Sjukvården i Inlandet

Att sjukvårdsfrågan i inlandet kommer att bli en valfråga till hösten är nog ingen högoddsare.

Anklagelser och försvar kommer att hagla runt skallen på folk, men frågan om vad som är ägget och vad som är hönan tror jag kommer att bli olöst. Det ligger liksom i sakens natur att ingen sida lägger sig platt ner och erkänner vare sig det ena eller andra. Problemet? Ja skulle man krypa till korset och erkänna ett misstag så kan du ge dig den på att den andra sidan snabbt är där och utnyttjar detta för egen vinning. Vips: Ett ekorrhjul är uppfunnet.

För några dagar sedan intervjuades Fredrik Reinfeldt om sin syn på dagsläget och han sade att det var ”tungt att regera” och att det var lätt för oppositionen att inte komma med några svar och förslag på hur man skulle fixa framtiden. Denna argumentation måste väl då även gälla på kommun och landstingsnivå där Alliansen är i opposition? Eller?

Det har ockuperats, protesterats, bildats facebookgrupper och skrivits insändare under en rad år nu. Och det är bra! Det visar på engagemang på gräsrotsnivå. Men man ska även ha i åtanke att dessa företeelser även lätt tas över av politiker som gärna eldar på i egna syften. Det är inte bra!

Som politiker från Kultsjödalen blev jag föreslagen att gå med i facebookgruppen för att ”bevara distriktsmottagningarna i Saxnäs/Dikanäs”. Snabbt insåg jag att jag inte hade något där att göra. Den var ockuperad.

Nu ska du kära läsare få något att fundera på:

Tror du att åtta år av Alliansstyre (med bl.a glesbygdspartiet Centern) har gagnat ekonomin för landstinget i Västerbotten och i slutändan hälsovården i Inlandet och våra distriktsmottagningar?

Sedan måste landstinget spara och vi från inlandet tycker att det prioriteras fel och att de inte lyssnar. Här har vi ett dilemma. Stad kontra landsbygd. Vi är relativt få från landsbygden och Inlandet glöms lätt bort. Men detta dilemma består oavsett styre.

Det man nu från allianshåll försöker bygga sin kommunal och landstingspolitik på, är enligt  i deras tycke socialdemokraternas tillkortakommanden. Ingenting eget kommer de med än så länge. Hur ska Alliansen klara landstingsekonomin?

Tror du mig inte? Gå ut på de olika Allianspolitikernas sidor och kolla runt. Botanisera bland framtidsvisionerna. Lycka till!

 

2 kommentarer

  1. Marianne R Johansson

    Äntligen ett lite bredare syn på den här frågan!
    Alliansens medicin i sjukvårdsfrågor vet vi ju efter 8 år, handlar om att privatisera! Hur många privata vårdcentraler dyker upp i inlandet och fjällen?

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Marianne!
      Ja riktigt hur Alliansen ska få ihop debet och kredit i landstinget återstår att se. ”Marknaden” lär inte göra det åt dem.
      Som jag skrev så är vi få i inlandet och ska varje ”block” köra sitt race så är vi ännu färre. Jag tror dock på att samarbeta och detta även över partigränserna när tillfälle gives. Hur det går lär visa sig i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.