Att visa vägen för de yngre

Igår hade vi den traditionsenliga julfesten på skolan i Saxnäs.

Sisat tiden har det tränats på julsånger, pjäser och danser för allt vad tygen håller och nu fick våra elever visa upp alla sina talanger och årets julfest var inget undantag då det gäller duktiga elever.

Det började med ett luciatåg där nästan hela skolan deltog. Mycket imponernade.

Sedan blev det pjäser, sång, spel och sketcher i närmare en och en halv timme. Som vanligt är det våra äldsta elever som håller i det hela som presentatörer och scenarbete och det gör det med den äran.

Att jämföra de olika årens uppträdanden är svårt, och det har jag inte tänkt göra, men de höll mycket hög klass, men jag skulle ändå vilja framhålla ett par saker som jag tycker sticker ut lite grann och har betydelse.

Förutom klassernas olika pjäser hade vi ett antal soloframträdanden av såväl yngre som äldre elever. Två olika pianospel av en kille och en tjej, ett uppträdande av två tjejer med sång och piano. Sist hade vi en bejublad dans av ett tre stycken killar i 9:an.

Att som mellanstadieelev kliva upp ENSAM på en scen och framföra ett nummer inför ett hundratal i publiken, släkt och vänner är stort. Varje elev växer vid varje framträdande, men med ett soloframträdande lär det vara med ytterligare ett par cm. Att sedan med tilltagande ålder fortsätta med detta är större.

Att som gossarna i 9:an, visserligen i sin julpjäs, ställa sig upp och dansa visar även det på ett mod som jag beundrar. I den åldern kan sådana saker vara känsliga.

Tillsammans visar alla dessa barn vägen för framtida och yngre elever och fungerar som modeller och förebilder. Kan dom så kan jag.

Alla klasser hade gjort i ordning sina klassrum med utställningar på sådant som man arbetat med under höstterminen och det snurrade filmer och bildspel från höstens fjällveckor.

Fika som föräldrarna ställ i ordning väntade, fiskdamm och lotteri och allmänt mingel väntade och sedan var kvällens succé ett faktum.

Jag (och jag vet att mina kollegor samstämmer) vill tacka främst barnen, men sedan alla föräldrar, släkt och vänner för både hjälp och deltagande.

Sist hörde jag om att kvällen dragit in ca 5000 kr till nästa skolresa och nu på morgonen har ”Saxnäs skolas spargris” dragit in 1275 kr till musikhjälpen.

Nu idag fredag blir det pysseldag och själv ska jag vara på en utestation med en kollega.

Ha det gott allihop!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.