Bålgetingar

Det har blivit lite skrivet på sistone och här kommer en fundering i senaste laget, men jag vill ha iväg den iaf.

Så var då årets påsk avslutad (inte riktigt). I dag blev det en tur ut på fjället och solen har visat sig med jämna mellanrum.

Idag hamnade vi i Hästskodalen (Vinevardo) och vi hade det bra så när som på en marodör med effektpipor som körde som en galning upp och ned, fram och tillbaka. Bitvis fantiserade jag om ett järnspett genom motorblocket på nämnda skoter. På tillbakavägen hade jag tänkt köra förbi där denne förare hade sitt ”läger” men de hade hunnit åka iväg så jag fick inte delge honom mina åsikter i denna högljudda fråga.

Jag vill dock säga detta:

I vår dalgång har det nu under vintern färdats tusentals snöskotrar och de flesta av dessa är skötsamma som håller sig i från förbudsområden och kör med ”vanliga” standardmaskiner. Må så vara att det är mycket muskler och höga kammar. Det rör mig inte i ryggen. De snöskotrar jag åsyftar är de med effektpipor som står för ett j-vla oljud och låter som bålgetingar.

Du som kör omkring med dessa vrålapor ska ha i åtanke att DU förstör för alla andra. Har du en kompis som kör en sådan maskin så upplys om detta tack!

En ny bild bjuder jag dock på.

4 kommentarer

  1. €dor

    Hej! Sanningsenligt ska jag säga, jag är så j_v_a glad jag inte har nån skoter längre. Jag varken kan eller vill ha nån. Jag brukar också tänka när jag ser alla turister som kommer med denna skapelse på släpen: Jaha vad kostar den och hur mycket använder du den? Några dagar på året kanske. Finns det nåt mer värdelöst slänga pengar på? Knappast!

    Att man dessutom har den som vuxenleksak och irriterar andra, då är botten nådd vad det gäller skotrar och ägare!

  2. Göran Jonzon

    Den som har lite kunskaper om strömningsdynamiken i en tvåtaktsmotor vet att både Reedventiler i insuget och expansionskammare i avgassystemen hjälper till att öka kompressionsgraden i förbränningsrummen, och därmed effekten.
    Med en liten s.k. ”slutburk” i änden på trimpiporna nedsätter inte den uppnådda effekten i nämnvärd grad, varför det bara torde vara behovet av att bli uppmärksammad som ligger bakom att några väljer att förpesta miljön för oss andra.
    Vi har en sådan liten plågoande här i Vojmådalen också, och det märkligaste är att fanskapet inte tycks kunna hålla gasen konstant i mer än 3 sekunder åt gången.
    Han har tydligen bytt ut gasviren mot en ON-OFF knapp, vilket resulterar i ett ylvrål följt av tystnad följt av ett nytt illvrål, följt av tystnad och sedan ett nytt illvrål och så vidare, med 2-3 skunders intervall.
    Efter några månaders terror börjar ens förståelse för kemiska vapen öka och trots att vi alla ska respektera och värna om varandras väl och ve, så tär dessa marodörer allvarligt på ens tålamod.
    Varken skoltid eller arbetstider förefaller bekomma dem några bekymmer i deras värv att plåga och örontortera oss andra.

  3. Magnus Johansson (inläggsförfattare)

    Hej Göran och Edor!
    Ja det är ju roligt att vi kan vara ense om något iaf. och det i att det är VÄLDIGT irriterande med detta oljud.
    Jag måste erkänna att i slutet på 80-talet var jag själv en av de som körde runt som en galning runt Saxnäs (det hör liksom ungdomen till), men min EX 440 lät förhållandevis lite jämfört med bålgetingarna.
    Jag önskar bara att jag fått prata med vederbörande för jag tror att det hade varit det bästa botemedlet mot detta oljud.

    • €dor

      Den som vill ha det extra tyst och lugnt kan flytta på månen, där är det ledigt. Varför inte Stillhetens hav 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.