Tågkompaniet och Norrtåg, gör om, gör rätt!

De senaste dagarna har jag blivit kontaktad av många invånare i kommunen kring pendlingstrafiken på Botniabanan. Från den 9/12 försvinner en tur från Umeå, turen som går 20.14. Det försvårar situationen för många som har oregelbundna arbetstider. Botniabanan och tågtrafiken är oerhört viktiga för Nordmalings kommun och våra invånare. Vi marknadsför oss som en pendlingskommun mitt emellan städerna och om bara tågen går så har vi riktigt bra förutsättningar för fortsatt utveckling och inflyttning. Vi vill ju inte heller att de som redan bor i kommunen ska fundera på att bosätta sig på andra ställen för att kunna ta sig till och från arbete eller studier. Förra vintern var en katastrof då det kommer till tågtrafiken, inställda och försenade tåg i parti och minut. Dålig information och dåligt stöd till våra pendlare. Sedan förra vintern har både Tågkompaniet och Norrtåg jobbat hårt för att se till att kommande vinter inte blir som den förra. Där tycker jag att de har kommit långt, nu återstår att se hur Trafikverket löser sina delar, dem ska jag, och andra kommunalråd från berörda kommuner, träffa om några veckor.

Nu blir alltså problemet istället att en viktig tur försvinner…Jag har pratat med representant för Tågkompaniet idag och han menar att det inte finns något att göra utan att tidtabellsförändringen sker redan den 9/12. Det är klart att det måste gå att ändra sig och det jag tycker är synd är att de inte har fört någon dialog varken med oss som berörd kommun eller pendlarna. De menar att få resenärer använder denna tur, med tanke på hur många som har hört av sig till mig så tvivlar jag på det. Jag har även försökt nå Norrtåg under dagen, där nås jag bara av en telefonröst som säger att de inte kan ta mitt samtal och att röstbrevlådan är full, så jag kan inte ens lämna ett meddelande. Med dialog och samarbete löser man det mesta. Kommunicera med pendlare och berörda kommuner hädanefter så slipper vi sådana här situationer. Återinför turen 20.14 från Umeå, gör om, gör rätt!

 

 

3 kommentarer

 1. Christer Hägglund

  Finns bara en sak att göra:
  Om alla vägrar åka tills de börjar lyssna på sina kunder – då först kommer det att bli skillnad.

 2. Tina Rönnberg

  Om vi ska jobba kväll eller vara på nåt på kvällen i Umeå eller Örnsköldsvik är det omöjligt framöver att ta tåg. Även buss går dåligt.
  Bra kämpat Madde!!!

 3. Kristin

  Jag tar tåget varje dag och har stått ut med förseningar och avbokade tåg men att ta bort turen 20.14 är helt oacceptabel och det här får bägaren att rinna över. Tex jag slutar 19.30, om det här tåget inte finns måste jag ta bussen som är i Nordmaling 22.50!!!! Vilken nedgradering vi är på väg att bevittna i vårt land. Att ta bort den här turen betyder att stänga möjligheten att ta sig hem efter 18.45. En dödsstöt för vår lilla kommun.
  Lösningen är att kämpa för detta med namninsamling och kontakt med ledningen för Norrtåg. Och om det är nödvändigt får vi ta på oss gula reflexvästar som i Frankrike och ställa oss på tågspåret .
  Tack för mig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.