Trångsynta nationalister och världsmedborgare

Under en lång tid har politiken fokuserat på invandring och flyktingar. Om ”volymer”, kostnader och begäran om folkomröstningar i frågan.De främlingsfientliga krafter har känts haft ett övertag i denna debatt, och med SDs opinionssiffror i ryggen har man ansett sig tala för en majoritet av det svenska folket, men den senaste veckan tycker jag att pendeln verkar slå över till ”den andra” sidan.

Den flyktingkatastrof som nu är under uppsegling är den största sedan andra världskriget och har delat Europa mitt itu. Tyskland, Sverige och Österrike går i spetsen för en mer human och medmänsklig linje, medans det finns länder som tex Ungern som bygger taggtrådsstängsel för att hindra folk att komma in i Europa. Men här hemma visade nyligen en mätning från Aftonbladet/Inizio att en stor majoritet av svenskarna är beredda att hjälpa till på något sätt. Bara en bråkdel (10 %) ville inte hjälpa till. Måhända det är trångsynta nationalister?

På Facebook delas och gillas det sidor i medmänsklighetens anda och igår hörde jag om en spontaninsamling på nyheterna,  ”Vi gör så gott vi kan” och som samlat in 5 miljoner på några dagar. Hur man ska fördela dessa pengar (och det är inget 90-konto) är dock nästa pilsner.

Ståupparna Schyffert och Rheborg auktionerar ut en kväll i välgörenhetens namn och fd. Mojangägaren (skaparen av dataspelet Minecraft) och miljardären Notch dyrkar upp priset på denna Traderaauktion för att få in så mycket pengar som möjligt.

En annan kille god för lite kulor, och framför allt har en hel del att säga till om inom näringslivet är Jacob Wallenberg och Investor. Nu flaggar han för donationer och att via de företag man representerar hjälpa till.

Det är en orolig tid och den intolerans och misstänksamhet som vi ser runt omkring oss bekymrar oss djupt. Jag tror ingen kan känna sig oberörd av det som nu sker i vår närhet, säger Jacob Wallenberg, ordförande för Investor. Och ” Det känns viktigt att lyfta fram de universella principer och värderingar som lagt grunden för det samhälle vi har kommit att ta för givet i det öppna välfärdslandet Sverige” säger han. Klok kille.

Även våra blågula hjältar (jo dom finns, men de går inte omkring i knätofs och drejar Höganäskrus) i fotbollslandslaget har ”salat” ihop 250 000 som de skänker till Unicef för att gå till denna flyktingkatastrof. ”Nu är man inte bara medborgare i sitt eget land utan vi är alla världsmedborgare, säger Källström” i Aftonbladet.

Så ser jag också det. Vi är alla världsmedborgare och kan inte stänga in oss i ett hörn uppe i norr och vi har ett ansvar att hjälpa till och nu verkar fler och fler ansluta sig till dem som anser att det inte går att blunda för denna katastrof, och det är på tiden.

 

 

 

2 kommentarer

  1. Bergis

    Du har också gått på hypen om 3 årige Alyan som drunknade i medelhavet. OK, här har du hela historien.

    Sanningen bakom 3 årige Aylans tragedi. Sky News

    Syrian boy drowned because his Father wanted new teeth

    https://www.youtube.com/watch?v=QZUuoaq1MLM#t=52

    3 årige Aylans far härstammade från Damaskus i Syrien. När inbördeskriget bröt ut blev de internflyktingar och hamnade så småningom i Kobane, nära den turkiska gränsen. När staden angreps av IS flydde familjen till Turkiet och fick en fristad i Istanbul. Efter att kurdiska styrkor besegrat IS vid Kobane återvände mamman och barnen till Syrien medan fadern stannade kvar i Turkiet.

    När IS återigen angrep Kobane återförenades familjen i Turkiet. Efter att ha bott på olika platser i Istanbul sökte de sig till ett flyktingläger. Fadern trivdes dock inte i Turkiet och ville lämna landet. För Skynews berättar faderns syster, som är bosatt i Kanada, att det fanns planer på att ta familjen till Kanada. Enligt kanadensiska myndigheter gjordes dock aldrig någon sådan ansökan. Enligt systern berodde det bland annat på att familjen hade svårigheter att få flyktingdokument från FN och utresedokument från de turkiska myndigheterna.

    Fadern hade problem med sina tänder och ansåg sig behöva tandimplantat. Faderns syster i Kanada hade samlat in pengar för detta ändamål. På grund av svårigheter med att föra över en så stor summa pengar, som skulle behövas för tandimplantaten, till Turkiet, så bestämde fadern, faderns syster och faderns pappa att familjen istället skulle ta sig till Europa för att försöka höja sin levnadsstandard och fixa faderns tänder.

    Faderns syster ordnade fram pengar som användes för att betala människosmugglare. Det familjen fick i gengäld var en plats på en överbelamrad båt i dåligt skick. Ingen, inklusive barnen, fick flytvästar av människosmugglarna. Båten gav sig av mitt i natten i dåligt väder. På grund av de höga vågorna drabbades båtens kapten av panik och hoppade överbord efter att ha lämnat över rodret till fadern. Båten kapsjesade kort därefter och fadern försökte, men lyckades inte rädda någon i sin familj. Nu planerar fadern att återvända till Syrien för att begrava familjen där.

    Ovanstående redogörelse är ett referat från medier såsom BBC, Skynews, Canadian press mfl. Om det stämmer så avviker den dock delvis ifrån den dramaturgi som förmedlades av svenska medier under gårdagen och skulle kunna anses öppna fler ingångar och perspektiv, än vad många svenska opinionsbildare och makthavare givit uttryck för.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Nej. Jag har inte gått på ”hypen”.
      Detta bevisar bara att du och din sort försöker med alla medel svärta ned en sådan här sorglig händelse och just nu pågår en kampanj från sådana som du, rasister, fascister, nynasister och annat löst folk för att sprida främlingsfientlig dynga. Enda anledningen att jag tar in din kommentar är att jag hoppas att de som ens funderar på att ansluta sig till din ”rörelse” SD: Du är ju och propagerar för dem både här och där och detta ”din” kommentar finns även på Mattias Karlssons FB-flöde, https://www.facebook.com/mattias.karlsson.9889/posts/10152981674926097. Förhoppningsvis kan detta få en och annan att tänka igenom vad de egentligen ger sig i lag med för ena typer som så totalt brister i medmänsklighet, empati och kärlek.

      Du refererar till ett klipp utlagt av en UKIP-person som bevis för att dina påståenden ska var sanna. Vilket skitsnack!
      Stefan Rådström har i en kommentar transkriberat detta klipp och det går INTE att dra den slutsats du drar. Men det lär säkert vara som fan läser bibeln och du bygger dina åsikter och kommentarer på ???
      http://blogg.vk.se/jonzon/2015/09/06/fega-stackare-som-inte-vagar-sta-for-sin-asikt/#comments
      http://www.bbc.com/news/world-europe-34133210

      Just nu florerar många rykten om denna tragedi och alla bär de samma smutsiga brun/svarta budskap: Att smutskasta våra medmänniskor och visa på vilka samvetslösa typer som ny flyr över Medelhavet.

      Ta och läs : http://www.metro.se/nyheter/nej-alan-kurdis-kropp-blev-inte-flyttad-for-battre-snyftbilder/EVHoih!NSfv9Hh5mMr6/
      Tyvärr lär du inte göra det (de tillhör väl mainstreammedia gissar jag), men jag hoppas att andra läsare gör det.

      Sist vill jag be mina andra läsare om ursäkt för att jag låter/skriver ut min avsky för detta fenomen och allt vad denna typ, som tex Bergis står för. Du anser dig vara/ vill visa dig vara en sanningssägare, men är precis raka motsatsen.
      Vilken vettig människa skulle riskera livet på sina egna barn på detta viset om de inte såg detta som en sista utväg?
      Och vilken vettig människa tvivlar på detta?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.