Oberoende? Stödparti?

För ett par veckor sedan skrev jag om den diskussion och turbulens som började efter att Bengt Bergsten slutade inom Vilhelminapolitiken.

Jag skrev en hel del om hur jag såg på saken och bl.a min syn på om PA var ett oberoende parti fritt från den ideologiska höger- vänsterskalan. Jag tyckte inte det.

Jag fick ett svar av den fd. PA – politikern Tommy Streling som ansåg att jag försökte beslå läsarna med lögner och det gillade jag inte.

Nu läser jag på nytt i Göran Zas blogg , och enligt denne har att man i dagarna från PA skrivit ett brev ställt till ”ordinarie ledamöter” inom KD och börjat diskutera ett framtida samarbete och villkor med KD och Alliansen.

Jag har inga problem med att PA vill samarbeta med KD och Alliansen, men att hela tiden försöka hävda sitt oberoende likt de gjort de senaste åren tycker jag känns fel. Att de nu även börjat diskutera/villkora ett samarbete med Alliansen två år FRAMÅT i tiden och 2018 års val gör inte saken bättre.

Men osökt dyker frågan upp i mitt huvud varför man från PA skickar en skrivelse till alla ledamöter i en styrelse UTOM en, två år före valet?

Idag var Saxnäs skola på sin årliga friluftsdag upp i backarna i Klimpfjäll. Som vanligt succé och jag och alla med mig vill tacka personalen uppe i backen för sin proffsighet och ALLTID vänliga bemötande. Ett tack går även till Tina och de fabulösa hamburgarna hon grillade! Nu tar vi sportlov!

Det var fredagsfunderingen. Ha en trevlig helg allihop.

 

 

7 kommentarer

 1. Tommy Streling

  Magnus Johansson (s)

  Du skriver detta blogginlägg på S-bloggen som företrädare för S-föreningen i Kultsjödalen. Du mottager detta svar som S-politiker.

  Du skriver att du inte tycker om att beslås med lögner. Vilka lögner avser du, för nu nämner du lögner i förbifarten, som för att markera vad undertecknad beslagit dig med. Även läsarna kanske vill veta vad lögnanklagelserna från dig grundar sig på. Annars blir framkastandet bara ett misskrediterande.

  Men jag göra ett sista försök att förklara vad ”oberoende” innebär. PA är per partiprogram och valmanifest oberoende från partipolitiska ideologiska kopplingar. Sett i backspegeln ser jag inga tydliga svängar åt ”höger” eller ”vänster”. Hur ett oberoende parti, en kommunlista, ska uppnå sina mål, vilka man gått till val på, är en helt annan femma.

  Hur än en kommunlista vänder sig, i koalitionsform, krävs samarbete. Precis som Bergsten kallade sig ”oberoende”. Visst gick det utmärkt? Eller var det för att han sökte sig till ”rätt” partier? Ett parti kan beteckna sig som oberoende, men är alltid beroende av andra partier för samarbete. Enklare än så kan det inte vara.

  Efter (s) jordskredsseger 2010 fick oppositionen föga gehör ens för petitesser. Interveneringen av (s) i ledamots- och postval, grävde skyttegravar. Den animerade schismen mellan C och Fp, söndrade alliansen. Regnbågenaffären sänkte två allianspolitiker och polarisationen förstärktes. Att oppositionen samverkade var naturligt. Det gjorde aldrig PA till ett borgerligt parti, oavsett hur mycket den lögnen idisslats av vissa belackare.

  Vad S&V gjorde 2014, var att sno PA:s 3:e mandat. Ett demokratiskt svek och politiska sjöröveri, S beträdde en avgrund. När Bergstens vildeskap skulle legitimeras, kom försvarstalen från S-politiker När majoriteten fallit tungt, åter samma sak. Och PA och vissa utvalda ska sänkas och skuldbeläggas. Till vilket syfte? Att bygga upp ett förtroende för framtida samverkan ? Tyvärr upplever jag inte det, när du så fort minsta chans dyker upp hugger tag i PA och reser smutsiga frågetecken.

  Vad det gäller Jonzons ansvarslösa offentliggörande av partikommunikation, verkar du slukat betet. Om ett ärende gäller honom personligen, är han jävig, vilket måste processas på vederbörligt sätt. Olika partier har olika praxis. KD väljer sitt. Vad brevet och innehållet gäller, är detta ej för offentlig diskussion, det var riktat till KD:s styrelse och ordf.

  Du måste inse att C/KD/M/PA har en valteknisk samverkan, en förhandlad överenskommelse, vars innehåll är strikt ledamots- och postmaximerande, utan politisk inriktning. Den samverkan finns redan. Med en ny eller oklar majoritetssituation måste partiöverläggning ske. Så på vilka fakta bygger du påståendet att PA nu ska diskutera ett framtida SAMARBETE och VILLKOR med KD och Alliansen?

  ”Att de nu även börjat diskutera/villkora ett samarbete med Alliansen två år FRAMÅT i tiden och 2018 års val gör inte saken bättre.” Vad vet du om detta Magnus Johansson, för inte försöker du väl nu beslå Politiskt Alternativ med lögner? Du drar vittgående slutsatser med grund i några utslänga meningar från en person som uppenbarligen förbigår sin egen partistyrelse och uppsåtligt vill misstänkliggöra PA för att vilja göra sig kvitt honom från politiken.

  ”Men osökt dyker frågan upp i mitt huvud varför man från PA skickar en skrivelse till alla ledamöter i en styrelse UTOM en, två år före valet?”
  Svaret Magnus Johansson, är att du aldrig hade behövt ställa den osökta frågan, om inte vissa gränslösa planterar draksådd i kommentarsmyllan. Svaret, att Jonzon är jävig, är givet. Att det sker två år före valet är rent konspiratoriskt från din sida.

  Du måste väl ha det kristallklart för dig, att det stundar ett val av en 11:e ledamot i kommunstyrelsen och val av Au-ledamot respektive 2:e vice ordförande i Ks. Den valtekniska samverkan mellan S/V/BB, den h

 2. Tommy Streling

  forts. svar till Magnus Johansson (S), DEL 2

  Den valtekniska samverkan mellan S/V/BB, den har upphört, utraderats. Men den valtekniska samverkan mellan C/KD/M/PA har aldrig upphört, som för övrigt stärkts med ett mandat. S/V och ”Framtid Vilhelmina” är åter lika stora till sina 13 mandat.

  Att PA kallar sig oberoende känns fel, skriver du. Vad känner du då för den politiska verkligheten där S/V/BB/C/KD/M samarbetat och lagt fram en gemensam budget- och strategiplan. När PA samtidigt lade fram en egen budget är det väl övertydligt att PA nu är verkligt oberoende. Har tanken slagit dig, att PA rimligtvis undrar om ”oppositionens” valtekniska samverkan ska bestå?

  PA är ett oberoende parti och om det känns fel för dig, så fortsätt att odla din felaktiga känsla på felaktiga grunder och hugskott. Men om den känslan ska kanaliseras till tusentals läsare via blogginlägg, och om detta borgar för förbättrat samarbetsklimat mellan PA och S, kan du och dina partikamrater och läsarna självklart fundera över.

 3. Magnus Johansson (inläggsförfattare)

  Hej Tommy!
  Att det nu är framtida val som ska göras behöver du inte påpeka för mig. Jag är fullt medvetna om dem. Du ska nog bekymra dig mer om hur ni (jag skriver NI för du verkar vara med och styra trots allt) ska bete er framgent. Vilhelminapolitiken har under många år varit ett pajkastningens Mecka, men nu har det funkat bra sedan senaste valet och vill ni kasta grus i maskineriet så får vi se vad valmanskåren säger om detta 2018. Jag hoppas naturligtvis att det ska fortsätta i den anda som nu är.

  Men med tanke på att du hoppat av den aktiva politiken så har du en hel del att säga (skriva) och bara det är ju intressant. Ena stunden är du en vanlig kommunmedborgare som engagerar dig i politiken (vilket du svarade Leif D i en kommentar alldeles nyligen), nästa kan man lätt tro att det är du som styr i PA. Den sista meningen är min högst personliga åsikt.

  Ha det gott!

  • Tommy Streling

   Magnus Johansson!

   Få frågor besvarar du, hur kommer det sig att du inte kan beta av de frågetecken som finns i mitt svar? Här kommer reprisen, fem frågor bör du besvara, för att ta konsekvensen av vad du framför i ditt blogginlägg.
   1. ”Vilka lögner avser du, för nu nämner du lögner i förbifarten, som för att markera vad undertecknad beslagit dig med?”
   2. Angående Bergsten som oberoende. ”Visst gick det bra? Eller var det för att han sökte sig till ”rätt” partier?”
   3. ”Och PA och vissa utvalda ska sänkas och skuldbeläggas. Till vilket syfte? ”
   4. ”Vad vet du om detta Magnus Johansson, för inte försöker du väl nu beslå Politiskt Alternativ med lögner?”
   5. Angående fel känsla av PA som oberoende. ”Vad känner du då för den politiska verkligheten där S/V/BB/C/KD/M samarbetat och lagt fram en gemensam budget- och strategiplan?”

   När du inte bemödar dig svar utan byter fokus, så är det lika bedrövlig som uppenbart att du i dina blogginlägg fortsätter misskreditera och misstänkliggöra PA eller förtroendevalda/expolitiker. Socialdemokraternas iscensättning med mandatköpet av Bergsten är en skandal. Behandlingen av PA och medlemmar, då som efter avhoppet, har varit djupt ovärdig, från flera håll. PA har verkat för samverkan och samarbete sedan partiet bildades. Men med regelbundet behandlats som skit.

   Tala inte om pajkastning och grus i maskineriet, för det har aldrig varit PAs syfte eller gebit. Den anda du talar om, är att man nu tittar åt sidan när ett marginaliserat parti eller dess företrädare behandlas respektlöst eller rent kränkande. Så skriver du att det nog är vi som ska bekymra oss över hur PA ska bete sig framgent. Ja, det är verkligen sinnebilden för den nya politiska kulturen.

   Men menar du den anda som du uppvisar mot mig och PA, då förstår jag att det krävs en femårsplan. Och du avslutar med att åter förespegla att jag styr PA, för att ge en sista tilltryckning. Bottenlöst Johansson, men helt i linje med en förgången socialdemokratisk kulturtradition i Vilhelmina. Att du gömmer dig bakom en högst personlig åsikt, markerar att du vet precis vad du gör.

   Svara på de fem frågorna, så kanske din politiska och personliga trovärdighet ökar en aning.

   Beträffande styrning. Jag sitter i PA:s styrelse två veckor till. Allt vad som är redovisat är bara PA:s tidigare beslutade inriktning, i styrelse eller på partimöten. Den operativa politiken är slut för min del sedan 1½ år, och det politiska arbetet i styrelsen lider rentav mot sitt slut. Hösten 2009 var jag en de som bildade PA genom initiativ av Thord Vikström. Jag har följt politiken sedan februari 2006 och kan detaljerna väl under tio år. Den anda som inkluderar ALLA, är begynnelsen till något nytt. Dit har Vilhelminapolitiken inte kommit än.

   Det finns för övrigt ingen motsättning i att skriva lokalt opionsbildande blogginlägg som medborgare eller ta utgångspunkt i ett parti jag varit medlem i under sju år. Men just de här två kommentarerna avslutar jag med i egenskap som styrelseledamot i PA. För du skriver detta blogginlägg i S-bloggen som S-politiker och då har du fått ett svar från en partiföreträdare.

   • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

    God morgon Tommy!
    1: Det räcker nog om du läser om dina kommentarer i mitt inlägg om ”sluggerfajten” så hittar du en hel del av dina egna anklagelser mot mig tillsammans med dina eviga epitet på vad socialdemokraterna begått för orättvisor.

    2: Nu var det väl PA vi diskuterade, eller hur? Men ang. OBB tycker jag att han visade klart och tydligt att han var oberoende, ´bla. via sin åsikt och linje då det gällde Latikbergs skola. Varför han hamnade i ”rätt” partikonstellation är uttömt otaliga gånger.

    3: Att PA ska ”sänkas och skuldbeläggas” är den bild du själv bidrar med att sprida Tommy. Är det inte sossar är det Z:s fel, och det finns nog fel och brister hos gemene man bland oss alla, men självkritik och självinsikt verkar vara främmande ord och handlingar för dig.

    4: Kalla mig trög, men jag förstår inte frågan och du behöver inte utveckla den.

    5: Samarbete är inte detsamma som oberoende. Och visst är det bra att vi kan samarbeta inom politiken. Det tror jag Vilhelminaborna vill att vi ska göra.

 4. Tarja Eliasson

  Hej Magnus!

  Jag ska vara kort i denna kommentar. Skulle gärna vilja redovisa Historieskolan kapitel 2 men hinner inte just nu. Jag kan berätta en del av KD:s intervenering i folkpartiets nomineringar vid ett kyrkoval som skedde under 90-talet fast det blir en annan gång. Den gången blev folkpartiet återigen störst. Jag kan gå tillbaka och berätta om Vilhelminapolitiken ända till 60-talet då släktingarna som var aktiva då har fört berättelserna vidare men till skillnad från senare tider fanns en samarbetsanda över partigränserna, mellan folkpartiet och socialdemokraterna. En samarbetsanda för Vilhelminas bästa, då folkpartisten Nils Eliasson var kommunfullmäktiges ordförande och socialdemokraten Yngve Lauritz var kommunstyrelsens ordförande. Intressant eller hur?

  Tänk att samma misstag begås om och om igen! Nu vill man från de nya ”oberoende” partiet intervenera i andra partiers nomineringar (i det här fallet KD) och i klartext skriver en person som inte är med i den ”operativa” verksamheten i kommunen att ”PA för att vilja göra sig kvitt honom från politiken”. Nu är man där igen att det kommer nya politiker som uppfinner hjulet om och om igen fast det redan är uppfunnet och denna uppfinning endast varit destruktiv för Vilhelmina.

  Jag tror uppriktigt sagt att vilhelminaborna är dödligt less på alla intriger, interventioner och annan pajkastning som pågått under så lång tid. Det känns bra att man nu drar åt samma håll för Vilhelminas bästa och lägger all skit åt sidan. Många medborgare har efterfrågat detta under många år, men misstag ska tydligen upprepas gång på gång. Alla borde gå historieskolan och inte bara 10 år tillbaka i tiden för det räcker inte för att förstå allt. Beklagligt att alla inte vill verka för ett bättre politiskt klimat. Så uppfattar jag det i alla fall. Sorgligt när vi äntligen börjar se en strimma ljus som ger samhället hopp och framtidstro.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Tarja och tack för den ”historielektionen”.
   Men många gånger är det väl så att vi har svårt att lära av historien.
   Bara det som händer på riksplanet och ute i Europa med all rasism och främlingsfientlighet och den strömning av extremhögern som nu råder tycker jag om något skvallrar om hur lätt vi har att glömma. Och i jämförelse med detta ter sig då ”Vilhelminapolitiksproblemen” som futtiga.
   Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.