Virtuellt vårdrum i Saxnäs?

I onsdags kväll var jag på ett möte ang. ett ev. virtuellt vårdrum i Saxnäs. Vad är då det?

Det är en satsning från de fyra nordligaste landstingen där tanken är att satsa på (extrem) glesbygden med en typ av rum för självbetjäning då det gäller en del av vården. Mycket ska du göra själv, men vissa saker kan man iaf till en början få hjälp med.

I Slussfors, Storumans kommun har man nu kört på ett tag och detta enligt föredragaren med ett gott resultat. Det som kan/ska göras i dessa vårdrum är framförallt provtagningar och egenkontroller. Vikt, blodsocker, blodtryck. De som äter medicinen Varan ska ta en hemskans massa prover, men kan göra det i vårdrummet.

Det finns en fjärrutrustning så att man kan sitta framför en kamera och konfererar med läkare, sjukgymnaster, logopeder, specialister, osv, osv. Istället för att resa långa resor kan man träffa sin expert via en kamera och nätet.

Det här låter bra och vi var ett 25-tal som var och lyssnade till mannen från Glesbygdsmedicin i Storuman. En fråga som vi nog alla undrar över är hur det isf. går med våran distriktssköterskemottagning och distriktssköterskan här i Saxnäs.

Det var fler representanter på mötet från både landsting och kommun och man var noga med att påpeka att detta är ett komplement till den nuvarande distriktssköterskemottagningen och INTE en konkurrent. Från kommunens sida ser man hellre att detta kan hjälpa till att utveckla den sk. hemsjukvården som bedrivs i området. Jag ser även en koppling med ett samarbete med skolan.

Det var många aspekter som kom fram under kvällen och det kändes nog relativt bra för ”storhopen”. Att det finns en skepsis tror jag att vi får dras med. Så är det nog mot allt nytt och främmande och då det gäller distriktssköterskemottagningarna i våra bägge fjälldalgångar så är vi ytterst rädda om dessa. Egensjukvård i all ära och om det finns utrustning för att kolla upp sig själv så är det bra, men det tar inte bort kontakten mellan distriktssköterska och patient.

Men det är vi i dalgången som bestämmer om detta är något att satsa på och finns inte intresse från oss så blir det inget. Fullt logiskt.

Det är även ”vi” i dalgången som kommer att vara med och bestämma vad/ hur detta vårdrum ska bestå av. Vilka prover ska tas och vilken utrustning som kommer att finnas tillgänglig.

Jag har kontakt med mannen från Glesbygdsmedicin och jag lär få anledning att återkomma i ärendet och det ska bli spännande att följa detta projekt där man planerar för ett 20-25-tal ”virtuella” vårdrum här i norr.

En kommentar

  1. Pingback: Virtuellt vårdrum I Kultsjödalen | En fjällbos funderingar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.