Politik i massor…

I förra inlägget var jag lagom mallig över att jag skulle få ta min första motorcykeltur ned på Plass`n nu i måndags. Jag blev påmind om var jag bor då jag klev upp på måndag morgon, +2 grader och nästan ösregn. Motorcykeln fick stå hemma. Det blev bil ned med brodern som också skulle ned på politik.

Hela dagen präglades i mångt och mycket av budgeten där det blev dragningar om ekonomin från kommunekonomen. Sedan vidtog en slags ”workshop” där vi delades upp i tre grupper för att träffa de olika förvaltningscheferna inom utbildningsnämnd, socialnämnd och kommunstyrelse. Mycket bra dragningar där de redogjorde för läget i varje förvaltning.

Jag haft ett spörsmål med Eric Axelsson, SD ang hans förslag att säga upp immigrationsavtalet som gäller de invandrare och flyktingar som kommer till V-mina. Nu på dragningarna passade jag på att fråga bl.a socialchefen, Roland Bång, men även fler sakkunniga om detta, och vad det skulle innebära för kommunens ekonomi? Det var intressanta svar jag fick:

* Det avtal man nu har innebär inte någon belastning för kommunens ekonomi, snarare tvärtom.

* Om vi inte haft våra nyanlända hade vi varit ca 300 färre innevånare i Vilhelmina. Vilket genererar både i skatteintäkter och generella statsbidrag (något varje boende i vår kommun inbringar oavsett etnicitet).

* Mellan 40 – 50 lägenheter i kommunala VIBOs lägenhetsbestånd upptas av nyanlända och även om man per idag har en kö till VIBO skulle en del lägenheter gapa tomma om inte dessa nyanlända fanns. Lägenheter som inte skulle inbringa någon intäkt till VIBO och i slutändan den kommunala kassan.

* Det finns/har funnits ärenden kopplade till sociala från ovan nämnda ”grupp”, men dagens belastning som nu finns inom sociala och som debatteras friskt härrör inte därifrån. Den finns till stora delar att söka i andra samhällsklasser.

Så förstod jag det hela utifrån mina frågor. Jag hoppas att jag har tagit död på en del ryktesspridning med detta och att vi slipper populistiskt, dåligt förankrade förslag i framtiden.

Det var väldigt intressant att höra och jag kommer att följa detta noga framöver.

De om detta. Men det var mer på agendan, men det spar vi till senare i veckan. Just nu är det häcken full med allt möjligt och då blir bloggen lidande. Jag hoppas mina läsare har förståelse för detta.

Nu har ”värmen” kommit med hela + 5 grader och regn i skrivandets stund. 🙂

 

 

4 kommentarer

  1. thomas

    Ursäkta en yngling men de lägenheter i VIBO:s bestånd som bebos av nyanlända ,vem betalar hyran för dessa ? För det är väl inte så att de nyanlända redan i större utsträckning än de redan bosatta i Vilhelmina är i arbete, eller har de haft en gräddfil till arbete och då menar jag inte arbetspolitiska åtgärder för att dölja verkligheten .
    Vad pengar till hyra kommer ifrån kanske verkar lite onödigt att forska i men det är troligen våra skattepengar , statliga som kommunala , som bekostar dessa hyror så ”vinsten ” torde bli NOLL

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      God morgon Thomas!

      Vi ska inte blanda äpplen med päron. Det jag skriver om och vad som väckte mina frågor var förslaget från Eric Axelsson (SD) om att slopa immigrationsavtalet för att det skulle belasta VILHELMINA KOMMUNS ekonomi negativt. Inget annat.
      Vad sedan de som du åsyftar har för typ av inkomst/försörjning har jag (och säkert inte du heller) ingen aning om. Och inte har jag tänkt spekulera i det.

  2. Läsare

    Hej, brukar läsa din blogg Magnus med god behållning och ett ”feel good” efteråt men nu blev jag besviken, att du ifrågsätter Axelsson har jag nada emot men ”Thomas” frågor är mkt intressanta som jag tycker du svarar rent av fegt på. Har du nu givit dig in i leken genom att ifrågsätta Axelssons uppgifter och kräver svar av ansvariga chefer i detta fall socansvarig var pengarna går, är det en helt berättig fråga hur lägenheterna betalas. Är det via oss skattebetalare eller inte? Eller betalar migrationsverket? Eller de själva? Det är INTE päron eller äpplen! Du är politiker och har du en blogg får du nog ge svar också, eller kan det vara att svaret inte passar dina syften rent av?

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Läsare!

      Aha! Undrar vilka syften jag har? Spekulationer och åter spekulationer?
      Feg eller håller mig till ämnet?
      Har jag påstått att invandring/integration inte kostar oss skattebetalare någonting? Men FRÅGAN VAR OM DET BELASTAR VÅR KOMMUNALA EKONOMI?
      Jag har skrivit om invandring och integration tidigare, men tydligen var behållningen för god då. Jag har inte sett till några kommentarer då. Jag tror att jag trampade på en öm tå.

      Utifrån både din anonymitet och din uppgivna mailaddress ser jag att du tillhör en grupp som inte vill stå för det du skriver och därför ids jag inte bemöda mig mer än det svaret.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.