Vem borde vi vara rädd för?

I veckan dundrade den svenske arméchefen ut att Sverige kan vara i krig inom tre år och nu till att förbereda sig på det värsta.

Att det är Putin och ryssen man är rädd för råder det ingen tvekan om och bland borgerliga försvarspolitiker så ska nu försvarsbeslut rivas upp och nya tas. Om man kunde gå med i NATO i morgon skulle jag tro att de skulle skriva på vad som helst för att omslutas i denna kallakrigetpakt.

Men visst är det onekligen så att det inte är bra med det vapenskrammel som nu hörs från öst. Och inte blir det bättre av Ukrainakrisen heller. Ryssen rustar och frågan är vad Putin har i tankarna?

Men vad många verkar glömma är att ryssarna sedan murens och Sovjetunionens fall haft en militär på dekis. Allt har blivit hopplöst föråldrat, men nu med oljans hjälp (alltid denna olja) har man pengar att börja rusta upp sin militär. Allt för att komma ikapp de länder som INTE varit på dekis. Dvs större delen av Europa och framförallt USA. Denna militära koloss, alla kategorier. Ingen är ens i närheten av vad de lägger ut på militären. Där är ryssarna först på 3:e plats (och ettan USA lägger ut ca 7-8 ggr mer pengar på sin militär). Listan i sig är dyster då man kan fundera på vad alla dessa pengar inte skulle kunna göra bättre än rusta militär runt vårt jordklot.

Att de (ryssarna) blev lovade under 90-talet att NATO inte skulle utvidgas österut mot ryssarnas gränser har nu de senaste årens medlemskap av forna öststatsländers gett dem kalla kårar. NATO är inget de vill ha i sin bakgård och nu drar man åt sig öronen. Och det är kanske inte så konstigt. Alla som har några år på nacken minns vad Jänkarna var i stånd till för att hindra Sovjetiska missiler på Kuba. Då var vi på randen till världskrig för att USA ville hålla sin bakgård ren.

Som tur är verkar fortfarande det svenska folket ha behållit sitt förnuft och säger NEJ till ett svenskt NATO-medlemskap.

Att sedan USA far jorden runt och letar ”smoking guns” ledde dem bl.a till Irak och ett ”litet krig” som vi nu i efterdyningarna får skörda i form av terror och elände.

Som lök på laxen har nu den ena efter andra stollen anmält sig till det amerikanska presidentämbetet och även överbefälhavare för den amerikanska krigsmaskinen. Och som det inte är nog med Trump allena så är han nu ”välsignad” av den kristna högerns Sarah Palin??? Och om man nu inte tycker att det är nog så seglar Ted Cruz upp med sina ”bombmattor” över Syrien och flytt av den amerikanska ambassaden till Jerusalem. De verkar tävla om vem som kan vara värst.

Någon av dessa stollar kan till hösten vara den som bestämmer över den amerikanska bombknappen.

Herregud. Inte för att Putin verkar vara någon mysgosse, men är det honom och ryssen vi ska vara rädd för i detta läge?

14 kommentarer

  1. Stefan Rådström

    Ja, Putin är för närvarande ett större hot mot freden i vårt närområde än USA, och även för världsfreden själv. Ifall Trump (eller Cruz) blir USA:s president, vilket är långt ifrån säkert, kan det förstås bli ännu värre. I dagsläget är dock den Fan som ska målas på väggen Vladimir Putin.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Stefan!
      Jag håller med dig att Putin är ett hot inom vårt närområde, men samtidigt ser jag deras skrammel som ett sätt att visa att de finns och skicka signaler till kanske inte främst oss. Precis som andra stormakter skramlar de med vapnen och visar sig potenta. Läste nu om USA som skickat ett krigsfartyg till några asiatiska öar som det tvistas om. Och mig veterligen har de inget eget territorium att bevaka där. Skrammel, skrammel…

      Och detta var inget inlägg huruvida den ene är bättre än den andre och absolut ingen tävlan om vem som offrat mest soldater på slagfältet. Jag vill ha en mer nyanserad debatt där jag tycker att det den senaste tiden varit mycket fokus på vad ryssen gör och krigshetsare och militarister i sitt återtåg hela tiden för resonemang som bara leder mot samma slutsats: Vi måste ansluta oss till NATO.

      Och då du talar om dagsläget. HM?? Det är presidentval i USA TILL HÖSTEN! Och där pratar vi inte om killar som är ett hot mot Sverige. Där pratar vi om dem som kan sätta hela världen i brand…

      • Stefan Rådström

        Magnus, Putin är just nu ett större hot eftersom den ideologi han arbetar för är av allt att döma apokalyptisk (precis som Daesh – skillnaden är förstås att Putin sitter på enorma mängder kärnvapen). Och ja, USA har val till hösten, och Trump är en grotesk tokfan, och så även Cruz. Men det är långtifrån säkert att någon av dem kommer att bli valda eller i slutänden ens kommer att ha blivit republikanernas presidentkandidat, även om de får oproportionerligt mycket mediabevakning – mycket tack vare sina stolleuttalanden. Det fina med demokratin i USA, hur otillräcklig den än är, är att ingenting är avgjort på förhand – ty i slutänden är det ändå väljarna som bestämmer. Så är det inte i Ryssland.

        Sverige har att välja på två saker – att ha en egen armé eller någon annans. Eftersom det svenska försvaret är så gott som obefintligt och förefaller att tvingas vara så under överskådlig tid, finns det all anledning att diskutera vad alternativet till ett eget starkt försvar bör vara. Det behöver förstås inte vara just NATO, men det är förbaskat svårt att se några andra alternativ.

        • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

          Jag blir ju en smula undrande då du drar ett likhetstecken mellan IS och Putin? Men du får nog utveckla vad du menar med att Putins ideologi är ”apokalyptisk” för det resonemanget förstår jag inte.

  2. Göran Jonzon

    Det är alltid tacksamt att angripa den starkaste, åtminstone så länge man kan göra det i skydd av den yttrandefrihet som skyddas av samme starkaste !
    Hur skulle vår frihet sett ut utan alla de miljoner unga amerikanska och engelska soldaters liv som offrats för att vi ska få behålla vårt öppna samhällsskick, tror du Amgnus?
    I kraftfältet mellan Stalin och Hitler tackar jag USA för deras insats att avstyra att vi hamnat under någon av dessa diktaturer, vilket vore den troligaste utvecklingen utan USA:s inblandning.
    Men demokratin måste försvaras varje dag och hela tiden dyker det upp nya rörelser med radikala undertexter. Nu har vi förutom den gamla kommunismen även fårr en ny muslimskt grundlagd rörelse med för oss helt bisarra krav på ny samhällsordning.
    Nog sjutton behöver vi se till att bibehålla ett militärt övertag för att hålla diktaturerna borta från vår tröskel.
    Själv tycker jag Sverige borde gå samman med någon större västnation för att utveckla ett modernt försvar baserat på obemannad robotarmé och luftherravälde genom den mycket biliigare drönarteknologin. Insekstsliknande markrobotar är både biliiga att framställa och mycket svåra att bekämpa och fjärrstyrda kommer de att utgöra framtidens försvar. Frågan är bara vilka som är först med att utveckla teknologin till fulländning?
    NATO vore en samverkanspartner, men jag såge lika gärna att stater som Tyskland och Frankrike stod som allierade liksom givetvis England, men hur som helst skulle vi likväl hamna i NATO, så vi har knappast så mycket annat att välja på.

  3. Eva

    Magnus! Jag har mer sansen för ditt resonemang. Stefan Rådström ble för abstrakt och högtravande,kanske var det meningen! Men och sammanligne Putin med Daesh, det var väl och ta i,eller för och slræmme folk! Gokveld!

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Eva!
      Jag tycker inte att något vapenskrammel är bra oavsett om det är Putin eller vem annars. Men i dessa tider är det svårt att veta vad som är sant eller inte. Försvarsdebatten i Sverige bygger nu mycket på att skrämma in folket i NATO och det tycker jag är fel. Och det räcker med att läsa de kommentarer jag fått så ser man vilka som är aktiva. Antagligen anser man att jag är naiv och inte vill se hur det ser ut, men det kan jag ta. Jag anser också att vi ska bygga en trygg värld med helt andra medel än de militära.
      Hela vår värld verkar just nu snurra mot ett hårdare klimat (både bildligt och bokstavligt) och det skyller jag på de orättvisor och klyftor som bara blir djupare och djupare.
      För en politik som motverkar dessa och vi får en tryggare och bättre värld, både här hemma och i vår omvärld!
      Eftersom jag läser ditt mail nu på morgonen önskar jag dig en god morgon!
      Ha det gott!

  4. Tarja Eliasson

    Hej Magnus!

    I alla fall jag är rädd för Putin efter att ha sett en dokumentär om honom i TV4. Han har en otroligt stor förmögenhet som döljs genom bulvaner och annat. Han äger ett palats (vid var det kanske Svarta havet?) som är som en enorm ointaglig borg. Putin hade visst tänkt gå över till näringslivet en gång men insåg att då kan det avslöjas jättemycket om honom t ex hur han skapat sina enorma tillgångar.

    Kontentan eller slutsatsen var att Putin har bara ett val att klamra sig fast vid makten så länge det går eller blir eventuellt mördad. Han verkar dessutom ha storhetsvansinne och det är ju inte så konstigt om hans enda val är att vara kvar vid makten tills döden skiljer honom och makten åt.
    Han vill väl sätta sitt avtryck för eftervärlden som många andra ”stora män” som helst vill bli odödliga. Finlands före detta president Urho Kekkonen uttalade att ”NÄSTAN alla dör”. Urho Kekkonen tillhörde inte gruppen ”nästan”, även han dog.

    Putin känns som vårt största och närmaste hot. Nu kom det ju också fram i dagarna att Ryssland 2013 övat kärnavapenattack mot Sverige i närheten av Gotland. Inte bra den här utvecklingen!
    Rysskräcken är tillbaka!

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Tarja!
      Ja det är ingen bra utveckling och ja, nog är rysskräcken tillbaka.
      Jag är inte heller förvånad över att det skulle vara pengar och makt inblandad då det gäller Putin. Men ärligt talat: Är han ensam om det?

      Då det gäller vad ryssar övat mot Sverige är jag inte heller förvånad och tror inte att de är något annorlunda än några andra. Alla har sina scenarios och jag tycker att denna ryska övning även borde väcka tanken på att det kanske är utifrån att man från rysk sida anser att Sverige kommer att finnas på NATO-sidan? Med andra ord ett argument för att INTE ansluta sig till NATO.

      Grejen är den att vi sköljs över med information och propaganda och vi har en tendens att hela tiden lägga in våra värderingar i vad som är bra och dåligt. Och i den debatt som nu förs är det en slagsida som jag tycker går ut på vad vi ska göra: Ansluta oss till NATO.

      Vi har och ska söka oss samarbeten i vårt närområde, och där tycker jag att den röd/gröna regeringen jobbar bra med att hävda vårt oberoende och neutralitet. Det är min hållning också.
      Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.