Motioner till distriktskongressen i mars från Kultsjödalens S-förening

Som en del i att försöka påverka finns möjligheten att skriva motioner till sitt parti. Om ledamöterna ser nyttan med det hela så går motionen igenom och berörda instanser får i uppdrag att genomföra besluten. Detta är ett scenario ur den bästa av världar och jag gör mig inga illusioner, men provar jag inte är det svårt att veta. Jag ska göra så gott det går att föra fram mina åsikter, och framförallt få med mig så många som möjligt i de omröstningar som blir.

Årets distriktskongress går av stapeln i mars i Skellefteå och jag har författat två motioner som vunnit gehör i Vilhelmina Arbetarkommun. Dessa ska nu vidare upp till distriktet.

Detta är frågor som berör folk kring min närhet och som är viktiga för dem. Med tanke på att det är typiska glesbygdsfrågor är de svåra att driva. Det gäller att få med sig folket från kusten och att de förstår vikten av detta med inlandets villkor.

Vi är beroende av en fungerande kollektivtrafik och jag tycker att det är fel att av fem fjälldalgångar är det bara en som åtnjuter full kompensation från landstinget och ingår i det sk. stomlinjenätet (Tärna/Hemavan). Busslinjerna upp till Ammarnäs, Vojmådalen, Kultsjödalen och Borgafjäll får inte full kompensation utan där får kommunerna gå in med en del pengar.

Vid sjuk/tandläkarresor kan det kosta oerhörda summor för ett tandläkarbesök tex (och då menar jag inte själva tandläkarkostnaden som är nog dyr i sig). Denna reseersättning har varit densamma så länge jag kan minnas (iaf sedan 90-talet) och jag tycker det är dags att Inlandsborna får bättre kompensation för sina sjuk/tandläkarresor.

Jag ska göra så gott det går och framförallt försöka få med mig fler representanter från arbetarkommunerna i inlandet.

Här kan du läsa motionen om kollektivtrafiken och Västerbottens läns landstings ekonomiska ansvar då det gäller de sk. fjällinjerna.

Och här finner du motionen om reseersättning i samband med sjuk och tandläkarbesök inom Västerbottens läns landsting.

 

 

 

 

7 kommentarer

  1. Suzanne Lindberg Sellin

    Håller med om att kostnaderna för sjuk/tandvård och resor kostar ibland mer än många har råd med. Om du är sjuk ska du först betala 200 kr för besök på vårdcentral, sen 200 kr i egenavgifter för resor (förutsatt att du åker buss, annars blir det dyrare med stagnerad ersättning för bil) sen kommer avgift på mottagning på lasarettet med 300 kr, Eftersom det oftast tar en hel dag i anspråk så går det också bort en hundring till för att äta. Summa 800 kr. Okej säger någon men högkostnadsskyddet då. Ja på apoteket ska du upp i 2100 kr, sjukvården 1100 kr, sjukresor 1600 kr, tandvården är dyr oavsett hur man räknar. Men detta gör att en sjuk person som kommer upp i högskostnadsskydd för besök och resor har en kostnad på snitt 400 -500 kr per månad. Jag tycker att det är nog blodigt med ett besök på lasarettet. Dessutom är Lycksele ursusel på att samordna besök. Råkade få tre olika besök på en vecka i Lycksele som inte gick att samordna och det är inte acceptabelt tycker jag. Ibland funderar jag på om det inte vore billigare att flytta läkaren runt istället för att frakta de sjuka …

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Suzanne!
      För att inte tala om förlorad arbetsförtjänst…
      Ha det gott!

  2. €dor

    Avstånden får vi nog räkna med, det går liksom inte trolla bort. Inte kan en ensamgård ute i periferin ha sjukvården inpå knuten eller en extra busslinje som plockar upp 1-3 passagerare. Däremot kunde vi ha subventionerade resor och på andra vis bli likvärdiga. Räknar man dock landstingets sjukresor, är det vi som har långa avstånd som tjänar på det. Egenavgiften kostar samma om jag åker 0,5 km eller om jag åker 500 km. Man ser många missnöjda eller hör vilka olika förslag de har, men kommer inte med några. Gnäller på allt och alla. Vilhelmina syndromet?

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Edor!
      Du har så rätt. Man måste ha ”lite längre” för att få ut några pengar. Men då milersättningen inte täcker den faktiska kostnaden blir det ändå en förlustaffär för den som har ”lite längre”.
      Då det gäller sjukvårdsresor äter egenavgiften upp det mesta. Det är löjligt lite man får i ersättning. Men därför detta förslag från oss i Kultsjödalens S-förening. Om det får gehör är dock en annan sak. Det är ju politik det handlar om 🙂
      Ja ibland är jag böjd att hålla med om detta ”vilhelminasyndrom”, men den som undrar över detta uppmanar jag att kika runt bland grannkommunernas ”tyck till”-sidor på VK. Jag tycker det verkar gå i skov, iaf det som skrivs.
      Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.