Cyberföretag i Vilhelmina

Som ett led i att hålla kontakt och en dialog med våra lokala företag har tid avsatts för företagsbesök från kommunstyrelsens ledamöter och vad jag förstår är det ett tag sedan det gjordes. Men desto viktigare att de då görs då tillfälle ges.

Idag var det företag på Plass´n och det var Millners el, OK/Q8 och INFO QB som vi skulle besöka idag, och vi delades upp i tre grupper som efter lunch begav oss ut till vardera företag.

Det kändes trevligt med något annorlunda och våra företag i kommunen är viktiga och en nyckel då det gäller hur vi ska ta oss an framtiden, och där är en god dialog mellan företagen en del av detta.

Inget företag är viktigare än det andra, och jag blev satt att få äran att besöka INFO QB och deras serveranläggning som ligger i utkanten av Vilhelmina. Detta är en relativt ny bransch och det mest kända exemplet är nog de gigantiska serverhallarna utanför Luleå där Facebook har alla sin servrar.

Naturlig kyla, god infrastruktur gällande bl.a bredband och säker strömförsörjning är delar som har bidragit till att dessa företag etablerat sig i norra Sverige. Men man har sina utmaningar i att få till stabila linor med bredband och säkra elleveranser då det är en verksamhet som slukar enorma mängder energi.

2013/14 satte man igång via en olika krokiga vägar där en fd. Vilhelminabo spelat en central roll. Hårt jobb, amerikanska investerare,Länsstyrelsen i Västerbotten och Vilhelmina kommun spelade stor roll i det hela, och efter en del  ombyggnationer kunde man ha invigning under hösten 2014.

På ”vårt” lokala cyberföretag är man i dagsläget fyra anställda, men om allt går i lås med en potentiell kund den närmaste tiden planerar man att etablera en kundsupport på orten vilket beräknas ge 6-8 nya jobb. Den som lever får se och det är bara att hoppas på det bästa och att det går i lås.

En timme går fort och raskt fick vi åka tillbaka till kommunhuset och fortsätta med ekonomidragningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.