Hur ser jag på politiken i Vilhelmina?

För en par dagar sedan ”vek jag ut mig” och berättade lite grann om vem jag är och nu hade jag tänkt berätta lite grann om hur jag ser på politiken. Jag hade mer tänkt ägna mig åt ideologi än sakfrågor. Den som är intresserad av dessa kan läsa om dem i vårt kommunalpolitiska handlingsprogram.

Ideologi

För mig handlar politik mycket om ideologi och därför har jag hamnat där jag hamnat i Socialdemokraterna. De är absolut inte perfekta och de kan göra en del ”tokigt och likt”. Men den ideologin ligger mig närmast och jag är övertygad att den i slutändan gagnar vår kommun, dalgång och samhälle bäst.

Sverige är ett rikt land och mycket av den rikedomen tror jag beror på att vi under årens lopp kollektivt hjälpts åt, men i dagens samhälle (med början redan i förra milleniet)  börjar individualismen ta över mer och mer, men det är en farlig väg enligt mig.

Jag tror inte på att vare sig att de gammeldags konservativa eller nyliberala idéerna är lösningen för vårt samhälle. På en del kanske, men inte på de stora hela. Dessa ideologier skapar ett kallt vi/dom samhälle med vassa armbågar enligt mig och vi behöver en kursändring för att komma ifrån detta. Drivkraften hos dessa är att alla som blir framgångsrika belönas, medan de som inte har samma driv hamnar på botten i vårt samhälle och lämnas där hän.

Det är så lätt att prata om ”individens frihet” och  ”valfrihet” när man har. Men om man inget har/har lite, är valfriheten begränsad.

Solidaritet

Jag tror på att hjälpas åt oavsett var du befinner dig på samhällsstegen. Vi som har det bättre ställt måste ställa upp på dem som har det sämre. Att visa solidaritet är viktigt för mig. En del kallar det medmänsklighet och jag bryr mig inte om vilket. Det är handlingen som säger allt.

Ansvar

Jag tror på att var och en av oss måste ta ansvar för våra handlingar. I politiken gäller detta oavsett om man är styrande eller i opposition. Det går inte att i efterhand komma och gnälla på beslut som är tagna om man själv har varit med att ta dem. Var och en har ett ansvar att reservera sig mot sådant man är emot. Följer man denna ordning så tror jag att vi skulle slippa en hel del elände som folk förknippar med politik.

Själv har jag ”turen” att inte ha varit med så länge och ser mig som obefläckad (i politisk mening iaf.) och jag ger mig inte in i diskussion i vare sig den ena eller andra ”affären” som varit under årens lopp. Var och en får ta ansvar för sina handlingar.

Respekt

Det har varit mycket snack i Vilhelmina om det politiska klimatet, uppförandekoden etc, etc.

Själv lovade jag mig att försöka hålla mig från sandlådan och jag tror att jag klarat mig ganska bra (men jag vet inte vad ni tycker?). Jag sa även att jag inte har tänkt ta emot vad skit som helst som kastas på mig. Det har det inte heller gjorts direkt, men rätt ofta under detta halvår dras jag över samma kam som ”sosse”, och nyligen läste jag att jag tydligen hör till ett parti som styrs av despoter och resten av oss i partiet är  JA-sägare (jag må va mycket, men inte det. Det tror jag min omgivning kan intyga). Jag börjar bli smått irriterad över detta, men tänker inte bemöta det mer än så. Som jag skrev tidigare tror jag att förnuftet råder bland ni läsare och att ni kan sålla bort skvaller, dravel odyl.

Jag förväntar mig inte att alla ska hålla med mig eller mitt  parti, men jag förväntar mig att man respekterar mig och mina åsikter och bemöter mig som man själv vill att jag ska bemöta dem.

Samarbete/samverkan

För att skapa ett bra Vilhelmina för alla så tror jag på samarbete där vi alla drar åt samma håll. Vi kan inte vara överens om allt, men man kan respektera varandra för det. Jag vill verka för ett positivt klimat, men då måste ALLA hjälpas åt och en början kan vara att börja sopa framför sin egna dörr. Både på parti och individnivå. Men även gemene man får tänka till hur man framställer vår kommun.

Vi är även en liten kommun till invånarantalet och då känns det naturligt att vi samverkar med andra där så är möjligt. Annat vore ett slöseri med resurser.

Förändra

Jag vill vara med att förändra och förbättra villkoren för oss som bor och verkar i Vilhelmina kommun och det vill jag göra genom att jobba inom mitt parti, socialdemokraterna. Det är många viljor och åsikter som möts. Det lyfts frågor från gräsroten till politiken. Det stöts och blöts. Beslut tas. Rätt-fel? Jag ser mig som den förlängda armen från gräsroten till politiken. Svårt? Visst f-n är det svårt, men vem har sagt att det ska vara lätt att förändra. Förändring gör vi tillsammans.

Att rösta

Jag har säkert glömt något, men tror mig fått med det viktigaste. Precis som ALLA andra som sysslar med politik så vill jag jobba för Vilhelminas bästa och tycker du att mitt sätt att se på saken passar dig så får du gärna sätta ett kryss på mig. Annars finns det en hel del andra socialdemokrater att som du kanske har förtroende för. Om inte något hos oss passar så finns det andra partier. Om INGET passar så använder du din blanka röst. Prio 1 för mig i denna fråga är att du använder din röst. Undvik soffan!

Jag står på plats 15 på Socialdemokraternas lisa till fullmäktige och lär få lita till kryss om jag ska bli invald i fullmäktige. Det är Vilhelminas väljare som avgör, och på söndag vet vi svaret.

Nu säger jag tack och god natt efter en hektisk sossekaffekväll enär jag ska upp tidigt i morgon och jaga älg!

sosselogo-ned-300x134

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.