Är förtroende för politiker viktigt?

Så var jag tillbaka från laxfisket och det gick bra…. för laxen. I år blev jag utan, men med i bagaget hem har jag upplevelser av god mat och dryck och goda historier från glada gubbars gäng. Samt spänningen från laxfisket.

Jag har läst runt lite kring det som hänt i vårt rike och i vår kommun, och nu verkar valarbetet börjat komma igång. Kul!

Max Fredriksson ställer en fråga om vilka politiker vi vill ha? Och skriver en hel del om ledarstilar/ typer. Jag skulle vilja ta upp den bollen och se det från ett annat perspektiv; Förtroende för våra politiker.

Anledningen att jag tar upp detta är att nu på morgonen har jag läst Maria Ks bloggsett hennes film och kommenterat om varför man ska rösta på henne och C. Jag blir beklämd och brydd.

Inte över filmen eller vad hon säger och de siffror hon visar (som bitvis är oskarpa, men jag tror jag utläste dem rätt) som jag i sak kan hålla med henne om, men sedan hur Maria K vinklar/förvränger bilden av det hon pratar om genom att med ett hemsnickrat stapeldiagram visa på ”hur rätt hon har”. Är det något att uppröras över? Enligt min mening JA!

Ett diagram använder man för att underlätta och åskådliggöra ett fenomen för en publik. Det finns olika diagram som tjänar och visar på olika saker. Men tanken är att diagrammet ska ge en bra och korrekt bild av det man vill påvisa. Något som Maria K missat kapitalt.

Enligt hennes diagram lägger riket i snitt ca 4-5 gånger mer pengar på primärvården än Västerbottens landsting. Och det stämmer INTE med de siffror hon skrivit under diagrammen. OM förhållandena är så som hon beskriver och jag har fel är jag den förste att be henne om ursäkt. Men:

Redan i lågstadiet får eleverna lära sig att staplarna i ett stapeldiagram ska vara proportionerliga och visa olika faktorers värde. Allt annat blir inte bra.

Om Maria Kristofferssons staplar gällt antalet olika färger på bilar som passerat ICA-Tallen hade jag kunnat svälja det. Men inte då det gäller att övertyga folk om varför man ska ge henne och C sin röst i landstingsvalet. Detta tilltag visar på slarv, brist på kunskap eller respekt gentemot väljarna. Vilket som är värst får du avgöra själv. Jag hoppas att hon gör om och gör rätt.

Nu ikväll ser jag att Maria K lagt ut ett nytt inlägg, men inte velat/vågat/bemödat sig att ta in min fråga och än mindre kommenterat den och det gör det hela ännu bedrövligare. 

Inger detta förtroende för henne? För Centern? För politiker i allmänhet?

Enligt mig, NEJ!

Som vanligt tar jag tacksamt emot DINA åsikter.

Ps: Igår började Kultsjödalens S-förening sitt nomineringsarbete för de olika poster som ska tillsättas inför hösten. Mycket spännande! Mer kommer senare…

 

 

2 kommentarer

 1. Johnny Holmgren

  Men snälla Magnus! Nu har du cyklopen på dig igen och glömt att andas i luftröret, för du verkar ha fått syrebrist och sjunker till botten. Pedagogiken i Marias budskap kan man tycka vad man vill om, men budskapet speglar den verklighet vi lever i och i synnerhet i inlandet där du och jag bor. Västerbottens landsting verkar bränna pengar på samma sätt som Gudrun Schyman . Vill du verkligen ha det så? Är du nöjd med att vård och omsorgsresurserna dras ner och blir till ett, skyll dig själv att du bor där du bor? Att brottas med de lerkolosser som många landsting har utvecklats till, kräver handfasta och beslutsamma åtgärder som vi endast tillsammans kan åstadkomma.
  Vänligen
  Johnny Holmgren, fritidspolitiker för KD i Vilhelmina

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Jonny!
   Jag har varit ute i fjället i två dagar så svaret har dröjt. Men jag ska ta det allt eftersom du skriver:

   ”Men snälla Magnus! Nu har du cyklopen på dig igen och glömt att andas i luftröret, för du verkar ha fått syrebrist och sjunker till botten.”
   – Liksom tidigare provar du dig på div. ”lustigheter” och inbjuder till sandlådan. Men jag har har lovat mig själv att hålla mig därifrån så du får söka dig en annan partner.

   ”Pedagogiken i Marias budskap kan man tycka vad man vill om, men budskapet speglar den verklighet vi lever i och i synnerhet i inlandet där du och jag bor.”
   – Tyvärr är det så att du inte läst ordentligt för jag vänder mig inte mot siffrorna utan det KNEP hon tar till för att förvränga en bild för att locka väljare. Hade det varit det motsatta med tex Åke N. så hade tongångarna varit en annan från KD (var så säker). Nu då jag kom hem såg jag att Maria K svarat till sist (bra!) och hänvisade till en rapport i SKL. Tyvärr hade hon inte länkat och jag hittade den inte. Hittade den dock på socialstyrelen.(http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19303/2013-12-28.pdf ) och siffrorna STÄMMER INTE med det hon vill framhäva med sitt diagram. Kostnaden för Västerbotten är 3197 Kr/inv, Riket 3775 kr/inv. En skillnad på 578 kr/inv. Hade det varit tvärtom hade inte det heller varit bra för då slösas det med resurser. Än hur man vänder sig har man ändan bak.

   ”Västerbottens landsting verkar bränna pengar på samma sätt som Gudrun Schyman .”
   – En kommentar jag inte ids öda tid på.

   ”Vill du verkligen ha det så? Är du nöjd med att vård och omsorgsresurserna dras ner och blir till ett, skyll dig själv att du bor där du bor?”
   – Nöjd? NEJ! (Det är därför jag engagerar mig). För det första håller jag inte med dig i din grundvärdering och du verkar BARA skjuta in dig på landstinget och vi vet att landstingen inte är allenarådande, utan dagens situation inom vården och dess resurser (eller brist på) i Inlandet bär märket efter 8 års Alliansregering och dess skattesänkningar. Jag (och fler med mig) har stått på barrikaderna för både BB och Distriktsmottagningar och det lär vi få göra fortsättningsvis oavsett partimajoritet i landstinget. Tro inget annat.Vår nackdel är att vi är få i Inlandet men vi ska (i alla fall jag) elda på våra landstingspolitiker så mycket det går.

   ”Att brottas med de lerkolosser som många landsting har utvecklats till, kräver handfasta och beslutsamma åtgärder som vi endast tillsammans kan åstadkomma.”
   – Det enda jag håller med dig om.

   Jag uppskattar din kommentar men till nästa gång tycker jag att du ska hålla dig till saken utan förlöjliganden.

   Mvh/ Magnus, oxå fritidspolitiker fast för S.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.