Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.

Efter att ha legat ute i fjället i helgen så återkommer jag styrkt till kropp och själ.

Vill börja med att säga att bloggen med ”En fjällbos funderingar” fortsätter att leva vidare på samma plats som den alltid har funnits på. Vad vi däremot har startat upp är en Facebooksida för Kultsjödalens S-förening. Allt för att få komma närmare medborgarna. Tanken är att vi ska få ett levande forum där vi kan lufta åsikter hur vi kan jobba för vår kära dalgång och även Vilhelmina kommun. Det om detta.

Det har/kommer att bli ett evigt rännande då jag hämtade äldstjänta i torsdags kväll nere på Plass´n, hämtade yngstjänta som varit på konfaläsning i Söndag. Och imorgon drar jag ned för två dagar av politik. Mina CO2-avtryck börjar bli väl stora.

På väg ned till Villis idag satt jag dock och lyssnade på radion då jag kom på att jag läste om (och debatterade) de olika skatter som nu är i fokus.

Till en början så höjs skatten för dig med inkomster över 37 000/månaden. Med hur mycket vet jag inte men det var ett ”löfte” som infriades.

Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov” är en princip som bl.a socialdemokraterna hyllar och jag tycker att om man nu har problem med denna skattehöjning, oavsett om man ”drabbas” av den eller inte kan glädja sig åt att det även sänks skatter nu.

Pensionärerna är de som står i andra änden och nu får de lägre pensionärsskatt i ett första steg. De med pensioner upp till 20 000 kr/mån får sänkt skatt. Jag passade på att fråga min mor (som man nog kan klassa in i de med de lägre pensionerna) och hon berättade att hon fått ett par hundralappar MER i pension. Inte mycket tyckte hon, men det var åt rätt håll och mer till än från.

För den som gillar att jämföra kan ni gå in på denna sida, SPF och deras pensionsskattekalkylator och titta på skillnaden mellan en arbetande och pensionärs månadsinkomst och hur mycket MER en pensionär betalar i skatt på samma månadsinkomst. Nu ska denna orättvisa som uppkom med alliansens jobbskatteavdrag bort och nu togs första steget av de rödgröna.

Nu blir det morsan och 1,3 miljoner andra pensionärer som får skattesänkningar medans några hundra tusen höginkomsttagare får en skattehöjning. Och det tycker jag är pensionärerna väl unt även om det kan tyckas vara lite.

7 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Jag tillhör de du kallar vinnare med en ökad pension om ca 3600/år.
    Ändå funderar jag över när pensionsfonderna ska få tillbaka alla de miljarder Göran Persson:s (S)-ledda regering ”lånade” till att hjälpa svenska bankerna?
    Slapp jag en inkompetent regering vore jag dock beredd att avstå den ynka ökning jag nu erhållit.
    Att först stjäla storkovan och sedan spilla tillbaks småsmulorna, må imponera på de redan troende, men inte på mig.

  2. E Abrahamsson

    Tyvärr stämmer inte den här uträkningen för alla pensionärer. Jag är förstagångspensionär och på det belopp som kalkylatorn visar vad jag skulle erlägga i skatt måste jag plussa på 1000 spänn. Först nästa år är det ”min tur”.
    Det ligger visst i pensionsuppgörelsen (sedan förra regeringen) för att få människor jobba längre. Jag är i den situation jag har inte så mycket välja mellan. Det blir till att bita i det sura äpplet. Men nog är det faan!

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Edor!
      Ja det verkar vara ”naturlagar” att den som har lite ständigt ska få bita i sura äpplen och den som är i motsatt position ska få tälja guld med smörkniv.
      Ha det gott och god natt.
      I morgon blir det politik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.