Läxrut? En ideologisk fundering

Det finns säkert redan nu dom som tycker att jag är surgubbeoch det är jag! Jag är ******* surgubbe till politik som HELA tiden av någon anledning gynnar de som har det väl förspänt och detta på bekostnad av de som har det mindre och de svaga i samhället. Alliansens läxrut är en sådan sak.

Som lärare är jag en varm förespråkare av läxor och vi har en policy på vår skola om hur de ska vara utformade. Populära blir de aldrig men för det mesta går det bra. Läxan kan vara av repeterande karaktär (innötning av en tabell tex) eller sådan att eleven ska kunna göra den relativt självständigt utan hjälp. Men det ser olika ut för alla och alla har inte en förälder/vuxen som kan hjälpa till av olika anledningar.

Numera anses läxhjälp som hushållsnära tjänst och det går att göra avdrag med 50 %(dvs betalar du tex 4000 kr/mån till ett företag för läxhjälp så får du göra avdrag med 2000. Summa summarum 2000 att betala för läxhjälp). Läxhjälp till 50 % REA! Kom och köp!

Som vanligt med alliansen så vurmar man över detta och visst är det bra att det skapat vita jobb av svarta, men att detta avdrag blivit en succé bland rika stockholmskommuner och att den stora massan inte har råd med detta även efter avdrag,det talar man tyst om.

Har DU råd med läxhjälp för flera tusen kronor i månaden (även efter avdrag)?

Av någon anledning är denna tjänst vanligast i Sveriges 10 rikaste kommuner och minst vanligast (hör och häpna) i Lapplandskommunerna (bl.a Vilhelmina)??

Vad vill sossarna?

  • att alla elever i grundskolan ska ges möjlighet till läxhjälp i skolan, på fritis eller i samarbete med ideella föreningar. Skolan ska organisera läxhjälp på ett sätt som skolan ser fungerar bäst
  • avskaffa läx-rut. Regeringens läx-rut innebär att bara elever vars föräldrar har råd att betala kan få läxhjälp – det spär på klyftorna i skolan. 

Källa:

http://www.sydsvenskan.se/sverige/rutavdrag-vanligast-i-landets-rika-kommuner/

http://www.svt.se/agenda/inga-laxhjalpsforetag-dar-de-bast-behovs

http://skolgranskning.aftonbladet.se/blogg/vems-ansvar-ar-det-att-laxan-blir-gjord/

http://www.socialdemokraterna.se/Var-politik/Var-politik-A-till-O/Laxhjalp/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.