Lärlingsutbildning

Under den tid som varit på bloggen har jag uttryckt (stark) kritik över den förda borgerliga skolpolitiken som förts fram till förra årets regeringsbyte, men jag hörde på radion att lärlingsutbildningarna på gymnasiet (som infördes 2011) går som tåget och ger goda resultat. 9 av 10 elever har jobb efter 1,5 år efter att de gått ut. Och det kanske inte är mer än rätt än att Björklund får något erkännande ibland.

Tanken med utbildningen är att eleverna går halva tiden i skolan och halva tiden praktiserar ute på ett företag.

Själv har jag erfarenhet från att i min ungdom gått som målarlärling. 6800 timmar skulle avverkas innan det var dags för ett gesällprov.

Mina timmar som målarlärling gjorde jag på RMB (Rusksele Måleri och Bygg) och Gideon Jonsson och Alf Önnerlöv var mina läromästare. Det blev ett antal år och otaliga är de episoder jag var med om under denna tid med dessa herrar, då främst Gideon.

Det började i slutet på 80-talet och jag började med 36:30 kr/tim och jag minns att det fanns betydligt yngre som tjänade mer på sitt sommarjobb än mig som hade ett ”riktigt jobb. Min räddning var att jag låg mycket ute på traktamenstjobb.

En totalrenovering efter Timmervägen blev mitt gesällprov och jag minns att jag var väldigt missnöjd med resultatet. Axel Sandström var den som skulle bedöma det hela och jag tror inte att han var speciellt imponerad av mitt jobb.

Firman fick ett storjobb som jag såg fram emot och det var byggnationerna på Saxnäsgården, men det blev inte mycket av det för min del. Jag och min arbetsgivare var inte riktigt överens om traktamentena så jag blev ”förvisad” till bygget av äldreboendet Blåklockan i Rusksele. Men det gick bra det med.

Krutkällarbacken och höghuset där var ett av ”mina” större jobb där jag blev länge och där hände en hel del och varje gång jag kör förbi detta höghus brukar jag tänka på då jag stod på en stege på översta balkongen och målade takfoten.  Ung och dum tror jag det kallas.

Där fick jag även stifta bekantskap med en kille som gick byggen, inriktning målare och som kom till oss på praktik. Nu var det min tur att inte vara imponerad. Allt tog en fruktansvärd tid och jag tyckte han var mest i vägen. Jag var nog ingen bra läromästare.

Efter flytten upp till Saxnäs gick jag en mattläggarutbildning (det dummaste jag gjort) i Holmsund och målning, mattläggning och guidningar blev mitt levebröd efter det att jag startat mitt företag. Som för övrigt finns kvar än i dag. Vem vet. Blir man less skolan så kanske man skulle …..

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.