Desinformation

Ikväll satt jag och tittade på Aktuellt och deras inslag ”Utblick” (ca 31:50 in i programmet) var ett intressant inslag om desinformation. Något som florerar på alla håll och kanter ute i media, främst på sociala medier.

Kort går det ut på att det finns ett ”behov” bland en del folk av en alternativ bild av samhället och händelser än vad de etablerade medierna ger. Någon utnyttjar detta faktum och tillgodoser ”behovet” samt smyger in sina egna budskap och propaganda i inslagen. Man erbjuder en ”alternativ story” en det som etablerade medier ger och presenterar ”sanningen”.

Ryska TV-kanalen Sputnik ges som ett exempel på en TV-kanal som ger en ”alternativ” bild.

Viralgranskaren (tidningen Metro) kan man läsa om både det ena och andra. Bla ett IKEA-bord som utformats som ett hakkors och har sitt ursprung i Italien. Undrar om det är någon som velat svärta ned Kamprad pga hans förflutna som aktiv nazist under kriget?

Under hösten med den flyktingvåg och krig och terror som varit har både Jihadister och våra högerextrema hatare använt denna metod att mata sina anhängare med ”sanningar” . Allt för att få sprida sina vidriga budskap. Om man sedan kan lansera en konspirationsteori a la PK så får dom full pott.

Då det gäller bilder kan man gå in på denna sida där du får tips på hur du granskar bilders äkthet.

Sist men inte minst: Har du inte kollat upp det du läser och ska sprida det vidare? Kolla upp det och sluta sprida vad skit som helst.

Till sist lite fest och glam!

I MORGON TORSDAG HAR VI STOR JULFEST PÅ SKOLAN I SAXNÄS KL 18:00. ALLA ÄR VARMT VÄLKOMNA!

 

 

Etiketter:

6 kommentarer

  1. E Abrahamsson

    Öhh, jag måste fråga vilken grupp vänder du dig till? Inte en gammal farbror som mig va? Själv är jag dödligt less på allt vad twitter, instagram och allt övrigt dit hörande. Det kallar jag skit. Jag lever i en verklig värld, inte någon cyberfantasi där de flesta av våra yngre befinner sig, ja även äldre tycks försöka hänga med också.
    Politiken har blivit en enda smet, med tjatter och kvitter/twitter, när kommer folk till verkligheten igen. Jag tycker internet är förträffligt om också vettiga människor kan få en syl i vädret. Den gamla goda tiden verkar vara svunnen. Många människor har svårt klara vardagen av olika orsaker. Vem fan bryr sig om det?

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Edor!
      Jo nog kan jag hålla med om att det i mångt och mycket är en fantasivärld, men den finns och verkar ha kommit för att stanna. Vad jag tycker är tragiskt med detta snabba flöde av information/fakta/tyckande/fantasier är att det går ruskigt snabbt och i sin snabbhet verkar en del ha svårt att hejda sig, tänka till och fundera innan man sänder/delar något. Och då blir det knas, medvetet eller omedvetet.

      Den ”desinformation” jag kommer i kontakt med är via bloggar och Facebook och det flödar av allehanda sanningar i bägge. Men oavsett medium är det ju så att man måste ta på sig de källkritiska glasögonen då man tar in information eller sprider ngt vidare anser jag. Och det gäller ALLA medier.

      Jag har skrivit om detta tidigare att som lärare i skolan har vi höga krav på dagens elever då det gäller källkritik. Det borde även gälla i vardagslivet och vuxengenerationen.

      Även det sista håller jag med dig om, och jag undrar om det inte för många skulle vara bra att få vila från allt vad datorer, plattor och smarta telefoner innebär och hellre försöka komma ut och socialisera öga mot öga.

    • Fredrik

      Smaken år som baken, instagram å bloggande är väl rätt så likt? Själv tycker jag e abrahamsson verkar tillbringa en hel del tid i cyberfantasin med.

      • E Abrahamsson

        Jag får väl säga som Ingemar Stenmark: Det är inte lönt förklara för den som ändå inte förstår. Krya på dig!

        • Fredrik

          Stenmark sa även De ä bar å åk. Bakåtsträvare brukar sällan bli framgångsrika 🙂 god jul från fantasin

          • E Abrahamsson

            God Jul på dig själv Fredrik. Kalla mig gärna ”mossig”, jag trivs med det. Jag är segerviss och tror på en förändring på hur man använder Internet i alla dess former. Det finns både en bra och en dålig sida, det är den dåliga sidan jag vill åt. Se på de här som halshugger människor, sprider skräck och terror. Vad använder de sig av?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.