Förtroendemannautredningen

Under denna mandatperiod har man jobbat med den kommunala demokratifrågan via förtroendemannautredningen och bl.a de ersättningar som följer med uppdragen. Det är nästan ingen som tjänar på att jobba politiskt och att ha kommunalpolitik som” födkrok” är förbehållet några få och ingen annan.

Några av punkterna och förslagen från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är att:

Kommunfullmäktiges antal ledamöter bantas från 35 till 27.

Alla arvoden skrivs upp en del, men främst för vice ordf. i nämnderna.

Är man ny i politiken (som jag tex) så brukar en suppleantplats vara den ”normala” gången  in i politiken vad jag förstår. Rätta mig om jag har fel. I dag får suppleanter ingen ersättning så vida man inte är kallad som ersättare för en ordinarie. Vill man ”på eget bevåg” gå på nämndens möte för att skola in sig/ vara ”up to date”, utan att vara kallad, får suppleanten ingen ersättning i någon form.

Hur mycket ska en fritidspolitiker behöva betala för sitt engagemang?

Utifrån detta tas ersättningen tillbaka till viss del där suppleanter (om de kommer på mötena) får ersättning för inkomstbortfall och reseersättning.  Men fortfarande inget arvode. Ett bra beslut tycker jag. Det tjänar demokratin på. Det är få som vill engagera sig politiskt och måste du till på köpet betala i form av förlorad arbetsförtjänst och resor så inte tror jag att det gagnar politiken och demokratin. Jag tror inte det finns så många som vill betala för att engagera sig politiskt. Skulle du vilja det?

Tomma stolar i fullmäktige och nämnder kommer i fortsättningen inte att generera något partistöd. Detta innebär att partier utan representanter i kommunen inte kan ha lokala partistöd som födkrok.

I kväll kom ”åte” fram och jag försöker starta upp myggmagneten. Inte helt lätt, men med lite vilja ska det nog gå. Det blir tredje sommaren vi kör den och till alla tvivlare kan jag säga att den funkar. Den är dyr i drift med sina tabletter och gasol så mitt råd är att några grannar går ihop och ställer den på en strategisk plats kring husen.

Ha det gott!

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.