”Därför ställer vi frågor till dig”

” Vi vill lära känna dig innan vi ger dig några råd. Ju bättre vi känner dig, desto mer kan vi anpassa våra rekommendationer till just dig. Vi ställer alltså frågor för att vi vill skapa och behålla en långvarig relation med dig.

Några av frågorna ställer vi dock av andra orsaker. Som en av Europas största banker tar vi vårt samhällsansvar på stort allvar. Vi arbetar för att skydda våra kunder, vårt företag och samhället i stort från brottslig verksamhet och vi motverkar penningtvätt, trafficking, knarkhandel, terroristfinansiering, illegal vapenhandel, skattefusk med mera.”

Detta är direkt från Nordeas hemsida. Nu rullas de sk. ”Panamadokumenten” upp där någon läckt en hel drös (11, 5 MILJONER !! dokument) med namn och siffror på folk och företag som skatteplanerat. Detta har skett runt hela världen via en advokatbyrå i Panama som bildat sk. brevlådeföretag i skatteparadis för att deras klienter ska undvika att betala skatter i sina hemländer. Ibland olagligt, men alltid omoraliskt (anser jag). Och nu svettas en och annan dollarmiljonär över vad respektive lands skattemyndigheter ska göra för att få tag i dessa parasiter (för det är precis vad de är)som anser sig inte behöva bidra till den gemensamma välfärden.

Nordeas del i det hela är att styra sina rikaste kunder till den advokatfirma i Panama som registrerat dessa brevlådeföretag enligt SVT och UG. Dollarmiljonärer, företag, diktatorer och kändisar inom alla de möjliga branscher. Här finns allt och alla och mer kommer senare i veckan.

Och Nordeas fagra ord om att ”skydda våra kunder, vårt företag och samhälle…” falnar och blir till aska.

Vem ska skydda oss från Nordea och deras tvivelaktiga beteende?

Själv gjorde jag slag i saken för några år sedan och bytte bort Nordea mot LF bank (och det var mycket lätt) i samband med deras bankdirektör Claussens renoveringar av lägenheter i 25-miljonersklassen. Då fick jag nog, flyttade mina korvören, men sparade två fonder (som dock tydligen inte ligger i paritet för att få tips från NORDEA för skatteplanering i Panama) som jag dock nu tar ut och placerar om med omedelbar verkan.

Tack och adjö Nordea!

5 kommentarer

  1. Leif Danielsson

    Kommer osökt att tänka på vad jag läste och kommenterade på en V-minablogg för ett par veckor sedan. I det ”röda Västerbotten” var det avund som gällde gentemot företagare och direktörer. Nej, det har ingenting med avund att göra, det har att göra med att vanliga människor blir heligt förbannade när de ser hur ”samhällers stöttepelare”, åtminstone vill de se sig själva som sådana, beter sig.
    De må vara S-eller M-färgade bankdirektörer, VD:ar, styrelseordföranden, de har alla en gemensam egenskap. Hur rika de än blir, får de aldrig nog. Att betala skatt är för dem ett rött skynke.
    Konstigt nog har de absolut ingenting emot att utnyttja den bästa vård som erbjuds, de bästa skolorna, den bästa äldrevården etc. Förtur till herrgårdar och slott ingår givetvis i deras verklighet.
    Hur är dessa människor skapta som aldrig tycks få nog, som inte tycks veta vad gemensamt samhällsansvar ens betyder? De är, i mina ögon, totalt utan moral och etik.
    För dessa människor står alla politiker i kö för att uttrycka sin vördnad och beundran, framförallt inom centerpartiet. Detta parti skulle gladeligen ge dem total skattebefrielse, om de vore ensamma på banan.
    Vi styrs egentligen inte av våra valda politiker, nickedockorna. I själva verket är det dessa osynliga girigbukar som dikterar villkoren.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Leif!
      Ja dessa banker verkar aldrig få nog. Medan andra branscher känner av upp och nedgångar i konjunkturen med både vinster och förluster, verkar bankerna ha ständigt högkonjunktur. Och på det lite skrupelfria dollarmiljonärer och bankdirektörer som oavsett hur lagar skrivs ständigt hittar nya kryphål för att slippa dra sitt strå till den gemensamma stacken.
      Och nu kommer ursäkterna och bortförklaringarna och man skyller på att man ”följer lagar och regler”. Ha!
      Sedan har vi den aspekten där sjuka, barn, gamla, arbetslösa och invandrare ska jagas med blåslampa för att det ”kostar samhället pengar i form av bidrag”, medan dessa herrar får frossa runt och parasitera på samhällskroppen.
      Under hösten har ropen skallat om att stoppa flyktingarna, och då det gäller flyktingar på samhällets botten som är bruna i skinnet går det tydligen bra. Flyktingarna i toppen av samhällseliten viftas undan med en gäspning.

  2. Eva

    Jag hoppas att Svenska handelsbanken har sin stig ren,där jag har mina korvören för och betala kommunala avgifter,vägavgiften,försäkringen och skatten till Fritidshuset mitt i Vilhelmina kommun. Jag har inga millonhus i skatteparadis,och är själegla för det. Mitt paradis ligger bak berget i Saxnäs,och det är nog för meg. Makt och pengar ger ett slags,som överskuggar vett,fason och moral ser det ut som! Ha en fin dag

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Eva!
      Ja då det gäller banker är det inte lätt att veta vad man ska tro.
      Men nog har väl du ett ”brevlådeföretag”? Ligger den på MorBritas eller Perdanels väg tro? 🙂
      Ha det gott i norr!

      • Eva

        Ha Ha, ja det ”brevlådeføretaget” ligger nog på Mor Britas väg! Vad är det ordtaket säger” kommer dag kommer råd” Ha en fin kväll i fjällvärlden!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.