Idag måndag….

…är det kommunfullmäktige. Jag sitter endast som suppleant i Kf, och inga avhopp har aviserats så jag blir inte med. Även om så vore kommer jag som ordf. i vår lilla ”boendeförening” Bo I Saxnäs, att tillsammans med vår sekreterare trassla med ett ärende som ska upp i Hyresnämnden.

Jag har dock följt debatten som varit efter det att vi (Sossar, V, Moderater och KD) tog beslutet i KS om att förorda en nedläggning av skolan i Latikberg. Och detta jag skriver nu är mina personliga tankar och inget annat.

Det har florerat siffror i media, öppna brev till oss i politiken, samt på politikers bloggar (MK) om att den ev. nedläggningen (Ev. då beslutet isf klubbas i morgon) om att det är 240 000 kr som fattas i en investering för att skolan i Latikberg skulle få fortsätta sin verksamhet.

Detta kan stämma då det gäller den investering som var tänkt att göras för att bygga om skolan till en F-3, och under de ekonomiska förutsättningar som var tidigare i år.

Men detta är inte det som för mig var avgörande att ta det beslut jag tog på förra KS.

Investeringen på 750 000 kr för en F-3 skola i Latikberg är en engångskostnad, men det är den årliga driften samt det bristande elevunderlaget som är mitt huvudargument för att jag röstade som jag gjorde. Vi har ca 25 elever i F-6 i Saxnäs och det är nog så svårt. Hur ska det då vara med hälften av det underlaget? Man brukar säga att vi ska se det hela ur ett ”barnperspektiv”. Följdfrågan blir då om det är viktigare med få/inga kompisar och nära till hemmet eller mer kompisar och bussåkande till tätorten. Detta är svåra frågor, men jag resonerar utifrån alternativ två.

Kommunen går med ett jätteunderskott (- 30-32 miljoner) och vi måste hejda detta flöde. En nedläggning av skolan i Latikberg är en del av att hejda detta flöde och här kommer det in olika sätt att se på saken.

Vad många inte tycks/inte vill förstå är att vi blöder dessa pengar NU! VI måste stoppa detta så fort som möjligt. Annars dras vi in i en än värre sits. Det pratas om ”att vänta och se”. Det är precis vad som har gjorts under en lång, lång tid och en anpassning av den kommunala kostymen skulle ha gjorts för länge sedan. Av sossar såväl som borgare.

Inom partiet har jag (vi) diskuterat, med medborgare har jag diskuterat, med oberoende BB och Centern har jag diskuterat. INGEN av dessa har kommit med ett alternativ eller annan lösning för att strypa utflödet av kommunala pengar.

Det går inte att spara sig ur en ekonomisk kris (för det är vad vi är i), man måste satsa säger en del. Men kom med förslag på vad vi ska satsa på då, men inte heller här kommer det något. Det är lätt att tycka då man inte själv behöver komma med något konkret utan kan skylla på någon annan.

Jag anser att jag inte kan sitta på min KS-stol och inte försöka göra något åt detta. Jag tror att folk inser att vi måste försöka få till kommunens ekonomi på rätt köl, och nu krävs det tuffa beslut som inte är kul att ta. Men jag anser att de måste tas och står för dessa. Det kommer ett val senast 2018 och då får vi alla den politiska domen av Vilhelminas väljare.

En ”död hand” kommer att läggas över den östra dela av vår kommun säger en del. Det tror inte jag.

Jag bor i en dalgång där man på 80-talet la ned kommunens största arbetsplats, Stekenjokkgruvan och som med sina hundratals arbetstillfällen försvann och jag minns hur det lät. Sedan kom nedläggningen av rehabverksamheten på Saxnäsgården. Kris och katastrof. Vi skulle dö ut sas det (igen). Nu går Kultsjödalen mot sin blomning tror jag. Och jag tror att det blir likadant för den östra delen av vår kommun. Jag tror på folket där och de som med näbbar och klor vill bo kvar där. Jag tror att ungdomen kommer att vilja flytta dit även utan en skola i Latikberg.

Det som idag ses som myrar, skog och ödslighet, tror jag är morgondagens guldfält. Något som kommer (som är) att bli en bristvara i vårt samhälle. Jag tror på områdets potential för framtiden. Jag tror på ett framtida beslut om att öppna en ny skola i området. När? Ja det får framtiden utvisa, men att det kommer är jag fullt förvissad om.

 

4 kommentarer

 1. bodil hagelin

  Jag satt i en stadsdelsnämnd i stockholm för 10 år sen och när man är förtroendevald måste man se till helheten precis som du nu gör. Och det fattar inte alla. Ibland måste man ta obekväma beslut för att ekonomin blir bättre för annars kan resultatet bli mycket sämre än det var innan. Så på dig du är duktig som tar ansvar. Mvh bodil

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Bodil och tack för de orden.
   Jag tar åt mig och vidarebefordrar till mina politikerkollegor.
   Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.