Personalkooperativ

Mattias X Lundberg skänker bort nästan halva sin del av den miljonkoncern med företag som han driver.

Och vad ska man tro om detta?

Ja själv hävdar han att det är modernt sätt att tänka delaktighet i den vinst företagen är tänkta att göra. Och visst måste motivationen öka om du känner dig delaktig i något, och vet att det du gör genererar en vinst som i slutänden blir till en slant som du själv får ta del av. Det skapar ett driv för det gemensamma. Inget konstigt med det och onekligen intressant.

Detta med personalkooperativ eller personaldelägande är inget nytt, men ett intressant fenomen över hur man kan göra sina medarbetare delaktiga och ändå tjäna sig en hacka.

Ett annat sätt att dela på den vinst som görs kan vara som i  USA där filantropin är stor. Inte för att det direkt är de anställda som får del av detta, men det är ändå ett sätt att dela med sig. Bill Gates och Warren Buffet är stora välgörare och filantroper och som har skänkt enorma summor pengar till välgörenhet. Och det är lovvärt, men samtidigt ska man komma ihåg att i USA medför detta att skänka skattefördelar för filantropen. Så det jag ger med ena handen får jag tillbaka med i den andra. Hur detta förhållande mellan givande och tagande ser ut vet jag dock inte.

I Sverige började den borgerliga Alliansen med ett system för detta, där man kunde dra av gåvor till ideella organisationer, men det togs bort av den rödgröna regeringen. I grunden kan jag tycka att det inte är så konstigt att folk vill skänka bort en slant, men varför ska de ha skattelättnad för det? I detta går att diskutera länge, men det var inte tanken med mitt inlägg.

Men åter till denne X Lundberg. En känd Umeentreprenör som tjänar mycket av sina pengar inom omsorgen, men det var inte heller det jag var ute efter utan jag tycker det är intressant att han tänker på detta viset ang. de vinster hans bolag gör. Det gynnar säkert  honom ekonomiskt (men även de anställda som jobbar inom koncernen) i det långa loppet och det kanske är ett framtida sätt att fördela vinster. Vad vet jag.

Helgen har varit grådassig med snöfall och östlig vind hela helgen.

En kommentar

  1. Ann-Sofie Gavelin

    Hej Magnus.
    Jag har många gånger frågat hur det egentligen fungerar med donationerna här. Du får donera hur mycket du vill. MEN… det är bara upp till en viss summa som du får dra av på skatten. Det här görs för att stimulera givande. Det är jobb med att dra av på skatten, så en del skiter i det ibland. Små föreningar skulle inte överleva utan donationer. Det ordnas ofta lopp typ Gå, Lunka, Löp till förmån för föreningar och organisationer som exempelvis bröstcancer och prostatacancer, men mycket annat också. Man får anmäla sig att vara med. Det kostar $50 att deltaga. Man får nummerlapp och som sagt gå, lunka eller löpa. Det är oftast ett par tusen som deltar. Bagles bagare eller annan och vatten leverantörer för göra reklam för sina företag genom att skänka just en bagle och en vattenflaska till alla deltagare vid målgången. Eller annat tilltugg. Och förståss sätta upp reklampelare. Det var precis det här med donationer som jag försökte att vi skulle vara först i Inlandet/Sverige att få igång. Särskilt då jag lyckats få ihop sådana mängder donatorer.

    Jag ser att många klagar över att pensionärsklubbar/föreningsverksamheter, Pensionärsidrotts klubbar och andra i liknande har måst upphöra utöver Sverige p g a att kontanthanteringen försvunnit.

    Sådant här hör nog inte till varken borgerligt eller socialdemokratiskt utan till gemenskap och omsorg.

    Bill Gates bor här borta i Bellevue. Han är en fin man.
    Ha de
    Ann-Sofie

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.