreslog detta eftersom det ger oss en möjlighet att få lyfta fram någon fantastisk människa varje år. Alla som bor i kommunen kan nominera till priset och alla som bor i kommunen kan bli nominerade. De kriterier som man ska uppfylla är att man sprider energi och glädje, är hjälpsam, bidrar till kommunens utveckling, är en god ambassadör för kommunen samt visar engagemang för kommunens invånare. Förutom diplom, blommor och äran får pristagaren 7500:-. Efter att alla nomineringar kommit in utser en jury vinnaren. Juryn består av kommunalråd, oppositionsråd, kommunikatör samt en representant från kommunens företag. Vi hade i år tre bra kandidater att välja mellan och valet var väldigt svårt eftersom alla tre är så bra personer. Årets kommunmedborgare blev Karin Öhman från Lögdeå. Hon fick utmärkelsen eftersom hon är en positiv och engagerad person. Karin är ordförande i LSK, Lögdeå sportklubb, där hon gör ett otroligt viktigt jobb för folkhälsan genom att få ung som gammal på fötter med skidträning, löpträning, promenader, cykling, skridskodisco, backutmaningar, ICA-klassikern, pulkarace, fågelskådning och mycket annat. Det är inte bara Lögdebor som deltar utan deltagare kommer från hela kommunen. Den andra anledningen till att Karin fick årets pris är den hemliga profil hon har skapat på instagram, @lokalt914, där hon presenterar aktiviteter, sevärdheter, utflyktsmål och helgtips som finns i kommunen, många har funderat på vem som står bakom denna profil och det är alltså Karin. Ett jättefint sätt att marknadsföra kommunen på, inte bara för kommunens medborgare men också för personer utanför vår kommun. Jag är jätteglad över att jag fick dela ut priset till Karin idag, återigen stort grattis Karin!

nationaldagen1nationaldagen2nationaldagen4nationaldagen3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.