KD, Alliansens företrädare i Vilhelmina?

Om man ska tro skriverierna så verkar det som att KD tar på sig den ledande rollen bland Alliansen i Vilhelmina och man vill ge sken av att en ny kraft ska svepa in och styra upp och gjuta mod i Vilhelminaborna. Rickard Norberg (KD) gör seriösa försök och ställer frågor med jämna mellanrum gentemot Sossarnas kommunalpolitiska  handlingsprogram och nu i veckan skrev han om KDs egna, där han tog upp skolfrågan. Jag håller med Rickard om att det finns saker att ta tag i då det gäller skolan den kommande mandatperioden, men även att det finns bitar som görs bra, men frågan jag ställer är om KD har receptet för den kommande perioden?

Vad vill då KD i Vilhelmina? Jag har inte fått något handlingsprogram i brevlådan utan fick efter en del krångel söka upp det på nätet (Andra KD-företrädare än Rickard skriver ständigt om öppenhet och transparens, men att länka till sitt egna handlingsprogram verkar vara svårt. Men som en service till dig käre läsare så finns det i meningen ovanför. Varsågod!).

Vad vill KD med skolan och kulturen? Mina kommentarer fetstilade:

KD: Satsa på lärarna
Skickliga lärare ska ges god löneutveckling. – För några år sedan propagerade ett av KDs toppnamn för att kommunens dåliga ekonomi skulle betalas med att de kommunalt anställdas löneökningar skulle utebli. Debatten gick hård på VK (som lärare och kommunalt anställd  deltog jag i denna debatt och tyckte att det var, milt sagt ”ett dåligt” förslag). Var ska KD ta pengarna till denna goda  löneutveckling? Vilka är de ”skickliga lärarna”? Moderpartierna inom Alliansen är inte så hågade på att skjuta till medel till lärarlöner förutom ”förstelärare”. I en liten kommun som vår med små skolor undrar jag isf hur många förstelärare det ska vara/skola? Eller hoppas man på en rödgrön regering som prioriterar annorlunda då det gäller löner?

Låt lärarna vara lärare, minska den administrativa bördan – Det mesta av ”den administrativa bördan” styrs inte av kommunen utan av nationella lagar och regler där KD som riksdagsparti tillsammans med sina allianskollegor haft 8 år på sig att ändra detta och underlätta för lärarna. Vad KD i Vilhelmina rent konkret vill göra åt detta skulle vara intressant att veta.

Det är poppis dessa dagar att ”satsa på lärarna”, men det behövs mer än tre ord från KD i Vilhelmina för att det ska tas på allvar.

KD: Säkra byskolorna

KD vill säkra byskolorna. – Här är vi överens. Punkt!

Utveckla tekniken för fjärrundervisning – Här ligger Vilhelmina kommun i framkant och våra två skolor i fjälldalgångarna använder redan idag, och sedan många år fjärrundervisning. Främmande språk, modersmålsundervisning, (syd och nordsmiska bla.) undervisas via fjärrundervisning. Senast förra veckan satt vi lärare i Saxnäs (och Dikanäs) och följde med en föreläsning sänd från Folkan nere på Vilhelmina. Gissa om vi var glada att slippa fara ned (och vad kommunen sparade in i form av bilersättningar och restid ska vi inte tala om)  Med de satsningar som gjorts under mandatsperioden på det utbyggda bredbandsnätet i Vilhelmina kommun så kommer nog detta att utvecklas ytterligare. Hur fjärrundervisningen ser ut i de andra skolorna vet jag inte, men behoven, tekniken och ekonomin lär styra detta i framtiden. 

Här vill KD ge sken av de ska föra in Vilhelmina kommun in i framtiden med att ”utveckla tekniken”. Tekniken finns, används och utvecklas redan sedan många år i Vilhelmina kommun. 

KD: Flera skolkuratorer    
Undersökningar visar att många ungdomar mår dåligt. KD anser att skolpsykolog och skolkurator är ett viktigt stöd som måste satsas ytterligare på – Jag kan inte hålla med mer, men jag vet att det jobbas med detta. Kuratorer växer inte på träd. Senast i veckan hade vi på gång en skolkurator upp till bl.a Saxnäs, men hen fick annat jobberbjudande och tackade sålunda för sig. Sökandet lär fortsätta…

KD: Kultur och natur    
Naturen och kulturen är fantastiska tillgångar som möjliggör arbetstillfällen, fritidssysselsättning, kunskap, kreativitet, livskvalité och identitet. Möten med och mellan människor från skilda miljöer och kulturer berikar och leder till öppnare samhällen – ett godare samhälle. – Vad fint. Men vad vill ni förutom att fylla ut en sida?

KD: Bibliotek och museum                
Att känna till sin historia stärker den egna identiteten och självkänslan. Att ha kännedom om det förflutna ökar också förståelsen av nuet.
KD ser därför bibliotek och museum som självklara kunskapsförmedlare om vårt kulturarv och vår historia till skolor och allmänhet – Se föregående svar.

De sista svaren kan ses som aningen sarkastiska, men de säger inget om vad KD i Vilhelmina vill utveckla då det gäller kultur och natur, utan är torra konstateranden från dem. Kan du läsare få ut något av dem som inte jag kan se så delge mig gärna.

Under våren har många av vi socialdemokrater suttit och jobbat med vår vision av  Möjligheterna(s) Vilhelmina och vad vi vill göra under den kommande mandatperioden. Vi har pratat med folk och medlemmar om framtiden, haft diskussioner inom partiet, och försökt att vara så tydliga som möjligt med vad vi vill göra. Jag hoppas att du som väljare ser skillnaden mellan våra olika partier och handlingsprogram. Visst går saker att göra ännu tydligare, men jag tycker att vi har lyckats riktigt bra. Men bra kan bli bättre, eller?

sosselogo-ned-300x134

3 kommentarer

  1. Rickard Norberg

    hej Magnus

    Några reflektioner utifrån analysen i bloggen med korta svar.

    KD: Satsa på lärarna
    Skickliga lärare ska ges god löneutveckling.

    svar: Utan att vi prioriterar lärarlöner kommer den brist som redan finns att öka och vi kommer i framtiden få svårt att kunna rekrytera den personal som behövs. För att kunna satsa mer på detta område måste vi prioritera bland de olika verksamheter som finns. Vad kostar det att inte göra något? Hur det ska ske och i vilken takt måste ske i samråd mellan arbetsgivare och fackliga organisationer. En del i detta är systemet med förstelärare som jag tro långsiktigt kommer att öka lönerna för alla. Hoppas att detta system kan fortsätta även vid ett ev. maktskifte på riksnivå.

    Kd Låt lärarna vara lärare, minska den administrativa bördan.

    Svar: kommunen påverkar inte allt utan en del är regelerat från staten kring vad skolan ska göra, men hur skolorna gör det och av vem finns det mycket att kunna förändra och förenkla tillvaron för lärarna. Är fullt möjligt att kunna förändra situationen märkbart om ett större arbete genomförs på denna punkt av kommunen.

    KD: Säkra byskolorna

    KD vill säkra byskolorna. –

    svar: Från kd är detta självklart. Utan byaskolor spridda i kommunen kommer utveckling att påverkas mycket negativt. Men jag synar ända detta löfte från s. I programmet står att skolorna ska vara kvar så länge de är ”pedagogiskt försvarbara”. Vad det innebär har vi egentligen inte fått svar på från s. Jag ser det som ett blankt löfte som man kan ändra när man vill utan att riskera en svekdebatt.

    Kd.Utveckla tekniken för fjärrundervisning.

    svar: ja, kommunen gör detta idag men det kan byggas ut betydligt mer. tror att vi enbart står i början av att utveckla denna teknik. Viktigt om vi i framtiden ska kunna säkra kompetens även på små skolenheter och möjliggöra en större gruppdynamik. Finns mycket mer att göra.

    KD: Flera skolkuratorer

    Svar: En viktig del i detta är att vara en god arbetsgivare. Utan en bra personalpolitik kommer vi inte att kunna rekrytera den kompetens vi behöver. Detta är ett kraftigt eftersatt område i Vilhelmina kommun som jag återkommer till i senare inlägg.

    KD: Bibliotek och museum KD: Kultur och natur.

    Svar: Dessa två områden i handlingsprogramet är kanske de minst konkreta, men vi menar att dessa områden är viktiga för att skapa en positiv självbild rörande sin egen identitet och kulturen är även viktig för att skapa reseanledningar för besöksnäringen. Kulturmiljöer som tex kyrkstan, rymmer stora möjligheter för utveckling och förtagande.

    Rickard Norberg KD

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Rickard!

      Det är ”mycket att förändra” och att ”prioritera annorlunda” och ”byggas ut betydligt mer” i din text och jag ser inte mycket av svar.
      Det var många ord för att i princip inte säga någonting och du vill ge sken av att du har många åtgärder i din bakficka, men de kommer inte fram.
      Då det gäller ”pedagogiskt försvarbart” har jag svarat på den frågan i din egen blogg och lägger ingen ytterligare tid på den. Enda syftet med att dra upp den är för att få väljarna att tro att den 15 september ska vi socialdemokrater börja lägga ned skolor och det stämmer inte.
      Då det gäller natur och kultur så håller jag med. Ni får nog sätta er ned och fila lite mer på det och återkomma.
      Nu ska jag ut i skogen så ev. svar kan dröja ett tag.
      Ha det!
      /Magnus

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.