Hemmavinst i Saudiaffären

Under veckan har mycket av den nationella politiken handlat om utrikespolitiken och alla turer kring Saudiaffären. Men även jag måste ju få vara med och tycka.

De avtal man nu diskuterar /har diskuterat kom till under den förra sosseregeringen Persson 2005 och innehåller vad jag förstår både en civil som en militär del. Hur man kunde börja sälja vapen till denna diktatur är för mig en gåta och var enligt mig ett stort misstag.

Avtalet löpte på fem år och skulle förhandlas om av regeringen Reinfeldt 2010 och där man var tveksam till det hela och var på väg att bryta avtalet. Dock skrevs ett brev från en av Wallenbergarna och gav nya direktiv till dåvarande borgerliga regering. Man fick kalla fötter och förlängde avtalet med ytterligare fem år. Misstag nr. två nu av Fredrik & Co.

DUMMA MISSTAG: Regeringen Persson – Regeringen Reinfeldt    1 – 1

Nu var frågan om det skulle förlängas ytterligare med fem år, men här efter många turer blev det stopp. Vad detta beror på diskuteras det flitigt om. Var det miljöpartiets förtjänst och ett framtida regeringssamarbete i fara eller har oppositionen inom socialdemokratin till avtalet gjort sitt? Ja inte vet jag och det lär bara närmast inblandade veta och det lär komma i några memoarer i framtiden.

Dock har oppositionen delvis funnits även i det borgerliga lägret, men man anser att det skötts taffligt och nu är det hela anmält till KU av en Moderat vad jag förstår. Hm…

Från borgerligt håll hade man chansen för fem år sedan att bryta det hela men ETT brev från näringslivstoppen Wallenberg räckte för att de skulle rätta in sig i ledet och svensk industri fick som de ville. Nu skrev samma direktör tillsammans med 30 svenska toppdirektörer en omdebatterad debattartikel där man varnade för att bryta avtalet, men tji fick de.

INTEGRITET: Regeringen vs. Borgerliga oppositionen     1-0

Margot Wallström skulle sedan tala på Arabförbundets toppmöte, men blev stoppad pga kritiken mot hur Saudiarabien behandlar sina innevånare (bla kvinnorna) och även det sablas ned från borgerligt håll.

Nu visar det sig dock att fler och fler börjar höja på ögonbrynen åt att att det finns någon som törs stå emot denna arabiska stormakt med alla sina oljemiljarder. Att man sedan tidigare gick ut och erkände den Palestinska staten gör inte det hela sämre. Då jag läser bägge artiklarna i engelska Independent och amerikanska Washington Post så blir jag lite extra stolt över att vara svensk.

Och detta lilla land som vågar detta är Sverige!

RYGGRAD: Regeringen Lövén – Regeringen Reinfeldt   1 – 0

Jag ska villigt erkänna att jag trodde att Sverige skulle få en bra utrikesminister i Carl Bildt då han blev utsedd. Erfarenheter från bl.a forna konflikten i Jugoslavien. Men ack så fel. Det enda det handlade om var hans ev. intressen i Lundin oil och Twittrande.

Nu fick han sig en match av en kvinna som är skärpt och visar på kurage, Margot Wallström. Jag var lika glad över hennes utnämning, men den här gången känns det betydligt bättre.

UTRIKESMINISTRAR:  Margot Wallström – Carl Bildt    1 – 0

Sammantaget känns det som att Sverige är på väg tillbaka med en utrikespolitik som är värd namnet och där vi står upp för värden som har varit ett svenskt adelsmärke under en stor del av svensk modern utrikespolitisk historia och i dagsläget ”regerar” den röd-gröna regeringen utrikespolitiken.

Kommer det att stanna här?

Troligtvis inte, men vi får fortsätta en annan gång.

Här lyser solen hela dagarna och fjället visar sig från sin bästa sida. Det är skönt i Saxnäs!

Ha en trevlig helg!

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.