Dansen fortsätter…

…och som läget är nu är det PA som står för twisten, och Centern och Annika Andersson ropar på SD och kommunalrådsposten. Men nu hopar sig en hel del frågor?

Var det detta som PAs väljare hade tänkt sig?

Var det detta som Centerns väljare hade tänkt sig?

Var det detta som KDs väljare hade tänkt sig?

Var det detta som Moderaternas väljare hade tänkt sig?

Att ”Allians för Vilhelmina” tillsammans med PA liera sig med SD för att komma åt makten i Vilhelmina kommun?

För en del är det nog inga problem, men för ”storhopen” då? Nä knappast. Det var nog inget man tänkt sig och för många av dessa väljare är nog detta scenario  inget roligt.

Att i somras tillsammans hjälpas åt med ”Palt mot rasism” då Åkesson kom till Vilhelmina, men då det gäller makten i Vilhelmina samarbete med lokala SD? För ett sådant måste till. Passivt eller aktivt, men lika fullt måste man lita till SD. Jag blir bekymrad och det känns inget bra för framtiden. Och då tänker jag inte direkt på politiken i sakfrågorna, utan mer om hur långt vissa är beredda på att gå för att nå makten.

Det pratas om en ”stark majoritet”? Fem partier tillsammans med endast EN mandats övervikt? Är det en stark majoritet? Rätt som det är så kan det visa sig att ”frälsningen” i form av SD och Axelsson blir Svarte Petter då en ”vilde” dyker upp?

Jag har under tiden före valet pratat med en del samer som finns i kommunen och för dem verkar Marita Stinnerbom varit det självklara valet och hon har lanserats av Centern som den ”samiska rösten” och hon har fått en hel del personkryss. Med tanke på detta faktum undrar jag vad dessa personer tänker i detta nu, med ett begynnande samarbete med SD?

Jag tycker att det är synd att PA stänger dörren innan man hört vad som erbjuds i samarbetesväg med S.

Men än är det inte slut på denna historia och mycket till kan hända i detta drama. Jag hoppas att man sansar sig och börjar titta på framtiden och vad olika beslut får för konsekvenser. Men mer lär komma inom de närmaste dagarna.

Till sist. Låt mig bjuda på en låt som får symbolisera hela denna soppa.

I morse hade vi – 7, 5 grader kallt och nu börjar snöklädda fjäll visa sig.

 

 

 

 

8 kommentarer

 1. Robert S

  Hr Johansson kan nog sova lugnt. Vi i Centern har utsett två som förhandlar åt oss och dessa får tydliga direktiv. SD torde inte ingå i något valtekniskt samarbete med det parti jag representerar, så långt jag har något att säga till om och det vet jag att jag har ett massivt stöd för,har inte hört någon avvikande uppfattning inom Centerpartiet.

  Märkligt hur högt vågorna svallar när allt ställs på sin spetts. Många känner sig nog nervösa och spekulationerna står som spön i backen.Jo och Marita är en bra representant för C och hennes synpunkter är oerhört viktiga för oss inte minst med tanke på att hon kryssade sig ända in i fullmäktige (lixom jag).

  Fokus ligger på vad alla andra skall göra, men vad händer innanför väggarna hos S? Hur starkt är ert mandat och vart skall ni söka stöd?. Förhoppningsvis kommer de som är satt att förhandla att nå en sundare insikt än alla spekulationer som nu florerar på sociala medier. Många kontakter kommer nog att knytas under den närmsta veckan och gud vet vilka koalitioner som kan komma att skapas. Hur mycket kommer att förändras?
  Ja förmodligen en hel del, men hur långt orkar varje organisation med? Vi gjorde den stora förändringen innan valet med vår lista och har fått väldigt bra respons från väljarna, förändring i någon mening verkar vara önskad.Hur kan vi alla bidra till det?

  Om vi nu fokuserar mer på sak än personer skall du se att det blir en bra lösning. Men kan vi lyfta blicken så pass? Det får framtiden utvisa.

  Min förhoppning är att vi kan lägga det som varit bakom oss och verka för ett Vilhelmina som kan växa och återupprättar nån slags gemensam agenda framåt.Sen kommer vi inte vara överens om allt men en respektfull debatt har aldrig varit fel,det ligger oerhört stora utmaningar framför oss men även möjligheter.

  Ha det gott!

  Robert S

 2. Anneli

  Hej Magnus!

  Mina reflektioner och tankar:

  1. Är Politiskt Alternativ ett borgerligt parti trots allt? Har partiet spruckit nu? Folkpartiet sprack ju också efter förra valet och finns inte längre i Vilhelmina kommunfullmäktige. Så kan det gå!

  2. Alliansen saknar långvarig erfarenhet och kunskap att styra kommunen. Under deras fyra år rådde totalt kaos och stora kunskapsluckor var frekvent återkommande. Hantera ekonomin var deras absolut sämsta förmåga. Med minskande befolkning och minskande statsintäkter och skatter står Vilhelminas ekonomi inför stora utmaningar. Det vi sett nu av besparingar är en mild västanfläkt
  på vad som väntar. Då krävs kunniga, kompetenta och erfarna poltiker som kan ro utmaningarna i land på ett ansvarsfullt sätt med en stabil majoritet i fullmäktige. Vem kan och klarar det tunga ansvaret? Inte tror jag då på en spretig Allians med massor av starka viljor. Kommer Centerns recept att rädda ekonomin vara att sälja ut kommunala verksamheter, privatisera mesta möjliga? Att lägga ut kommunförrådets arbete på entreprenad blev en fördyring på två miljoner mot att ha det i egen regi. Var det ansvarsfullt?

  3. Kommunalrådsposten. Maria Kristoffersson har kryssat sig in i kommunfullmäktige. Står hon bakom buskarna och lurar på att få kommunalrådsposten? Vid Allliansens förra period vid makten hade Gunnar Hörnlund (C) lovat Maria Kristoffersson (C) att kliva åt sidan efter halva tiden har jag fått höra. Finns en liknande överenskommelse nu mellan Annika och Maria dvs att Annika efter ett tag ska kliva åt sidan?

  4. Sverigedemokraterna har nationalism i sitt partiprogram föruom sakfrågor man vill genomföra. Nationalism och facism är den grund de står på. Enligt Eric Axelsson vill de ha så mycket inflytande i Vilhelminapolitiken som möjligt. De partier i Vilhelmina som väljer ett samarbete med SD legitimerar SD. Då tror jag att SD vid nästa val kommer att flerdubbla sig och bli stort och vilka partier kommer då att ha bidragit till den utvecklingen?

  Vill vi ha ett samhälle där männsikor ställs mot varandra t ex invandrare mot pensionärer, att människor har olika värde beroende på om de är utlandsfödda, färgade, har annan religion eller kultur, att det helt enkelt är skillnad på folk och folk? Är det sådant samhälle vi är på väg mot?
  Var finns medmänskligheten och solidariteten?

  Har vi fått rätt fakta vad invandringen tillför vårt land i ekonomisk tillväxt och arbetskraftbrist som kommer och är strukturell. Vår vård och omsorg där 20-50% av invandrare jobbar skulle kollapsa utan dessa människor.

  5. Centern vill regera med hjälp av SD har Annika Andersson gått ut med i media. Även Maria Kristoffersson har underförstått i sin blogg antytt detta. Är makten det enda som betyder något för Centern, inte värdegrunden dvs alla människors lika värde oavsett om man lider av funktionsnedsättning, kommer från annat land, har annan religion och kultur eller hudfärg?
  Om är är adopterad då och inte ser ut som en ”arisk” svensk?

  6. Politiskt Alternativ vad har de för värdegrund? Har de någon överhuvudtaget? Ifall det finns en värdegrund hur går det i så fall ihop med ett tänkt samarbete med SD?

  7. Hur går KD:s värdegrund elller M:s ihop med att samarbeta med SD? Tänker partierna som kan tänka sig samarbete med SD sälja ut sina värdegrunder för att få makt och poster?

  8. Tror att många kommunanställda och kommuninnevånare har anledning nu att känna STOR ORO. Kommer LOVEN att införas i kommunen? Kommer vi att se en privatiseringsvåg som ett brev på posten med tanke på Centerns program? Vad säger den ”samiska rösten” i Centern om att Sverigedemokraterna vill ta bort samebyarnas privlegier och att rennäringen ska släppas helt fri för vem som helst? Vad händer då med bärarna av det samiska kulturarvet? Är samer lika mycket värda som renrasiga blonda svenskar?

  Jag är djupt chockad och får tusen frågor i mitt huvud varav jag redogjort för några av dessa.
  En koalition med Centern, Kristdemokraterna, Moderaterna, Poltisikt Alternativ och Svergiedemokraterna kommer att borga för fyra kaotiska och katastrofala år för Vilhelmina Kommun, är jag rädd för. En viss politiker som bliviti personvald i fullmäktige för visst parti har ju antytt att han ska sopa rent bland kommunalanställda. OJ, OJ vad vi har att vänta oss???

  Vad tycker nu de väljare som var missnöjda med socialdemokraterna och lade sin röst på Poltisikt
  Aletrnativ och Sverigedemokraterna? Var det verkligen det här scenariot som PA:s väljare önskade?

  Vad tycker de borgerliga partiernas egna väljare om att man nu för makten är beredd att sälja ut sig för SD?

  VEM SKA RO SKUTAN VILHELMINA MED SINA STORA UTMANINGAR I LAND? VEM HAR KUNSKAP OCH KOMPETENS ATT GÖRA DETTA? VILKA PARTIER KOMMER ATT SAMARBETA OCH TA ANSVAR där även människors lika värde, medmänsklighet och solidaritet står i fokus?
  Jag anser att socialdemokraterna och vänstern är självklara att klara denna svåra uppgift!

  En sista fundering. Får vi nu en politisk vilde i kommunfullmäktige? Vad ger detta för möjligheter
  att överhuvudtaget styra kommunen när besluten i varje fullmäktige kommer att bli en gissningslek
  ifall blocken blir 13-13 med politisk vilde som vågmästare. Kommer något överhuvudtaget att bli förutsägbart eller väntar fyra helt kaotiska år med enorm turbulens?

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Anneli!
   Det var en lång rad av frågor och jag bollar ut dem till läsarna att begrunda.
   Ha det gott!

 3. Maria Kristoffersson

  Den vinkling som VK fick till ligger långt ifrån de resonemang vi fört i C. FI och C är de två partier som ligger längst igårkväll SD och de två partiet som förlorat minst röster till SD. S och M har däremot förlorat många röster till Sd. Det måste dessa partier analysera.

  En stark majoritet vore det bästa för att få kommunen i balans, det ekonomiska krisläget kräver detta. Där har S ett stort ansvar.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Maria!
   Att media vinklar för att få läsare är känt, men du ligger själv bakom en del av bakgrunden till de spekulationer via din blogg där du ställde S och V mot ”alla andra partier” och på frågorna från Kenneth H var du än mer luddig i ditt svar. Anledning till det kan bara du svara på, men…
   Redan i morse fick jag ett mycket klart tydliggörande från din partikamrat Robert S och jag blev väldigt glad över detta. Det du nu skriver konfirmerar det han skriver anser jag om Centerns hållning.
   Då det gäller det sista håller jag med dig till 110 % och hoppas på att vi kan få till en lösning som blir bra för Vilhelminaborna.
   Ha det gott!

 4. Marita Stinnerbom

  Hej!
  Trevlig att du nämner mig vid namn i din blogg och de som röstat på mig i valet känner sig nog inte bekymrad eftersom de vet var jag står. Centern har inte gått ut med något samarbete med SD och kommer inte heller att samarbeta med SD. Just nu tittar man på olika samarbeten mellan partierna för att nå en stabil majoritet i fullmäktige. Det är inte ett lätt uppgift att ta över styret över kommunen som ekonomin ser ut idag. Den som tar över vet att det är stora besparingar som gäller för att få kommunens ekonomi i balans. Inget lätt uppgift.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Marita!
   Som nu är, är du den 3:e från Centern som tar upp detta, men om du har följt mitt inlägg från början så ser du att dessaa klargörande ang. SD från Centern kommit EFTER att jag skrev mitt inlägg och ställde mina frågor.
   Mitt inlägg kom efter att jag läst Maria Ks blogginlägg ”kompromisser är demokratins moder” och de svar/kommentarer hon GAV DÅ. Min reaktion var fullt förståelig utifrån detta inlägg anser jag. Nu har Robert S och framförallt Maria klargjort det hela och för mig råder inga som tvivel längre ang. Centerns ståndpunkt i frågan. Har du eller någon annan vidare funderingar så tycker jag att ni ska fråga Maria K vad hon egentligen menade och vad syftet var med blogginlägget och de minst sagt kryptiska kommentarerna till bla. Kenneth H, annars tycker jag att vi lämnar denna diskussion och lägger den till handlingarna och blickar framåt. Jag har inget intresse att dra detta i långbänk.
   Som du skriver så har vi utmaningar framför oss och bör därför lägga energin på dessa anser jag.
   Ha det bra!
   /Magnus

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.