Nog är det väl själva….

Som om det inte var nog med Kommunal!

Nu är det Arlas tur att stå i skamvrån tycks det, och denna gång är det UG (Uppdrag Granskning) som stått för den grävande journalistiken (PK-media :-)).

Middagar, sprit, presenter och lyx runt ledningen och de högsta cheferna inom  Arla. Detta serverat till undergångstoner för den svenske mjölkbonden och där mjölkgård efter mjölkgård läggs ned. Och trots att Arlas ledning dyrt och heligt ”vänt på varenda krona” fortsätter denna slösarkultur där böndernas pengar används precis som om de vore deras egna.

Redan innan programmet började ”pudlandet” där Arlas VD går ut i en debattartikel i Dagens Industri då han får tillgång till programmets frågor till honom. Det ska bli intressant att se vad det skylls på nu av berörda inom Arlas ledning och vad bönderna säger?

Och vad ska alla belackare säga nu när det inte är det inte går att skylla på den  ”facklig kultur”?

Arlamjölken har surnat!

10 kommentarer

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Lisbet!
      Ja och i dessa sammanhang med IOK, UEFA och FIFA känns kommunal och Arla som rena korpserien och amatörer. Hå hå ja ja….

  1. Tarja Eliasson

    Tyvärr är detta ett samhällsfenomen som förekommer lite varstans, t ex har förekommit hos Röda Korset för att nämna ett exempel. Det verkar som att ju högre poster, mer makt och höga löner bidrar till en girighet som inte är av denna världen. De som har råd att betala för sig blir ännu girigare. Antagligen tror dem också att de är immuna mot oegentligheter för de är så ”högt” uppsatta och därmed ”oantastliga”. Jag tror att många får ”smak” för det ”glamorösa livet” när det kommit sig upp en bit. De tappar fotfästet och glömmer eller bryr sig inte ett dugg om hur vanligt folk har det. Känns som att de tappar moralen, etiken och samvetet, allt på en gång. När någon annan betalar kan man leva vidlyftigt och slösa med andras pengar. ÄCKLIGT är bara förnamnet.

  2. Göran Jonzon

    Men vad sysslar revisorerna med?
    Lägger de all sin tid att följa upp målstyrning, kvalitetssäkring och systemrevisioner, än det sedvanliga gamla beprövade stickprovandet på enskilda verifikat?
    Det verkar som att alla nu ska glassa och göra sig lite märkvärdiga trendnissar, istället för att göra det är revisorns fotarbete?

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Göran!
      Ja nog kan man fråga sig vad revisorerna gör, men grundproblemet ligger nog på inställningen och den moraliska kompassen bland den styrande eliten.

  3. Ann-Sofie Gavelin

    Hej Magnus!

    Hurra, nu for skamkänslan sin kos! Den som jag dragits med ett bra tag. Jag har känt mig väldigt osäker på Arla. Jag tog fel smör p g a att deras omslag såg likadant ut som Norrmejeriers bakom glasdörrarna. Bara lite grönare, upptäckte jag först när jag var hemma. Likaså med osten. Det stod Danmark med pytteliten text. mm. Så mötte jag den ene efter den andre, som gjort samma misstag med stor besvikelse och otrygghet. Jag är med i Coop medlemspanel, där jag ett par gånger bett min lokala Konsumbutik sluta med Arla och istället satsa stort på Norrmejerier. När jag sedan berättat att jag gjort det, så har det sagts: ”Men varför? Det är ju våra bönder!” Oj så jag har skämts!!

    Så kom en enkät: ”Kan du tänka dig att betala mer för mjölken, så att bönderna får mera betalt?” Naturligtvis blev svaret JA. Jag kollade stapeln för alla svar och de flesta hade svarat JA. Så höjdes mjölkpriset för oss konsumenter. MEN SÄNKTES till Bönderna!!!

    I övrigt så handlar det nog om ett egendomligt och svårförståeligt och egentligen tragiskt fenomen, som det vore bra om det ginge att utforska. Så att den som inte vill följa med i den strömmen hade en chans att värja sig emot, i denna hektiska tid. Allt sitter som bekant i huvudet. Min tanke, förenklad, kring mina erfarenheter är, att personer förmögna på pengar planterar i sitt huvud att de är fattiga och slipper därmed dåligt samvete. Till skillnad emot dem som är rädda för att inte göra rätt för sig och som rättar munnen efter matsäcken. Inte vill vara skyldig någon. Och som gläds när de lyckats få till det som de vill unna sig. Och till skillnad mot mellangruppen som har någorlunda bra ställt, som ibland motvilligt betalar för sig, men ändå gör det. Det har hänt att jag velat retas, när man varit i sammanhang där man kunnat ta för sig och fått välja om man velat betala eller inte. Då har ja slängt ur mig: ”Men att du ids”. Och fått svaret: ”Du är dum om du inte tar för dig då det är gratis”. Och jag har svarat: ”Ingenting är gratis”. Varför är det så? Vad är gratis? Hur kan det vara det?
    Jag gillar inte att det samlas pengar i stora högar, som t o m bara en enda person kan ta med sig. Som t.ex. Allmänna arvsfonden för ett antal år sedan. Sedan så tystas allt ner snabbt och går ej att användas i avskräckande exempel. Det stör mig, att vi bara kan göra konstateranden och inget handgripligt.
    Ha en fin helg hälsning från Seattle och Ann-Sofie

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Ann – Sofie!
      Jag läste nu att COOP skulle säga upp avtalet med Arla och nu blir det bara Norrmejerier i kyldiskarna. Jag hoppas att det främjar ”våra” bönder och kommer dem till godo. Det är dem väl unt.
      Jo nog kan den ”stora” massan göra saker, men gör dom det?
      Jag brukar säga att de som kan styra denna ”stora” massa är den som kan åstadkomma saker. Men det är lättare sagt än gjort.
      Folk klagar på bankerna och alla råder en att byta bank, men gör folk det? Nordea är en stor bankdrake och jag skulle vilja påstå har j-vligt dåliga villkor för en fattig småsparare, men har ändå flest småsparare? De gör miljardvinster på att folk är för lata för att byta bank.
      Ha det gott på andra sidan pölen du med.

  4. Ann-Sofie Gavelin

    Hej igen Magnus!
    Tack! Oj, är det verkligen sant att Coop satsar på Norrmejerier? Nu får jag nästan lite dåligt samvete. Buh…. Liksom när jag sa till Röda korset på skarpen att sluta med sin ojusta reklam för att samla in pengar, som VD:n med nyputsade skorna bara la rabarber på. De röda kuverten med texten: ÄR DU MED MÄNNISKA! Många är medmänniskor. Dom bad om ursäkt och slutade.

    Likaså sa jag till Rädda Barnen att sluta med reklamsnuttarna på TV:n om den skeva bilden av fattiga barn. Allt för att få folk att betala pengar till dem. Hur kan man säga till barn att de är fattiga, då det inte existerar i deras värld? Att tidigt lära barn att tänka i pengar istället för att identifiera sina förmågor och utveckla dem?
    Trots att jag födde upp 3 flickor på halvtids sjukvårdbiträdesinkomst, utan bidrag från barnafader eller socialen och med beg. kläder från 5 leverantörer, utan att kunna spara något, utan lördagsgodis= hela tänder, utan veckopeng, skridskor, skidor mm så var vi inte fattiga! Vad är fattigdom? Ändå så har barna höga positioner på stora företag utomlands. Det finns chans för alla, om dom får utvecklas och slippa bära på vuxnas eländen! Rädda Barnen slutade direkt med reklamen och bad väl också om ursäkt tror jag. Har det i mailen. Sedan åkte dom väl fast för förskingring? Var det Uppdrag Granskning?
    Jag frågade en förespråkare av fattiga barn, hur de kunde säga om barn är fattiga. ”Jo för att dom ligger under normen”! Vilken/vems norm? Den finns det inte bara en av, då den är helt individuell.

    Man ska nog inte samla pengar i högar som endast en enda kan plocka åt sig.

    Det är ju kul om man kan se att man som enskild kan få vara med och påverka. Har ens klagan inte haft betydelse, så kan man ändå få känna att man verit rätt ute?

    Jo men precis! Det är vi, som spenderar våra pengar, som banker m fl är beroende av, som har makten. Istället för att tänka till och agera mot det vi tycker är eländigt, så är det lättsammare att klaga. Vi är för rika. Jag var i ett sammanhang, där vi diskuterade och ventilerade allt missnöje med borttagandet av kontanterna. Om det skulle fyllas i blanketten med ansökan till Loomis, som man fått av banken. Alla uttryckte missnöje. Jag föreslog:”När vi får våra löningar så tar vi genast ut dem och handlar kontant ett tag framöver”. Svaret jag fick var: ”Nej men det är så bekvämt att handla med kortet”. Så körs det med skrämselpropagandan som vi köper rakt av. Rånrisken. I Norge och USA upplever jag icke den rädslan.
    Ursäkta att det blev långt, men jag har så litet att göra hahah…
    Ha en fin vecka

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Ann-Sofie!
      Ja nog är det så att vår egna bekvämlighet kommer före många gånger. Men sedan sitter vi och gnäller…
      Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.