Vad har du under blusen RUT?

Varje gång jag ser en borgerlig politiker applådera någon av deras reformer så börjar jag dra åt mig öronen. Nu senast RUT-bidraget, och precis som i texten så finns det mycket som döljer sig där bakom och som man från borgerligt håll inte vill prata om.

Yes! Jag kallar det för bidrag för det är precis vad det är. Borgare älskar att använda detta ord. Hur många gånger har man inte hört om ”bidragsSverige” och ”alla kan ju inte leva på bidrag”. Då åsyftas oftast sjuka och arbetslösa som ”går på bidrag”, men både sjuk och arbetslöshetsersättningarna  är FÖRSÄKRINGAR. Inga bidrag.

Man påstår att RUT tvättar svarta jobb vita – Det är bra.

Vill inte jag att min åldriga mamma ska kunna få hjälp med sitt stora, stora fönster och få det putsat till rimlig kostnad? – Självklart. Det är också bra.

Vill jag inte att Wallenberg ska kunna få ett billigare cocktailparty? Eller läxhjälp?  – NEJ! De har råd att betala det själva utan bidrag.

Vad man från borgerligt håll ALDRIG berättar är att statistiken visar att detta är en reform som gynnar den redan besuttne och som redan har fått sin beskärda del av Alliansens skattesänkningar. Från en annan borgerlig tidning, moderata SvD:

”De tio rikaste svenska kommunerna står tillsammans för 13,7 procent av de totala rut-avdragen och de tio kommuner där inkomsten är lägst står för 0,2 procent”.

Danderyd och Arjeplog står i topp resp. botten på listan. Du får gissa själv till vilken kommunkategori de hör till.

Vad den borgerliga politikern inte heller vill berätta är att tjänar du för lite så finns risk för att du åker på en restskatt, dvs du får betala in det du trodde att du skulle få dra av: Så här skriver skatteverket:

”Om du inte har tillräckligt utrymme för ditt rot-eller rutavdrag, det vill säga om du inte har tillräckligt mycket skatt att räkna av reduktionen mot, blir du återbetalningsskyldig för den del av den preliminära skattereduktionen som du inte har fått slutlig skattereduktion för.”

Taskigt? Jo, men så funkar det med många av Alliansensreformerna. Inte gynnar det dig med låga inkomster.

En del vill göra det till en jämställdhetsfråga där de jämför RUT och ROT?

Då jämför jag mellan att få hjälp med ett stambyte och att mata snabeldraken (dammsugaren). Det är INTE en jämställdhetsfråga. Det är en fråga om arbeten som du själv inte klarar av (du må ha läst /sett hur mycket heminrednings/makoverprogram som helst men vissa saker ger man sig inte på själv.

Försöker man från borgerligt håll göra något åt denna orättvisa som bara spär på klyftorna?

Differentiering – att ju mer man tjänar desto mindre avdrag får man göra? Ett inkomsttak (där man anser att nu tjänar du så mycket att du borde klara dig utan bidrag från staten) för vilka som får utnyttja RUT? Vad som ska få klassas som RUT? Om syftet från början var att tvätta svarta jobb vita så skulle man ju kunna få det, men till ett mer ”rättvist” pris.

Det lär inte inträffa att någon borgerlig politiker öppnar upp för att göra RUT-bidraget rättvist och vi får se vad Socialdemokraterna gör om de kommer till makten.

VAD HAR DU UNDER BLUSEN RUT – JAG TYCKER DIN TID RUNNIT UT.

FRÅGAN ÄR OM VI SKA GÖRA SLUT?

 

4 kommentarer

 1. Suzanne Sellin

  Det finns en till märklig aspekt, läste i nån undersökning som gjorts att de ”rika” som använde RUT-avdragen skulle om det avskaffades återgå till ”svart” städhjälp. Så att säga att man avskaffat svartjobben med RUT reformen är väl tvetydigt. Det är ett bidrag till de som tjänar bra och kan nyttja det. Men jag gillar ditt förslag med en differentierad ersättning kopplad till inkomsten – men då blir det väl ramaskri antar jag…

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Suzanne!
   Jo, det är märkligt tyst om detta.
   Och LäxRut kostar den gemensamma kassan 100 miljoner??? 100 miljoner man istället kunnat satsa på den ordinarie skolan…
   (http://www.dn.se/ekonomi/laxhjalp-med-rut-ar-en-guldgruva/)

   ”Två timmar kostar cirka 470 kronor, alltså nästan 2 000 kronor i månaden – rutavdraget borträknat.”
   Och det här är inte skräddarsytt för den med hög inkomst?

 2. Maria Kristoffersson

  Ja varför har ni inte samma nedlåtande attityd till ROT-avdraget…? varför är det OK att anlita hantverkare för att bygga om hemma men inte leja för städning… om RUT slopas bör väl också ROT avskaffas… så att alla stackars snickare, målare, takläggare osv kan få riktiga jobb och slippa vara drängar åt de rika och besuttna!?

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Maria!
   Om du läser mitt inlägg igen så ser du att jag gör en skillnad i ett stambyte och dammsugning. Med ett förflutet som egenföretagare inom måleri och mattläggarbranschen så vet jag av erfarenhet att folk inte vill ge sig på tex en omläggning av ett våtrumsgolv. Och om man jämför detta med dammsugning, drinkblandning och läxläsning så tycker jag att det blir lite löjligt.
   Sedan är det synd att du inte ser hantverksyrkena som riktiga jobb.
   En nyfiken fråga: Ser inte du några som helst problem med dagens RUT-bidrag ur ett rättviseperspektiv?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.