Politisk ambition blir verklighet

För några veckor sedan skrev jag om den rödgröna regeringens ambition om att värna glesbygden genom att staten ska gå i främsta ledet genom att behålla och förlägga statliga myndigheter i glesbygden. Jag skrev även om att det är en sak att ha som ambition, och en annan att genomföra och att det nu var upp till bevis för den rödgröna regeringen.

Att det redan efter ett par veckor skulle börja på levereras hade jag ingen aning om och nu verkar det som att skattekontoret i Lycksele får leva kvar efter att ha blivit hotat om nedläggning. De får vara glada att det blev regeringsskifte ty skattekontoret i Vilhelmina hade inte samma tur med dåvarande Alliansregering. Dåvarande kommunalrådet i Vilhelmina, Gunnar Hörnlund (C) uttryckte då sin kritik mot Reinfeldts regering med bl.a sin egna partiledare Maud Olofsson (C) som näringsminister med:

”Jag hade trott att min regering och mina företrädare skulle se möjligheten att agera med tydliga direktiv så att det inte skulle drabba som det nu gör. Vi är oerhört besvikna att man lämnar ett inland så svart.”

Det var för drygt ett år sedan som skatteverket började se över sina kontor ute i landet och en konsekvens av detta blev att flera kontor ute i landet hotades, bl.a i Lycksele. Protester hördes  runt omkring och tydligen nådde de ända upp till regeringsnivå. Det skulle utredas och det har man ju hört förr….

I somras var civilminister Ardalan Shekarabi (S) och besökte skattekontoret i Lycksele, men kunde inte lova något då. Men ambitionen fanns redan då, men det var förra veckans debattartikel i DN som lovade något.

Nu går skatteverkets generaldirektör, Ingemar Hansson ut i Västerbottensradion och fastslår att:

”– Jag uppfattar de politiska signaler som redan nu kommit från regeringshåll som tydliga. Det gör att jag har bestämt att Skatteverket inte går vidare med förslaget att flytta verksamheten från de föreslagna orterna.”

Jag blev uppriktigt sagt glad då jag hörde denna nyhet på radion och känner mig stolt över att vara Socialdemokrat och att det finns hopp för oss i glesbygden, och medan en del partier pratar glesbygdspolitik levererar Socialdemokraterna närodlad politik på riktigt.

Etiketter:

14 kommentarer

  1. Tarja Eliasson

    Vad bra skrivet Magnus!

    Det är viktigt att kunna sin historia. Här har du på ett bra sätt redovisat vem som egentligen står för närodlad politik på riktigt. Inte är det centern för där är det mycket snack från den politiske lokale företrädaren här på VK-bloggen och oerhört lite verkstad från centerpartiet. Sossarna visar nu att de har lite snack och mycket verkstad. Sossarna står för den närodlade politiken alldeles på riktigt i verkligheten!

    Ha en avkopplande kväll under det ymnigt snöande sportlovet!
    Solen kommer på fredag.

  2. Realist

    hej du!
    Läste din kompis Marias beskrivning av det hela och den verkar inte vara densamma. Där är det centern som är hjältarna.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Jo hej du Realist!
      Jo det stämmer nog att Maria Kristoffersson beskriver det på detta viset: Centern fixar allt!
      För så gör både hon och Centern även fast de haft chansen under åtta år men inte lyckats åstadkomma något i denna fråga. Det måste svida i ett Centerhjärta att Sossar har förekommit dem i deras egen paradgren, glesbygdspolitiken.
      Jag skulle gärna ha svarat henne på sin blogg, men Maria Kristoffersson tar inte in kommentarer som motsäger sina ”sanningar” så jag ids inte bemöda mig att svara henne.
      Centern passar bra som ett oppositionsparti, och det är inte det sämsta.
      Mycket prat, men lite verkstad.

  3. maria kristoffersson

    Hej Magnus.
    Jag svarar på kommentarer där man skriver under med sitt verkliga namn. Detta för att hålla en värdig nivå i min blogg. Då det gäller skattekontoret kan ingen ta ifrån oss det slit som vi gjort i frågan. Per Åsling, C, har vid flera tillfällen kallat Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson till utskottet för att visa underlaget som legat till grund för nedläggningsbeslutet. Han har även i sin roll som ledamot i Skatteverkets insynsråd begärt extra insynsråd för att ta del av vilken analys som legat till grund för den planerade nedläggningen. Till det ska läggas att Åsling tog initiativ till en unik offentlig utfrågning av generaldirektören i Sveriges riksdag. Nu backar Skatteverket och det menar vi tyder på att vi haft rätt i sak, att man inte haft på fötterna. Vi gav oss inte då regeringen bara lade ett utredningsuppdrag till Statskontoret.
    Vi menar att Skatteverket inte tagit hänsyn till förordning (2007:713) som Alliansregeringen beslutade om under sin tid vid makten. I den framgår att decentralisering av verksamheten ska beaktas.
    Lyssna gärna på Helena i Radion: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=6386123

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Maria!
      Jag har sett åtskilliga som uppgett att de skrivit på din blogg, men inte fått in sina kommentarer och dessa personer skriver på bl.a min egna blogg och använder då sina egna namn. Att de inte skulle göra det på din ser jag som mycket märkligt. Jag har även själv skrivit till dig tidigare och inte fått in mina kommentarer. Därav mitt ointresse att kommentera det du skriver.

      Tänk om dina Centerpartistiska vänner lagt ned lika mycket jobb när Skattekontoret i Vilhelmina lades ned? Men icke. Då hette en av förkämparna KG Abramsson (S) och hans skrev bl.a brev till dåvarande finansminister Anders Borg (M) i frågan. Men det var lönlöst. Vart var Centern och dina Centervänner då?

      DU NÄMNER INTE MED EN STAVELSE I DITT SENASTE INLÄGG OM SKATTEKONTORET VILKA DET NU ÄR SOM SETT TILL ATT SKATTEKONTORET BLIR KVAR OCH DET ARBETE MAN FRÅN SOCIALDEMOKRATERNA LAGT NED, OCH DEN AMBITION MAN NU HAR FÖR STATLIGA VERK OCH MYNDIGHETER VIA DEN DEBATTARTIKEL MAN SKREV FÖRRA VECKAN.

      Jag är fullt medveten att jag kan uppfattas som ”karut”, men då jag läser din eviga propaganda om hur DU och Centern räddar Sveriges landsbygd fast inget händer börjar jag fundera och konstatera:
      På mindre än två år har den rödgröna regeringen åstadkommit mer än vad Centerns Alliansregering lyckades med på åtta år då det gäller glesbygden.

      • Kristina Norman

        … Och detta trots att man suttit fast med borgarnas budget i ett av dom två åren.
        Det blev verkstad ändå.
        Jag tycker att vi har all anledning att sträcka på oss och känna oss ”karut” en dag.

  4. Tarja Eliasson

    Heja Heja Magnus!

    Stå på Dig! Du har så rätt i det mesta och jag är glad att Du är med i vårt parti!

    Du har rätt i:

    1. Maria Kristoffersson svarar inte på kommentarer även om man skriver under med sitt namn och kommentarerna är neutrala. Det kan jag vittna om för jag har själv skrivit under med mitt namn och skickat en kommentar som refererade till en krönika som VK skrivit. Inget kontroversiellt alltså men Maria tog inte in den. Göran Jonzon har också i sin blogg vittnat om att han gett upp angående Maria att få till stånd en öppen dialog med henne. Han har också slutat skriva kommentarer. En partikamrat till oss har vittnat på sossemöten att Maria inte tar in hans kommentarer utom den enda gången då han skrev om tunnbrödsbakning och han skriver alltid under med sitt namn. Såg också i VF bloggen att Axelsson (SD) inte heller fick svar på sina kommentarer. Så vad Maria skriver och påstår här i din blogg är helt enkelt inget annat än osanning och ren smörja! Jag vill gärna upplysa folk att det är ingen idé att kommentera hennes blogg. Det går inte att få en öppen dialog om politiska sakfrågor i Marias blogg.

    2. För det andra kan INTE Centern ta åt sig äran för att ha räddat skattekontoren och i synnerhet skattekontoret i Lycksele. Citerar vad som står i dagens VK: ”Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson säger till VK att det var statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Skekarabis debattartikel i förra veckans DN som fick myndigheten att backa om nedläggning. Budskapet var att fler myndigheter bör flyttas ut från Stockholm”.

    Alliansregeringen och Maud Olofsson hade åtta år på sig att rädda skattekontoren men åstadkom ingenting! Så är det med den saken. Centern har inget här att hämta i kredit här inte. Ren smörja från Maria de påståendena också att Centern skulle lagt manken till att rädda skattekontoren. Tyvärr blev en del av mina före detta arbetskamrater arbetslösa pga att Alliansregeringen inte gjorde något då skattekontoret i Vilhelmina lades ner.

    Ps. Solen kom redan idag. Nu ska vi njuta av det vackra vädret.

    • Maria Kristoffersson

      Jag tar alltid in kommentarer som är undertecknade vid namn. Har aldrig sett kommentarer från varken Tarja eller Magnus.

      Jag uppfattar tonen i det Tarja skriver som hård och aggressiv. Vi behöver inte ha den tonen med varandra i bloggar eller kommentarer. Det gagnar inte ett bra klimat på en liten ort där alla behöver hjälpas åt.

      Jag håller med om att vi var för svaga i Alliansregerinen där Moderaternas centraliseringspolitik var den starkaste. Men ni vet inte hur mycket vi har slitit i just de här frågorna. Statens närvaro ute i landet är en av de frågor vi slagits enormt mycket för. Det är en av partiets prioriterade frågor även nu. Ni glömmer bort att Centerpartiet varit ett litet parti i en allians. Inte som socialdemokraterna som tidigare haft egen majoritet. det är mycket svårt att förhandla fram sina ställningstaganden när man är ett litet parti. Mycket enklare när man är det största regeringspartiet.

      • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

        Huruvida du tar in kommentarer eller ej lär vi inte komma vidare med. Det är fler som vittnat om detta, men det var inte huvudpoängen med vare sig inlägg eller kommentarer från mig.

        Du refererade i ditt första inlägg till att skattemyndigheten inte ”tagit hänsyn till förordning (2007:713) som Alliansregeringen beslutade om under sin tid vid makten. En förordning som behandlar regionalt tillväxtarbete och som kom till hösten 2007!!!

        Förordningen kom till 2007 och ”din” regering och Centerpartiet satt med makten fram till 2014. Du menar alltså att Centern pekade på denna förordning i sju år och att tex. Skatteverket struntade i detta. Låter som en mycket svag insats från Centerhåll och som en sällsynt dålig bortförklaring.

        Jag betvivlar inte att det inom Centern har funnits/finns de som slagits/ slåss för landsbygden, men måste säga att det är med magert resultat under sin regeringstid 2006 – 2014. Och att det verkar vara betydligt lättare nu då man är i opposition.

        Man kan ju fråga sig vilka prioriteringar Centern har gjort då man föredragit Allianssamarbetet. Är landsbygden så viktiga som man vill ge sken av? Sent skall ju syndaren vakna, men det kanske då är dags att börja fundera över vilka man hoppar i säng med.

        Jag konstaterar ytterligare att detta är din andra kommentar i ämnet och att fortfarande verkar det sitta åt hårt att ge cred till de som nu påbörjat ett arbete som du borde jubla över tillsammans med alla som slåss för landsbygdsfrågor.

  5. Edor Abrahamsson

    Kom du ihög Magnus i en gammal nedlagd blogg då vi diskutera é hannä. Je sa att nu trodd jä det vart ordning på torpe då vi feck ´n Bucht som landsbygdsminister. Du velle in´t tro mä rektit, men nu feck du si.
    N´ dan anner´n i jämtland sto ju berä å hacke i riksda´n, han som a´ Maria framhall.

    Lite gjorde han ändock när han förhindrade i sista fasen nedläggningen i Lycksele. Men i övrigt var det inte mycket ha den gamle landsbygdsministern och även han från Jämtland. Jag har ingen avsikt trycka ner någon varken Maria K eller någon annan, men nog tycker jag det ser ljusare ut nu.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Edor!
      Jo jag minns. Men trots att jag är yngre än dig (tror jag:-)) tycker jag att jag sett för många ”frälsare” komma och gå. Både borgare och sossar och jag har varit skeptisk. Det kanske är den norrländska mentaliteten som lyser igenom.
      Men desto gladare blir jag då jag nu kanske (du hör, jag är fortfarande skeptisk) får se att du hade rätt och jag fel om Bucht. Men det kan jag leva med. Huvudsaken det blir något bra av det hela.
      Och jag har inte heller någon ambition att trycka ned någon, men jag tycker att om det nu kommer något som är bra så kan man ju glädjas med det, även om det är ”fel lag” som levererar. Trots allt så hoppas jag att vi alla i denna region (stor) har det gemensamma i att vi vill vårt områdes bästa.

      • Edor Abrahamsson

        Bra du erkänn, men om vi jämkanä bägge 2 och seg att osvöre är bäst.

        Tack å ha det bra.

    • Tarja Eliasson

      Hej Edor!
      Du har alldeles rätt om Bucht. Han är finne och har det finska ”sisu” (jävlar anamma).
      Finnar är envisa, drivande och att lita på. Det finska folket led svårt under och efter kriget
      men de betalade av sina krigsskulder och fick landet att blomstra med välfärd. Det är
      finsk ”sisu”! Mina mor- och farföräldrar samt föräldrar fick betala ett högt pris för att Finland
      skulle bli skuldfri och rakryggat betala sina krigsskulder framförallt till Ryssland. En finne
      är en finne med stark vilja att, göra rätt för sig och aldrig ge upp (sisu). Så är nog Sven-Erik Bucht
      (även om han är finlandssvensk dvs har svenska som modersmål).

      Vänligen
      Tarja Eliasson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.