Sommarrapport

Så har då den värsta värmen lagt sig och vi verkar börja gå tillbaka mot ”normala” förhållanden. Själv har jag varit ute, både borta och hemma och datorn har varit nerpackad från allt. Jag tycker det verkar ha varit lugnt ”ute”, och fler än jag har verkar ha haft semester. Men…

Denna sommar har varit den stora städ och röjarsommaren då hus, bodar och lagård blivit genomgångna. Jag tycker inte att jag och min familj har mycket grejor, men ack vad man samlar på sig saker. En del är dock från tidigare generationer och de har varit svåra att städa undan. En god vän sa till mig att det ”känns som att jag städar bort pappa” och så är det. Det är inte lätt att städa bort efter ens förälder. Sakerna är riktiga, men kommer aldrig till egen användning. Bättre då att skänka bort det till de som behöver.

Då jag städar slås jag av mitt överflöd och alla pengar som ligger bakom och nog har jag det bra. Själv har jag gett mig ett löfte att försöka städa bort så mycket som möjligt efter mig för att på så vis bespara mina döttrar detta besvär.

Det är svårt att inte nämna värmen som varit och vi blev påminda om den när vi var nere i Umeå och betongen.

Som fjällbo flyttar de flesta barn hemifrån då de ska börja gymnasiet i 16-årsåldern, så även för min äldsta dotter som ska ned och plugga i Umeå till hösten (och bara det är ett ämne för en fundering). För ändamålet har vi fått tag i en lägenhet (= lottovinst), och vi skulle ned och ställa i ordning den. En kväll hade vi 27 grader inne i lägenheten trots fönster öppna och till slut blev det för mycket. Värmen höll på att knäcka oss och vi bestämde oss för att fara hemöver, via Lycksele och Motorveckan. Inte det bästa beslutet då värmen var än värre där, och på nytt drog vi västerut upp till Saxnäs där kvicksilvret var några grader lägre (men det är lustigt vilken skillnad dessa grader gör). Väl här har jag varje dag simmat i Västerbottens pärla, Kultsjön där vattnet är klarare än klart. Ibland tar jag mig en slurk då jag simmar bara för att få känna och smaka på det!

Med åren har fegheten kommit då det gäller vattentemperatur, och det ska vara varmt för att jag ska kliva i. Men även i fjället har värmen hållit i sig och vattnet har legat över 20 grader och det är sällsynt. Inte i vikarna, men där jag varit ute på ”djupsjön”.

Nu smäller åskan så vi får se vad väder vi får nu.

På återseende!

4 kommentarer

 1. Eva Fjällström

  hej
  Jag bor ”bak berget” på sommarn, och jag fick bara lust och skicka en hälsning om att bading i Kultsjøn har varit ett måste i sommarn värmebølja før meg också. Tror inte att jag varit så glad för att jag har stugan rätt vid sjön, bara och hoppa i. Fick inte med meg åskvädret då jag körde hem den dagen, men fick med meg vädret i Tornedalen och Finland. Roligt och följa med på bloggen din. Hälsningar en årligen hemvändande Saxnäs bo! Eva

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Eva!
   Ja, jag har ju simmat förbi ”Hillevis” ett antal gånger under sommaren och det är lika trevligt varje gång. Jag har många barndomsminnen förknippade med ditt ställe. Ha en fortsatt bra sommar!

   Själv ska jag snart följa dina fotspår en bit då jag far norröver och fiskar lax i Målsälv.

   • Eva Fjällström

    Skitt fiske! Som dom säger här i nord. Målselv höres fint ut, jag far til Nordkinnhalvøya där vi har hytta- Skjøtningberg heter platsen. Fiskar och plockar bär. Fortsatt god sommar! Eva

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.