Vackra ord och önskningar

Har just kommit hem efter två dagars politik och känns ganska slut på.

Igår gruppfullmäktige och idag kommunstyrelse (KS).

Har tusen och en saker att göra men kan inte annat än att regera på vad oppositionens Maria K (C) skriver på sin blogg och det är trolleri för hela slanten. Och jag kan medge att det är svårt att förstå många gånger och ännu svårare att förklara. Sedan framhåller hon med mycket  svepande ordalag Vilhelminacenterns budgetremiss i sin blogg. Och det är mycket vackra ord om vad hon vill göra, och jag skulle inte säga något om det inte vore så att dessa svepande formuleringar fortsätter även i Centerns budgetremiss. Men hennes vackra ord rör mig inte i ryggen, utan det är hennes misstänkliggöranden mot majoriteten (S+V) som jag vänder mig emot. Men nu på KS var sanningens minut då det gäller frågan om kommunens budget för 2017.

* Egenkomponerade budgetramar med en underfinansiering på närmare 9 miljoner.

* De sk. välfärdsmiljonerna (10,3 milj för Vilhelmina kommuns del) blev det en del diskussioner om som hon skriver så intecknar även Centern dessa miljoner (så även Centern i Vilhelmina får hoppas att Lövén & co får igenom sin budget till hösten).

* Centern vill spara och omprioritera, men inga siffror på hur man vill att det ska se ut. Med Centerns förslag hade det inte blivit lätt att vara kommunchef och förhandla med facken imorgon (onsdag).

* Och sist men inte minst: Och tydligen så finns det en del ”trollspön” inom Centern i KS då de under förhandlingen anslöt sig till S+V finansieringsform med att vara beredda på att skjuta till 5 miljoner kr, och efter en ajournering gå ända upp till 7 miljoner. Simsalabim hur det kan gå!

Jag uttryckte min besvikelse idag över att det inte fanns något av substans i Centerns remisssvar. Inget att förhandla, bara en massa vackra ord och önskningar och för den som vill titta igenom själv kan gå in på respektive partis länk för remisserna:

Socialdemokraterna och Vänsterpartiets budgetremiss (S+V)

Centerpartiets budgetremiss (C)

Kristdemokraternas budgetremiss (KD)

Moderaternas budgetremiss (M)

Politiskt Alternativs budgetremiss (de gjorde någon ändring som jag inte vet om den är med i denna version) (PA)

Sverigedemokraternas budgetremiss (SD)

Till slut blev det omröstningar och det blev S+V budgetremiss som kommer att presenteras för fullmäktige och alla tåg har inte gått för en gemensam budget likt ifjol, och det är vad vi jobbar för, men då krävs det att alla jobbar för det. Inte minst Centerns Maria.

 

5 kommentarer

 1. Ewa Hed

  Tänk vad bra vi är och ännu bättre att du redogör Magnus. Jo jag såg nog hur :::: hon skrev på olika forum. C är inget för mig bara rymdbubblor. Fantasier. Men som sagt jag gillade PA s budget förslag. Sen kanske det behövs lite mera kött på bena.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Ewa!
   Ja det är ju roligt att du känner så.
   Men tanken var nog inte att ”lyfta fram vårat” utan mer peka på det faktum att i dagens Vilhelminapolitik verkar det vara EN som fastnat i det gamla tänket och görandet som enligt mig inte leder oss i rätt riktning. Och i slutändan drabbar det Vilhelmina kommun och dess innevånare.
   Ha det gott!

 2. Suzanne Lindberg Sellin

  Ja ibland verkar det som om Centern har gjort en önskelista till Tomten istället för att försöka göra en budgetremiss, Vi kanske måste införa en gemensam budgetmall som alla måste förhålla sig till för att alla kunna utläsa vilka kronor det gäller i utgifter och inkomster och att vi kan utläsa var de gör besparingar. Som sagt jag beundrar våra chefer som ska klara av att verkställa. Men en undran har de överhuvutaget varit ut i verksamheterna och tittat när de gör budgetar som de här. Vem ska veta var det ska skäras eller vilka som behöver tillskott. Jag begriper det inte!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.