Är du på FB med din IPhone?

Grattis! Då tillhör du en skara som sponsrar amerikanska IT-företag som skatteplanerar grovt och betalar en obetydlig bolagsskatt i Sverige. Själv bojkottar jag alla Apples produkter, men av helt andra orsaker då jag tycker att de är fruktansvärt krångliga. Dock googlar jag och använder FB. Kanske dags att tänka om…Var finns alternativen?

Dagens nyheter har kartlagt dessa företag och hur de genom skatteplanering och lagstiftning i Irland kommer undan att betala skatt i Sverige:

”Varuhuskedjan Jula betalade i fjol mer i bolagsskatt i Sverige än Google, Apple, Linkedin och Facebook – tillsammans. ”

Svenska delen av Apple omsatte 412 milj kr, men av detta så blev rörelseresultatet blott 3,8 milj.

Hur man kan göra detta beror på den Irländska skattelagstiftningen och kallas ”Double Irish”. IT-jättarna har dotterbolag på Irland som fakturerar de svenska dotterbolagen. Sedan skickas vinsterna till skatteparadis på bl.a Bermuda. 17 850 miljarder kr ligger nu i skatteparadisen och det ironiska är att dessa amerikanska företag inte kan ta hem dem till USA för då får de skatta för dem där.

Jag förväntar mig att de moralens väktare som nu klankat ned på den Grekiska skattmoralen går i spinn, sätter hårt mot hårt och kräver att vi slutar använda dessa företags produkter. Skratt!

Men det lär nog inte bli något av det ty det är nog lättare att trampa ned en fattig Grekisk pensionär som får ta ut max 60 Euro/ dag än en flinande amerikansk IT-dollarmiljardär.

För så funkar dessa (dubbel)moralens väktare, och inte bara i denna fråga. Det är lättare att trampa nedåt och slå på de svagare…

Etiketter: ,

3 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Om det är mig du åsyftar såsom ”en moralens väktare”, så har du väl därigenom definierat dig själv såsom en dubbelmoralens dito, genom ditt inlägg här?
    Först beskriver du tillverkarna av en viss typ av produkter som varande ”skattesmitare”, medan du i nästa mening tydliggör att det inte berör ditt val av produkter.
    Du skriver:
    ” Själv bojkottar jag alla Apples produkter, men av helt andra orsaker då jag tycker att de är fruktansvärt krångliga.”
    Då vet vi dina bevekelsegrunder och det kan ju vara klargörande och något vi får repsektera.
    Men sedan avkräver du andra odefinerade ”moralens väktare” att klara av att ta etiska beslut du själv negligerar!
    Hepp!

    Jag vet inte om dina uppgifter om Apple stämmer och har själv inte sett något behov av vare sif surfplata eller smarta telefoner, men om du nu vet mer än jag om hur det ser ut bakom bolagens kulisser, då tycker jag att det först åligger dig själv att ta besluten på de grundvalar du har tillgängliga, inte på att du tycker det är krångligt.

    Att du sedan inte vågar namnge vem eller vilka som ska ta emot dina svepande anklagelser förstärker bara bilden av din osäkerhet och bristande vilja till direkt personlig dialog. Vem är det som förtjänar att behandlas så? Är det jag ?

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Göran!
      Jag har varit nere i Umeå varav sent utlägg och kommentar.
      Du har höga tankar om dig själv. Nog för att jag läser din blogg, men jag hämtar min inspiration även från anda bloggar och från grupper på FB. Om vartannat är jag även inne och ser vad man skriver på Avpixlat och Flashback. Det finns en outsinlig källa att ösa ur…
      Din förra kommentar på min blogg fick jag ursäkta mig för att den var luddig, men nu vete fåglarna om du inte är ute och cyklar:
      Jag behöver inte bojkotta Apple enär jag aldrig har innehaft någon av deras produkter pga att jag ansett dem krångliga. Men som jag skriver så använder jag tjänster såsom FB och Google, men som jag skriver : Vad är alternativet?
      Om uppgifterna stämmer?
      Uppgifterna kommer från Dagens Industri (Som jag felaktigt kallar Dagens nyheter, men det anser jag vara ett fel av akademisk karaktär och inte påverkar sakinnehållet).Om du klickar på den blå länken så kan du själv följa och läsa om det hela. Men jag förstår med den debatt som nu råder på VK-bloggen om hur det påstås att media är styrd av allehanda vänsterfolk att du ifrågasätter det hela.
      Det är lustigt att du själv kan kategorisera in folk i olika epitet utan att det gör något, men blir förnärmad om du själv läser att någon annan använder olika epitet. Be mig inte nämna några exempel. Läs igenom dina egna inlägg ORDENTLIGT så förstår du vad jag menar.
      Om jag syftar på dig?
      Det har skrivits spaltmeter om den Grekiska krisen, främst från borgerligt och högerextrema håll och dessa stackars greker har fått utstå mycken spott och spe. Ibland med rätta, ibland inte. Men jag tycker att man ska vara konsekvent i sin kritik. Detta gäller inte bara Sverige och här försvinner pengar som får Grekland att verka som en fis i rymden, men vars är alla belackare? Sila mygg och svälja kameler…
      Till sist: Ställ dig själv frågan om du ser någon skillnad mellan dessa två gruppers skattemoral och beroende på hur du resonerar lär du förstå om jag åsyftar dig eller inte. Då det gäller skatter anser jag att man ska göra rätt för sig. Privatperson likväl som bolag eller är du av en annan åsikt?

      Och nu…

      • Göran Jonzon

        Det jag pekade på var att du avkräver andra att ta etiska och moraliska hänsyn, medan du själv anger helt annan grund för ditt eget beslut.
        Något av att kasta sten i glashus kan jag tycka.
        Beträffande skattemoralen så är nog en de flesta lika goda kolsupare.
        Allt ifrån småmygel med tvivelaktiga avdrag till större planlagda transaktioner.
        Men frågan är om var den moraliska gränsen ska dras och vem som kan dra den?
        Så länge man följer lagen kan ingen dömas, men många med dig anser att normaliteten ligger på en annan nivå än den som lagen medger.
        Jag vill nog påstå att alla skatteplanerar, inte minst sveriges kommuner.
        Men när fackförbund eller kommuner skatteplanerar, då verkar moraliteten hamna i bakvatten, medan ett stort privatägt företag som gör detsamma betraktas med suspekt misstänksamhet och ogillande.
        Även där en god portion dubbelmoral kan jag nog tycka!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.