Kommunfullmäktige

Igår söndag drog jag ned till Vilhelmina och ett julrepskap. Det var mycket som skulle diskuteras och avslutningsvis ett litet julbord som skulle ätas.

Dagen efter började med att kl 08:00 infinna sig på ett gruppmöte inför dagens fullmäktigemöte. Det var många frånvarande och jag hade blivit kallad som ersättare. Mitt första inhopp i Vilhelminapolitikens finrum, fullmäktige.

På dom gruppmöten vi har ingår S+V och oberoende BB (Bengt Bergsten). Oppositionen har sitt möte där de ”andra” håller till. Jag vet faktiskt inte om PA (politiskt Alternativ) även håller till i dessa samtal då det inte tillhör Allians För Vilhelmina.

Nåväl. Efter upprop kom den obligatoriska dragningen om ekonomin i kommunen och den var inte lika dyster som förra gången, men det pekar på ett underskott på ca 26 miljoner. Till detta ska förra årets 7 milj. läggas så det är dryga 30 miljoner som ska tas tillbaka.

Dagens stora fråga, en ev. nedläggning av skolan i Latikberg diskuterades långe och väl i gruppen då vi inte är helt överens. Men det ges och tas och det är högt i tak.

Kl 10:00 blev det dags att inta sittplatserna uppe på Folkets hus och dagens punkter på ärendelistan kunde börja att betas av.

Latikberg börjades att diskuteras, men det blev ett avbrott innan det blev information från Region Västerbotten och lunch.

Debatten fortsatte efter lunch och enligt mig framkom inget nytt och efter en ajournering och slutligen en votering blev beslutet att lägga ned skolan i Latikberg med röstsiffrorna 15 för och 12 emot.

Nästa punkt att generera en del diskussioner är frågan om ett sk trygghetsboende i Centrumhuset (gamla polishuset). Tanken är att via VIBO förvärva huset för att fylla ett behov av lokaler som kommunen har främst inom sociala för äldre och handikappomsorgen, men även för språkintroduktion inom gymnasieskolan.

Ett tredje område som diskuterades och debatterades var inlösen av pensionsrätter.

Kort beskrivet kan det beskrivas med att kommunen årligen betalar ut pensioner årligen till de födda före 1998. Detta belastar kommunens driftbudget. Nu löser kommunen in ett antal årgångar (1938 – 1940, och 1948-50, dvs 6 årskullar) till det fasta priset av 20 miljoner. Dessa pengar tas av kommunens fonderade pensionspengar. Med detta förfarande sänker man driftskostnaderna med ca 1, 5 miljoner årligen. Det ska sedan utredas om fler årskullar ska lösas in framgent.

Vilka är då mina reflektioner av detta mitt första kommunfullmäktige?

Då det gäller Latikberg är det en mångfacetterad fråga som är väldigt komplex, men liksom på gruppmötet blev den ordentligt diskuterad ur en mångd olika perspektiv.

Jag reagerade dock på ett radioinslag där det sas i stil med att ”man kunde inte tvinga flyktingbarn till att gå skola i Latikberg, men att det gick att tvinga barn i Latikberg att gå skola i tätorten. Det är inte frågan om att tvinga. Det är frågan om att föräldrar har rätt att välja var man vill sätta sina barn i skolan.

Vidare sägs det att det parti som vill främja landsbygdsutveckling högt ”har vaskat fram alla tänkbara argument för att rädda skolan”. Mig veterligen sov jag inget under detta möte och undrar om jag och radioreportern var på samma möte. Det tycktes en hel del, men inte kan då jag påstå att det var några hållbara argument. Än mindre kom det några alternativ till besparingar eller finansieringsförslag.

Sist en kommentar om att det var ”främst” socialdemokraterna som velat lägga ned skolan i Latikberg. Hm? Vänstern, moderaterna och en kristdemokrat var med på tåget och om nu någon trodde att detta var ett försök till urskuldande så trodde hen fel.  Jag anser att dessa tillsammans med Socialdemokraterna visat på beslutsamhet och ansvarstagande i en väldigt svår ekonomiska situation.

Men frågan är om det är till att få ihop en ”radioanka”…

Att prata om vinnare eller förlorare denna dag vill jag inte, men jag har hela tiden hävdat att jag tror att östra delen har sin tid framför sig och att Latikberg med omnejd inte står och faller med detta även om det nu kan kännas så.

Detta blev ett långt inlägg och jag återkommer om mer i detta.

6 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Vad man vill är inte alltid detsamma som vad man kan eller måste.
    Den som följde med dagens debatt bör inte ha några svårigheter att sortera ut vilka argument som är hållbara och vilka som är att betrakta som fagra önskningar eller rent populistiskt snömos.
    Jag som gruppledare för KD har haft två på varandra styrelsemöten i partiet, där alla tänkbara aspekter vägts och jag anser det vara min förbaskade skyldighet att stå upp för det som är både styrelsemajoritetens och min personliga övertygelse om det rätta.

    Att det råkade sammanfalla med socialdemokraternas, vänsterna och moderaternas hållning, bekymrar mig mindre, än om jag skulle svikit vad som beslutats i min partistyrelse.

    Jag tror att framtiden kommer att göra väldigt tydligt att det var ett klokt och väl avvägt beslut vi tog idag, i synnerhet som betydligt tuffare beslut stundar efter nyår, allt i syfte att rädda så mycket som möjligt av de byskolor som annars ligger i farozonen.

    Som nog även du Magnus nu måste inse faller ert snack om mig som ”sossehatare” och andra anklagelser på eget grepp, då jag utgår ifrån sak och inte person, till och med i ett fall som du själv.
    Jag klarar av utan problem av att förhandla med vem som helst, så länge det gäller saken och inte blandas upp med personligt agg.

    Jag är nöjd med vad vi åstadkommit idag och förväntar mig en respektabel atmosfär inför den stora uppgift som väntar och som kräver att vi samverkar, om vi ska kunna rädda kommunen från ekonomisk ruin. Vi behöver inte krusa eller undertrycks rena missgrepp, i något missriktat uttryck för respekt. Jag kan utan besvär samverka med motståndare så länge det leder framåt mot ett mål alla har nytta av. Värre blir det om personlig prestige och utagerande tillåts få företräde. Där har du kanske en del att lära av dina äldre partikollegor; eller vad tror du själv?

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Göran!
      Alla har vi kommunens bästa för ögonen. Det hyser jag inget tvivel om. Det är vägen som skiljer oss åt.
      Men det är som sagt kärva tider och då krävs en del tuffa beslut och du följer din lagda linje och det ska du ha kredit för. Sedan ids jag inte lägga mig i era interna diskussioner inom KD. Dom sköter ni bäst själva.
      Jag ska vara ärlig då jag skriver att jag inte riktigt förstår din sista fråga, men alla kör vi våra race och det ger varierat resultat. Ibland vinner man, ibland förlorar man. Och ibland blir det en kompromiss. Så är det för mig iaf. Thats life!
      Ha det gott!

  2. the brodd

    Tack för Ditt/Dina inlägg.
    Med substans och sansat språk/återgivning har Du den blogg man orkar återkomma till. Tack och God Jul.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      God morgon Brodd!
      Det värmer att höra och jag tar det som en förtida julklapp!
      Ha det gott!

  3. Åsa Össbo

    Hej, jag vet ”faktiskt” inte heller om ni socialdemokrater har möte under ”grupptiden” ifall jag inte går och tittar efter i de rum som är bokade men jag kan åtminstone läsa längst ned på första sidan av kungörelsen att S, V och BB ska ha möte under den tiden (kl. 8-10). Alltsedan detta KFMs kungörelse existerar nämligen också Politiskt Alternativ på den listan över partier som har möten. Även om vi innan dess alltid haft möten under den tiden och rum bokade för mötet.
    Så, vad menar du egentligen med din ”fråga” – det kan uppfattas som ett misstänkliggörande, att PA inte är där och att vi inte gör det vi ska? Varför skriver du om det i en blogg? Varför frågar du inte någon av oss på plats om du är osäker?

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Åsa!
      Jag vill berätta för mina läsare hur vi jobbar och eftersom det politiska landskapet ser ut som det gör där ni i PA inte befinner er i vare sig vårt eller den borgerliga alliansens ”läger ”skrev jag så här. Om du eller någon annan uppfattat det på något annat sätt ber jag om ursäkt för det.
      Och JA, jag skriver mina tankar och funderingar på bloggen. Ofta på väg hem från Vilhelmina då jag har dryga timmen på mig att i lugn och ro fundera.
      Jag hoppas du är nöjd med det svaret.
      Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.