Fruktansvärt illa av Swedbank!

Idag kom två representanter från Swedbank på besök och berättade att de från och med den 19:e mars stänger sitt kontor i Nordmaling, vi ställs inför fullbordat faktum utan egentlig chans att diskutera frågan. En nedläggning påverkar både privatpersoner och företagare i kommunen. Nu ska alltså de som behöver besöka banken ta sig till stan för att uträtta sina ärenden. De framhåller sina digitala tjänster och självklart gör fler och fler sina bankärenden på det sättet numera, dock inte alla och nu försvårar man ytterligare för de som inte är digitala av olika anledningar. Swedbank styr inte över bankomatens vara eller icke vara men den frågan kommer vi bevaka hårt, det måste gå att få tag på kontanter i kommunen. Vi är många som jobbar för att utveckla Nordmalings kommun och denna nedläggning motarbetar det, det här sänder ut signaler om avveckling istället för utveckling. Många vill vid större ärenden såsom husköp etc träffa en fysisk person för att teckna lån, det vill jag också, ska jag då åka in till Umeå för att göra det? Känns avlägset och jag funderar starkt på att byta bank, Handelsbanken finns ju kvar på orten. Jag tror att Swedbank kommer förlora kunder på att göra på det här sättet, man ska inte underskatta vikten av den personliga servicen. Det man kan fundera på är om det bara är städerna som räknas för Swedbank, vad kommer hända med kontoren i alla andra mindre kommuner? Är inte kunderna i Nordmalings kommun lika mycket värda som de i Umeå? Jag tycker verkligen att detta är fruktansvärt illa och det känns tufft att inte kunna påverka i en så viktig fråga för kommunen!

12 kommentarer

 1. Mia

  Hej,

  Förstår inte varför det skulle vara Swedbanks ansvar att se till att kommuninvånarna har en fysisk bank att gå till. De har antagligen räknat på det och kommit fram till att kostnaden är för hög att ha kvar sitt kontor oavsett om alla i Nordmaling byter bank eller inte. Skulle då ni som kommun gå in och sponsra bankverksamhet med skattemedel, eller hur tänkte du?

  • Madelaine Jakobsson (inläggsförfattare)

   Nej, självklart kan vi inte gå in och stötta dem med skattemedel. Hade dock önskat en tidigare dialog, vilket de flesta företag som riskerar att lägga ner verksamhet brukar ha med kommunen. Förstår också att det finns ett ekonomiskt skäl som väger tungt, det vill de dock inte erkänna. Sedan kommer det här drabba många invånare i kommunen och då måste vi väl från kommunens sida i alla fall reagera?

 2. Icalasse

  Tjena…Tänkte bara hör med dig om detta med bankomaten?! Vet du vem som har den och skulle du kunna informera mig om du hör tendenser på att den ska läggas ner….finns möjlighet för mig att kosta på en bankomat via Ica-banken men då det finns en redan har jag legat lågt med den investeringen
  //IcaLasse

 3. HolmgrenIngrid

  Det är väldigt dåligt av Swedbank. Tydligen vill de bli av med många kunder. Jag har Handelsbanken och min man Swedbank. Han reagerade direkt med att säga ”Byr bank för mig!” Bra att du tar upp problemet.

  • Madelaine Jakobsson (inläggsförfattare)

   Handelsbanken har inte möjlighet att ha kommunen som kund eftersom de inte klarar av att hantera de system vi har för löner etc, det är Swedbank, Nordea och Länsförsäkringar som kan det. Vi kan inte heller bryta avtal som vi är i, det kostar pengar, men då avtalet löper ut så kan ju någon av de andra bli aktuella.

   • Jari

    Hej,

    Tänkte bara lite högt här, Om banken har ett avtal med Swedbank som nu finns på orten men som flyttar sin verksamhet till annan ort eller upphör helt hur nu man uttrycker det är väl sak samma så är väl kontentan ändå att banken bryter kontraktet med kommunen i första hand genom sin frånvaro på orten som var första prio eller?

    För det andra så kan datasystem modifieras!

    Antingen att kommunen låter sin leverantör lägga in en subrutin eller app elelr vad dem nu kallar ingreppet så att det fungerar mot handelsbanken eller nån annan bank som man väljer men som skall finnas på orten.
    Eller så lägger man ansvaret på Tex handelsbanken att dem måste komma med en modifiering av deras system för att kunna motsvara kundens krav för att få nya kunder.

    Ett problem är väl bara en liten väggrupp som måste slätas till?

    Tack.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.