Skillnad på lort och pannkaka

Ikväll var jag nere på repskap och fick höra att de 10 miljarder som ska satsas på vår välfärd är tänkt i förhållandet 70 – 30, där 70 % går till kommunerna och 30 % till landstingen.

För Vilhelminas del är det 10 miljoner som kommer kommunens kassa till del from 2017. Och tanken är att dessa 10 miljarder ska permanentas. En rejäl satsning efter många års borgerlig dränering av kommuner och landsting, som nu kommer vår gemensamma välfärd inom skola, vård och omsorg tillgodo.

Utöver det kommer kommunen att ha tillgång till två miljoner som ska satsas inom skolans område och dess utemiljöer. Pengar som kommer väl till pass.

Men jag läser även nu hur det tävlas bland borgerliga politiker om hur dålig och ansvarslös denna rödgröna vårbudget är och att man lånar pengar som man ”strör” ut över Sveriges kommuner och landsting. Ja visst är det bedrövligt….

Att skattesmitare försvinner med 46 miljarder årligen verkar man inte ha några problem med, för jag har då inte sett några upprörda bloggar om detta. Snarare tvärtom. Det verkar vara en naturlag och helt i sin ordning.

Och om man sedan går tillbaka några år (2013) i tiden och Alliansens femte jobbskatteavdrag som finansierades med lånade pengar skulle jag tro att det inte var lika upprört bland dessa belackare.

Att låna och satsa på kommuner och landsting är tydligen åt fanders, men skattesänkningar åt förmögna går tydligen bra. Inga problem.

Nu ÄNTLIGEN satsas det på oss alla och vår gemensamma välfärd. På dig och mig, men bland våra borgerliga politiker verkar det vara skillnad på lort och pannkaka.

God natt!

Etiketter: , ,

5 kommentarer

  1. Leif Danielsson

    Jag blir nästan rädd, men inte förvånad när jag läser Thellbros och Göran Jonzons bloggar. Större egon och självutnämnda experter på allt från religion till vardagspolitik får man leta länge efter för att hitta dess likar. När man läser om deras illa dolda antipati mot muslimer och andra som inte delar deras medeltida inställning till allt som inte passar in i deras bok, förstår man var de står i fråga om kulturella skillnader . Thellbro går över alla gränser när han ifrågasätter om vi över huvud taget skall ha rätten att tolka vår egen religiösa tro. Göran Jonzon applåderar så att det hörs över hela kommunen.
    När det gäller budgeten skjuter Göran Jonzon sig själv i foten. Han glömmer bort att Alliansen blixtsnabbt såg till att budgetöverskottet på 80 miljarder fördelades till framförallt de välbesuttna. Inte minst statsministern fick ett månatligt tillskott på ca 20 000 kr/månad rätt i fickan. Sedan fortsatte gödslandet i en strid ström. Alla tycktes nöjda och glada. Vanliga människor var mycket tillfreds med 1000-2000 kr mer i månaden, men vägrade se avigsidorna.
    Att det drogs ner på alla håll i välfärden tycktes då vara en bisak, huvudsaken var de extra tusenlapparna. Men i takt med att skolan, sjukvården och inte minst äldrevården blev allt sämre började många att gny över sakernas tillstånd.
    Att vi i Norrland tycktes gå mot ren utplåning tycks inte ha påverkat våra lokala borgerliga politiker ett dugg, men det är ju sant, de har ju redan sitt på det torra, så varför bry sig..

  2. Patrik

    Hej Magnus

    Om jag förstod den ekonom som var på TV;n här om dagen rätt så kommer att kostnaderna för kommuner och landsting kommer att öka med 20 till 30 miljarder med den här budgeten. Med ditt räkneexempel så kommer kostnaderna för Vilhelmina att öka med 20 till 30 miljoner. I min värld så hade det varit bättre att bara öka kostnaderna med 10 till 20 miljoner.

    Med vänlig hälsning

    Patrik Marthin

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Patrik!
      Ursäkta om jag är trög, men det där förstod jag inte.

  3. Patrik

    Hej Magnus

    Ska försöka förklara.
    Staten ökar utgifterna med 30 miljarder för kommuner och landsting.
    Staten satsar 10 miljarder till kommuner och landsting.
    Kommuner och landsting går back med 20 miljarder.
    Med ditt räkneexempel att 10 miljarder till kommuner och landsting skulle ge 10 miljoner till Vilhelmina kommun så kommer Vilhelmina kommun gå back med 20 miljoner OM nu ekonomiexperten har rätt.
    Jag hoppade över kostnadsökningen 20-30 miljarder och la exemplet på max beloppet 30 miljarder.

    Med vänlig hälsning

    Patrik Marthin

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Ok. Då förstår jag hur du menar. Tack.
      Men på vilket sätt menar du att staten ökar kommunernas och landstingens utgifter med 30 miljarder?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.